"Ha elválok, talán örök magány vár. Megéri?"

Sajnos sokan élnek rossz párkapcsolatban, és a legtöbben nem mernek véget vetni neki. Úgy vannak vele, hogy a rossz is jobb, mint a semmi. Majd ha jön valaki más, akkor érte kilépnek. Várják, várják a nagy szerelmet, a tökéletesebb partnert, de sokszor nem jön.

Nem értem, miért nem szállnak ki saját maguk miatt abból a helyzetből, amiben már nem boldogok, de nyilván mindenki maga hozza a döntéseit. Sőt, azt is tudom, hogy egy rossz kapcsolat mennyire le tudja rombolni az ember önbizalmát. Idővel már el sem hiszi, hogy ennél jobb is jár neki, így pedig nehéz lépni, elismerem...

Dóri és Anna

Van két barátnőm, akik egy éve még mindketten rossz házasságban éltek. Ment az agyalás, hogy most váljanak vagy sem. Elmondták ezerszer, hogy milyen félelmetes változtatni, mert mi van, ha nem lesz más, és egyedül maradnak... Ráadásul egyiküknek sem volt gyereke, de szerettek volna, egy új kapcsolatban pedig ez is idő, mire egyáltalán felmerül.

Aztán ahogy telt az idő, Dóri döntött. Lesz, ami lesz, ő nem boldog, nem bírja így tovább. Vállalta a kockázatot, hogy nem talál mást, és elköltözött. Átalakította az egész életét. Sokáig kereste önmagát az új helyzetben. Könnyű volt neki? Egyáltalán nem. Az egész identitása megkérdőjeleződött, megváltozott az anyagi helyzete, de még a munkája is.

Anna megkönnyebbült, hogy ezen neki nem kell átmennie, hiszen ő maradt a kapcsolatában. Aztán eltelt egy pár hónap, és azt láttuk, Dóri kezd lassan kivirulni... Lefogyott, többet mosolygott, egyre magabiztosabb lett. Nem volt új párja, csak kezdte magát jól érezni az új életében. Egyre szembetűnőbb volt a különbség közöttük Annával, aki még mindig a "menjek vagy maradjak" dilemmában szenvedett.

Forrás: Shutterstock

Aztán Dóri szerelmes lett. Találkozott valakivel, akivel első pillanattól kezdve őrült vonzalmat éreztek egymás iránt. Nem is csodálkoztunk igazán, hiszen az utóbbi hónapokban teljesen megváltozott: a kesergő, negatív lányból magabiztos, sugárzó nő lett. Egyre gyakrabban mesélte, mennyire boldog.

Anna pedig egyre szomorúbban hallgatta, hiszen nála semmi sem változott. Sokáig azzal vigasztalta magát, hogy legalább ők már próbálkoznak a gyerekkel, Dóriéknál viszont ez még sokáig nem lesz téma... De tévedett. Pár hónap múlva felmerült, hogy Dóri és az új párja közös gyereket akarnak.

Az nyer, aki mer?

Hogy látom én ezt, harmadik barátnőként? Mindketten fontosak nekem, és szeretném, ha boldogok lennének. De úgy tűnik, Anna megkeseredett, szomorú és tanácstalan. Dórinak volt pár nagyon kemény hónapja, amikor féltettük, de azóta totálisan megváltozott. Végre igazán és teljesen boldog, és a helyén van.

Sokszor az kell, hogy megéljük a teljes űrt, a pusztulást, mert abból fel lehet építeni valami újat. Ami már nem tesz minket boldoggá, az nem fog egyik pillanatról a másikra csak úgy ugrásszerűen megjavulni. Persze én nem dönthetek senki helyett. Nem mondhatom Annának, hogy csinálja azt, amit a barátnőnk, mert jobb lesz neki, hiszen ezt nem tudhatom biztosan.

Kinek van igaza? Ezt mindenki csak maga döntheti el a saját életében, vállalva a rizikót, hogy nem látja előre, mi fog történni. Dehát talán épp ez a szép benne, nem?

Nyitókép: Shutterstock