Milyen a járványhelyzet New Yorkban, egy ott élő magyar szemével?

New York vitathatatlanul a világ közepe. A város, ahová titkon mindenki vágyik. A hely, amit filmes élményei alapján mindenki ismerni vél.

Jelenleg a koronavírus-járvány egyik gócpontja lett. A turisták hömpölygését felváltotta a mentők hangjának szinte egybefüggő szirénázása. Legalábbis ezt halljuk a hírekben, olvassuk a blogokon, de mi történik valójában a Nagy Almában? A 25 éve New Yorkban élő Kaszás Eszter segítségével próbáltam meg közelebb kerülni a válaszhoz.

"Szürreális. Manhattan gazdagabb negyedeiből eltűntek az emberek. Konkrétan nincs senki az utcákon. Aki csak tehette, az kiköltözött a vidéki nyaralójába, Long Islandre vagy a környező hegyekbe. Ez teljesen érthető. Mégis az agyadnak szinte felfoghatatlan, hogy azok a helyek, amelyeket csak nyüzsgő embertömeggel ismersz, most elnéptelenedtek. És az üresen kongó tereket a mentők szirénázása hatja át."

Forrás: Kaszás Eszter saját képe

Persze, ahogy sok helyen a New York-iak is lefutották a szokásos köröket:

"Bevallom, nekem nem kellett aggódnom a most már megmosolyogtató wc papír kérdésen. Nálam az amúgy is be volt tárazva. De tény, hogy egy időben nem lehetett kapni a nagyobb áruházakban sem. Ami viszont megdöbbentett, hogy pillanatokon belül az ismertebb és jobb minőségűnek tartott láz- és fájdalomcsillapítók is hiánycikkek lettek. Pedig ez még bőven a járvány elején, az élet teljes leállása előtt volt."

New Yorkban jelenleg kijárási tilalom van, amit ugyan nem vesznek vasszigorral - főleg kapacitás hiányában - de a munkába járáshoz Eszternek is külön papírja van, amit a munkáltatója bocsátott ki.

"Én ugyan - banki alkalmazottként - nem tartozom a létszükségleti dolgozók közé, de a munkahelyem rövidített nyitvatartással üzemel. Bejárok dolgozni, mert a munkám nem tehető át teljes mértékig az online térbe, és örülök, hogy van munkám. Oda és vissza is metrózom. A maszk viselése kötelező, ami nem kell, hogy orvosi legyen. Gyakorlatilag elfogadnak bármit, amit a szád és az orrod elé teszel."

Forrás: Kaszás Eszter saját képe

A világon napról napra emelkedik a halottak száma. Látjuk, olvassuk, hogy bizony nem csak az időseket veszélyezteti a járvány. New Yorkban különösen sok a 65 év alattiak megfertőződése, halálesete. Mégis a helyiek kapaszkodnak a pozitív hírekbe. Egy édesanya kómában, lélegeztetőgépen adott életet kisbabájának, majd egészségesen hagyhatta el a kórházat.

"A helyzet nyomasztó. A város hangulata semmihez sem fogható. Bénult, de mégis erős. Hatalmas az összefogás, rengeteg az önkéntes. Mindenki ott segít, ahol tud. New York külső kerületeiben rengeteg a rászoruló gyerek. Oda most a tanárok hordják ki az ebédet, hogy a gyerekek legalább naponta egyszer biztosan élelemhez jussanak."

Forrás: Kaszás Eszter saját képe

Senki sem tudja, hogy mit várhat és vajon mi lesz azzal a hihetetlen mennyiségű emberrel, akik a szórakoztatóiparban dolgoznak.

"Nem szabad elfelejteni, hogy New York egy hatalmas szórakoztatóközpont. Folyamatosak a rendezvények, millió színházi előadás van naponta. És most minden leállt, bezárt. A Broadway újranyitását először nyár elejére tették, most már csak szeptemberre jósolják. Az ezekben a szektorokban dolgozó embereknek nincs, vagy csak nagyon kevés a megtakarításuk. A segélyeket ugyan már folyósítottak, de azt hallani, hogy azok már elfogytak."

Igazából csak remélhetjük, hogy egyszer csak New York és vele együtt a világ is újra életre kel.

Forrás: She.hu
Nem baj, ha nem vagy rutinos író. ✍️ Ha eddig csak a fióknak írogattál, akkor itt az alkalom, hogy megmutasd, mire vagy képes!

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni a pályázaton?

Írd meg egy maximum 3500 karakteres cikk formájában, hogy mit gondolsz az alábbi idézetről - majd küldd el nekünk a jelentkezes@she.hu email címre április 30-ig!

Oszd meg velünk, és a legjobb cikkeket megjelentetjük az oldalon!

Nyitókép: Kaszás Eszter saját képei

    Ezek is érdekelhetnek