Az igazságszolgáltatás női áldozatai - ártatlanul a rácsok mögött

Az elmúlt pár év egyik megdöbbentő szenzációja az volt, amikor kiderült, hogy egy amerikai nő 35 (!) évet ült ártatlanul. Szerencsétlenségére ezzel női rekorder lett az Egyesült Államokban.

Cathy Woods-ot egy egyetemista lány meggyilkolásával vádolták. A nyomozók akkor csikarták ki belőle a beismerő vallomást, amikor a nő pszichiátriai kezelés alatt állt egy elmegyógyintézetben. Annyira sem volt magánál, hogy épkézláb válaszokat tudjon adni, és arra sem emlékszik, hogy egyáltalán megtette.

Szerencse, hogy napjainkban DNS-vizsgálattal felfedhető az elkövető kiléte, és régen lezárt ügyekben is újra lehet nyitni a poros aktákat. Cathy esetében egy cigarettacsikk volt a nyom, ami bebizonyította, hogy a meggyilkolt lány a sorozatgyilkos Rodney Halbower áldozata lett.Cathy nemsokára 70 éves lesz, és 3 millió dollár fájdalomdíjat kapott.

Sabrina Butler esete ennél is szívszorítóbb. Noha ő "csak" hat évet töltött fegyházban és a halálsoron. Amikor a fiatal lány észrevette, hogy kilenc hónapos fia nem lélegzik, kétségbeesetten szaladt segítségért. Egy szomszéddal együtt felváltva próbálták újraéleszteni a babát, de már nem tudták megmenteni.

A felfoghatatlan tragédia mellett Sabrinát másnap gyilkossággal vádolták meg. A nyomozó szerint direkt rátaposott a gyermekre és megölte, noha köztudott, hogy az újraélesztés gyakran okoz zúzódást, lila foltokat, de olykor még törött bordát is. A vallomását széttépték, a lány börtönbe került, és még a kisfia temetésén sem vehetett részt. Az anyjának és az ügyvédek közbenjárásának hála, hat évvel később, 25 évesen szabadult. 2012-ben könyvet írt a megpróbáltatásairól.

Rudolf Rupp, az agresszív, iszákos családfő egy este nem ment haza a kocsmából. Hermione, a felesége, és a gyerekek kivégezték. Feldarabolták egy baltával, a testrészeket megetették a kutyákkal, és a fejét megfőzték. Legalábbis ezek voltak a vádak a kétezres évek elején egy németországi tárgyaláson. Noha egy vércseppnyi bizonyítékot sem találtak a helyszínen. A feleség, a lányok és az egyikük párja addig ültek börtönben, míg nyolc évvel az eset után meg nem találták Rudolf Rupp csontvázát és kocsiját a Duna mélyén.

Forrás: Shutterstock

Valószínűleg csak ittasan belecsúszott a folyóba. A védőügyvéd feltárta, hogy a család összes tagja sérült szellemileg, Hermione Rupp konkrétan 53-as IQ-val rendelkezik. Ezt használta ki az ügyész, aki annak idején összeállította a vádpontokat, és valóságként adta elő agyszüleményét a baltás gyilkosságról. A vádlottak képtelenek voltak megbirkózni a kihallgatással, és aláírták a beismerő vallomásokat.

Lucia de Berket holland ápolónőt hét gyilkosságért és három gyilkossági kísérlet miatt ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. Több internetes honlapon még ma is a sorozatgyilkosok listájában szerepel a neve. Szerencsétlenségére pont akkor volt szolgálatban, amikor a halálesetek - például hirtelen csecsemőhalál - történtek.

A kórház vezetősége vádat emelt ellene, és mérgezéssel gyanúsították. Szemtanúk nem voltak, csak statisztikai adatok: 1 a 342 millióhoz az esély arra, hogy véletlenül legyen jelen az összes esetnél - tehát csak bűnös lehet. A tárgyaláson az egyik fő bizonyíték ellene az volt, hogy azt mondta: megmentett 13 embert a szenvedéstől. Később kiderült, hogy ezt csak egy másik őrizetben lévő személy találta ki, aki később vissza is vonta a vallomását.

Amikor 2008-ban leporolták és újranyitották az aktát, olyan dolgokra derült fény, hogy például az egyik halálesetet egy tévesen felírt gyógyszeradagolás okozta - ami orvosi hiba. Emellett Lucia több esetnél sem volt jelen a kórházban. 2010-ben, hat év után szabadult. 2014-ben a Halál angyala címmel jelent meg egy film a holland igazságszolgáltatás legnagyobb tévedéséről.

Hogy a többmillió dolláros kártérítés vagy az igazságtétel enyhíthet-e az évtizedek alatt szerzett fájdalmon és reménytelenségen, azt mindenki döntse el maga. De az biztos, hogy az ártatlanul elvesztegetett éveket nem hozhatja vissza semmi.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek