"Szegény pasik, fizethetnek a volt nejüknek!" - Tévhitek a válásról

Bár én magam nem elvált szülők gyereke vagyok, felnőttként álltam már a történet mindkét oldalán: elvált, kisgyerekes férfi mellett, és kisgyerekkel a már egyedülállók között. Így sokszor láttam, hogy az alábbi tévhitekkel még ma is gyakran találkozunk.

A válás fájdalmat okoz a gyerekeknek.

Rengeteg rettenetes kapcsolatban élő pár hivatkozik a gyerekekre. Azért nem válnak, mert nem akarnak nekik fájdalmat okozni. A valóságban ma már kutatások tucatjai - és a józan ész - bizonyítják, hogy a gyerekeknek nem a válás fáj, hanem a két szülő közötti folyamatos háború. Legyen szó fizikai vagy verbális agresszióról, netán épp néma hadviselésről. Ez az, amiért a gyerekek sérülnek, nem pedig azért, hogy a két szülő külön helyrajzi szám alatt folytatja az életét.

Akik elválnak, soha nem békülnek ki.

A válás nem a haragról, a dühről szól, vagy ha igen, az inkább egy meggondolatlan lépés, amit érdemes felülvizsgálni. A válás lényege az, hogy megszűnt a kompatibilitás (vagy soha nem is volt), és ezért a felek jobban sérülnek egy fedél alatt és egy gazdasági közösségben, mint külön-külön. Természetes, hogy az eddig vezető folyamatban többnyire rengeteg fájdalom, irgalmatlan erejű düh és csalódottság is felgyülemlik.

De egészséges esetben a szülők egy ponton képesek elengedni az egót, és békében létezni önmagukkal éppúgy, mint egymással. A kibékülés azonban nem jelenti azt, hogy valaha is újra egy pár lesznek: lényege, hogy békében működnek együtt, a gyerekek érdekében.

A bíróság mindig az anyának ítéli a gyereket.

Ez az állítás valaha igaz volt, de ma már aktualitását vesztette. Manapság egyre népszerűbb a közös felügyeleti jog melletti osztott elhelyezés, amikor egy hetet apánál, egy hetet anyánál tölt a gyerek. Senki nem fizet senkinek tartásdíjat, a költségeken pedig osztozkodnak. Ez persze akkor működik, ha a szülők közel élnek egymáshoz, és képesek a rugalmas, higgadt együttműködésre.

Forrás: Shutterstock

Szerencsétlen apák évekig fizethetnek a nőnek.

Nem, barátom, óriási tévedés: az apák soha nem az anyáknak fizetnek (még ha technikailag az ő számlájukra is fut be a pénz). Hanem mindig a gyereknek, akit ők maguk vállaltak, ilyesformán tehát felelősséggel tartoznak iránta. Ráadásul ez az összeg sokszor önmagában nem fedezi a kisgyermek valós szükségleteit.

Közös háztartásban élve ennél jóval többe kerül havonta a gyereknevelés. És természetesen nem csak az apák fizetnek gyerektartást: több nőt is ismerek, akiknek csemetéje különféle okokból kifolyólag az édesapával él, így ők azok, akik fizetnek.

Keresztbe tehetsz az exednek, ha a gyerek előtt szidod.

Tévedés. Ezzel sajnos a közös gyereknek lehet keresztbe tenni, mert életre szóló lelki traumát okozhat. Az egyik aranyszabály váláskor, hogy megfogadod: soha egy rossz szót nem mondasz az exre a gyerek előtt, bármit is csinált. Ha ritkán jön, biztosítsd afelől, hogy apa/anya szeret téged - és intézd el, hogy legalább telefonon tudjanak beszélni! Ha betelt a pohár, inkább válassz egy jó barátnőt, havert, akinek cifra káromkodások közepette szidod a volt párodat, de a gyerek erről lehetőleg semmit ne tudjon.

Az elvált szülő párja maga is szülővé válik.

Nem, legalábbis alapesetben nem. Ha olyan férfival hoz össze a sors, akinek már van gyereke, te nem leszel automatikusan anyuka, viszont mindenképpen része leszel a gyerek életének. Ez egy csomag, amit el kell fogadnod. Ahogyan azt is, hogy a párod és az exe között folyamatos lesz a kommunikáció a gyerek miatt. Ha ezzel nem tudsz együtt élni, érdemes más társat választani mindannyiótok érdekében.

Mozaikcsaládok mindig is voltak, lesznek. Érdemes tehát megtalálni a helyedet a sajátodban, és békében létezni vele - ha másért nem, hát a gyerekek érdekében.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?