Egy kapcsolatban a problémát kell megoldani, nem egymást kicsinálni!

Lehet járvány, házi karantén, gazdasági válság, probléma a gyerekkel az iskolában - bármelyik nap érhet titeket valamilyen krízis. De ha ez egymásnak ugraszt benneteket, és sokkal inkább elválaszt, mintsem összehoz, akkor komoly gondok lehetnek a kapcsolatotok alapjaival.

A különböző tragédiák, veszteségek, kellemetlenségek mindennapos dolgok. Sajnos. Persze akadnak szerencsés csillagjegy alatt született emberek, akiket kevesebb nehézség ér, ám valamilyen szinten mindenkit sújtanak problémák. Érhetnek bennünket olyanok, amelyek csak ránk vannak hatással, és olyanok, amik a kapcsolatunkat, házasságunkat is befolyásolják. Ezeket pedig kellő higgadtsággal és nyitottsággal kell kezelni.

Tudnunk kell a társunkkal őszintén és nyíltan beszélni a félelmeinkről, az érzéseinkről és a problémáinkról. Azután pedig tudnunk kell segítséget, támogatást kérni - ugyanis a kedvesed nem gondolatolvasó. Tudatni kell vele, hogy miben lehet a segítségedre. Vagy legalább hagyni kell, hogy segítsen megoldani a közös problémát. Együtt kell felvetni a lehetséges ötleteket és kizárni a nem megfelelőket.

Közös krízishelyzet esetén nincs helye büszkeségnek, mártírkodásnak, hibáztatásnak, sem elmenekülésnek, sem pedig beletörődésnek - mert ezek az érzelmileg éretlen emberek eszközei.

Egy kapcsolatot olyan dolgok táplálnak, mint az egymás iránt érzett szeretet, tisztelet, megbecsülés, bizalom és a jó kommunikáció. Ergo, ha valaki a homokba dugja a fejét a hír hallatán, miszerint a gyerek agresszív az iskolában, az nemcsak érdektelen, hanem éretlen is. Mert nem képes szembenézni az élet hozta szituációkkal. És éretlen az is, aki a másikat hibáztatja azért, mert kirúgták a munkahelyéről és nem tudják fizetni a hitelt. De az sem segített még egyetlen kapcsolaton sem, ha csak sopánkodunk ahelyett, hogy a megoldáson gondolkodnánk.

Számos módon el lehet vágni egy kapcsolat torkát. Például azzal is, ha valaki képtelen segítséget kérni a partnerétől és egyedül akar megoldani mindent. Vagy akár azzal is, ha valaki nem beszél a boldogtalanságáról, a depressziójáról, a félelmeiről, esetleg a partnere viselkedéséről, és beletörődik a helyzetébe.

Forrás: Shutterstock

Ahol nincs kommunikáció, vagy csak agresszív, indulattal teli eszmecsere zajlik, ott csupán mély vágást ejtenek a kapcsolaton. Egy kapcsolat "feladata", hogy biztonságot adjon. Bíznunk kell a párunkban, hogy tudjuk: bármi történjék is, ott vagyunk egymásnak és bármikor fordulhatunk egymáshoz.

A kapcsolat és a házasság úgy működik, mint egy közös kassza. Mikor belekezdünk, többnyire csak az előnyeit élvezzük. Csemegézünk a megértésből, csipegetünk a szeretetből, kóstolgatjuk a támogatást, habzsoljuk a figyelmet és faljuk a gyengédséget. De a kassza kimerül, ha csak kiveszünk belőle. Egy párkapcsolat akkor fog működni hosszú távon, ha teszünk is bele valamit.

Két érzelmileg érett ember odafigyel erre az egyensúlyra. Így amikor történik valami, ami megrázza a kapcsolatot, akkor a felek nem egymásnak ugranak, nem kezdenek el jajveszékelni és nem tesznek úgy, mintha semmi sem történt volna, hanem előveszik mindazt, amit kaptak, és odaadják egymásnak.

Mert krízis esetén megértésre, szeretetre és türelemre van szükségünk. Arra, hogy őszinték lehessünk egymással és beszélhessünk. A kapcsolatunk szerkezete pedig megkívánja, hogy a krízis okozta földrengés után együtt állítsuk helyre a károkat. Ehhez pedig beszélni kell és felosztani a munkát. Nem szabad félni a konfrontálódástól, hogy mit fog szólni a párunk, vagy mennyire lesz hajlandó segíteni a probléma megoldásában. Ne féljünk felvállalni a gondjainkat!

Ha ezt nem tesszük meg, komoly bajba kerülhetünk. Nem szégyen az, ha probléma merül fel. A kapcsolatunk nem attól lesz tökéletes, hogy sosincsenek gondjaink - nem is létezik tökéletes kapcsolat. Ellenben tudod, hogy milyen lehetne? Ideális. Boldog. Ám ehhez az kell, hogy segítsük egymást.

Ne feledjük: nem bűnbakokat, hanem megoldásokat kell találni. Kompromisszumokat kötni. A párunk pedig a sorstársunk jóban-rosszban. Ha igazán szeretjük egymást, nincs olyan gond, amit ne tudnánk együtt megoldani. Amíg van szeretet, jövő is van.

Forrás: She.hu
Nem baj, ha nem vagy rutinos író. ✍️ Ha eddig csak a fióknak írogattál, akkor itt az alkalom, hogy megmutasd, mire vagy képes!

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni a pályázaton?

Írd meg egy maximum 3500 karakteres cikk formájában, hogy mit gondolsz az alábbi idézetről - majd küldd el nekünk a jelentkezes@she.hu email címre április 30-ig!

Oszd meg velünk, és a legjobb cikkeket megjelentetjük az oldalon!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?