Csenki Attila: Az elvált apáknak ki kellene állniuk magukért!

Meglepő lehet, de a férfiaknak is van lelke. Pláne, ha a saját gyermekükről van szó, akit egy válás ellenére is szeretnének látni felnőni. Sőt, sokan a végsőkig képesek elmenni azért, hogy ne maradjanak ki a gyerek mindennapjaiból.

De hogy ez miért nem magától értetődő, esetlegesen milyen buktatói vannak az elvált apaságnak, arról Csenki Attila humorista, gyakorló elvált apa mesél.

Mi az, amit alapvetően rosszul kezelnek a férfiak váláskor?

"A társadalmunkba mélyen beivódott, hogy a gyermeknek anyára van szüksége. NEM. Egy gyereknek ugyanannyira szüksége van egy normális apára, mint egy normális anyára. Magának a gyereknek a joga, hogy a szüleivel legyen. Csakhogy sokszor a válás folyamatában a férfiak nem mernek kiállni magukért és a gyerekükért. Olykor nincsenek tisztában az alapvető jogaikkal, belemennek olyan megegyezésekbe, amiket már akkor sem látnak jónak.

De közben a volt feleség megnyugtatja őket, hogy nem baj, "Józsi", majd akkor jössz, amikor tudsz, és viszed a gyereket. Vagyis történik egy szóbeli megállapodás, ami az első adandó súrlódásnál így módosul: "Miért vinnéd el most a gyereket, amikor nem ez van az írásos megállapodásban?"

Ezek szerint a váláskor írásban foglalt megegyezésnek óriási a jelentősége?

"Egyrészt igen. Ez elengedhetetlen. Másrészt ugye az exszel való jó viszony lenne mindennek az alfája meg az ómegája. Nézzük a jelenlegi helyzetet. Nálunk a gyereket közös felügyelettel neveljük. Az anyjánál van elhelyezve, de a vele kapcsolatos dolgokból felesben vesszük ki a részünket.

Aztán jött a vírushelyzet, és a lányom anyja nem akarta hozzám elengedni a gyereket. Mondván, ne rángassuk. Pedig minden feltétel adott volt - ráadásul törvénybe sem ütközött -, mégis 3,5 hétig nem láthattam a lányomat. Illetve egyszer elmehettem vele maszkban sétálni. Elvileg az anyukának semmiféle oka nem lehetne, hogy kihasználja ezt a helyzetet.

Jogilag meg sem tehetné. Ilyenkor nem mehetek oda és foghatom meg a gyereket, hogy már pedig elviszem. Fordulhattam volna a bírósághoz, de ugye ez nem egy gyors dolog. Közben teltek a napok, és elképesztően hiányzott a lányom. Ha felborul a rendszeres láthatás, akkor az a legkeményebb férfit is rendesen meggyepálja. Hiszen a gyermek az, akit a világon a legjobban szeret. Ez egy apának borzasztóan nehéz."

Forrás: Instagram/ Csenki Attila

Mi az, ami segít átvészelni ezeket a helyzeteket?

"Rengeteget beszélünk telefonon. Meg kell tanulni azt is, hogy hogyan lehet úgy beszélgetni a gyerekkel, hogy ez mind a két félnek élvezetes legyen. Az elmúlt 6,5 évben szinte minden egyes nap beszéltünk, de ha már 1-2 nap kimarad, akkor az szívbemarkoló. Bevallom: most, hogy majdnem egy hónapig nem találkoztam a lányommal, nagyon megzuhantam.

Egy csomó minden elterveztem, hogy megcsinálok, de képtelen voltam rá. Mert nem hagyott nyugodni, hogy mikor lesz újra közös élményünk, mikor lehetünk újra együtt. Ezen az meg végképp nem segít, hogy közben tudod, látod, hogy a másik oldalon ez teljesül. Nem irigyeltem, csak fájt."

Szerinted miért lehetséges az, hogy mégis sok apa idővel kikopik a gyereke életéből?

"Szakértők szerint két év az az idő, ami megtöri az apákat - ez nekem elképzelhetetlen lenne - és ezután már nem lesz nekik annyira fontos, hogy tovább küzdjenek. Természetesen tisztelet a kivételnek, de ki lehet mondani, hogy a nők igenis képesek akadályozni, hogy a gyerek az apával lehessen. Ez akárhonnan nézzük aljasság. Sajnos pusztán az, hogy valaki nő és anya, nem jelenti azt, hogy emberileg is nagyszerű.

A gyerek ki tudja hozni az ember legrosszabb énjét. Nekem is sokszor vissza kell fognom magam. Mert ha elszakadna a cérna, azzal csak ártanék. Az anyák sokszor azt éreztetik, hogy az a gyerek az övék, az apa csak egy mellékszereplő. Majd meg is tesznek mindent azért, hogy az apa tényleg mellékszereplőnek is érezze magát."

A válás csak árthat a gyereknek?

"A gyereknek ép szülőkre lenne szüksége. Egy gyerek nagyon hamar érzékeli, ha a szülei látszat házasságban élnek. Ez vezethet ahhoz, hogy felnőttként nem érti, hogy miért nem tud nyélbe ütni egy normális párkapcsolatot."

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek