Jogunk van állatokon kísérletezni? - Lajka és Kokó története

Az állatkísérletekről mindenki másképp gondolkodik. Sokak szerint bűnnek számítanak az eredmények érdekében tett erőfeszítések, amelyek sokszor az állatok szenvedésével, halálával járnak. Mások szükséges rossznak tartják.

Persze, az sem mindegy, milyen kísérletről van szó. A kísérleti állatok világnapja alkalmából hoztam egy elrettentő és egy pozitív példát is...

A leghíresebb kísérleti kutya, Lajka

Lajka kóborkutya volt, akit az utcán találtak. Direkt olyan négylábúkat kerestek, amelyeknek nem volt otthona, mert úgy vélték, hogy így az űrben is jobban tudja majd viselni a nehéz körülményeket. Lajka lett az egyik kiválasztott.

Ami a legszörnyűbb az egészben, hogy akár vissza is térhetett volna. Az eredeti terv ugyanis ez volt. Ám Hruscsov miatt, aki a Bolsevik Forradalom 40. évfordulójára tűzte ki az indulást, nem volt idő arra, hogy kitalálják, hogyan hozzák vissza szerencsétlen állatot. Így a sorsa meg volt pecsételve.

Az indulása előtt trenírozták a küldetésre. Muszáj volt, hiszen a Szputnyik 2 alig volt nagyobb, mint egy mosógép. Lajkát úgy szoktatták a helyzethez, hogy kikötötték, csak annyi helye volt, hogy leüljön vagy lefeküdjön. Majd a többi kísérleti kutyával együtt egyre kisebb ketrecekbe zárták be. Természetesen már ez is rengeteg hátránnyal járt, az állatoknak például állandó székrekedésük lett a mozgáshiánytól.

Forrás: Heritage Images/Getty Images/¬© Fine Art Images/Heritage Images

Szegény Lajkának egyetlen boldog nap jutott: amikor a kilövés előtt Dr. Vladimir Yajdovsky hazavitte a gyerekeihez. Azért, hogy a kutya élete utolsó napján megismerje, milyen egy szerető család... A tudós is ott volt, amikor betették az űrhajóba. Amikor rázárták az ajtót a kutyára, tudták, hogy soha többé nem látják viszont.

Ráadásul a kilövés sem ment hiba nélkül. Három napot kellett a fagyos hidegben töltenie, úgy, hogy mozogni sem tudott. Bár egy légkondicionáló csövet bedugtak hozzá, hogy melegen tartsák, az állat szenvedéséhez nem fér kétség.

Sokáig azt állították, hogy túlélte a kilövés utáni első napot, és az utána odakészített mérgezett ételtől békésen hunyt el, ez azonban nem volt igaz. Az űrhajó túlmelegedett, a kutya szívverése pedig egyre gyorsabbá vált, majd egy idő után már nem jött jel tőle. Pánikban pusztult el. "Minél több idő telik el, annál inkább sajnálom - nyilatkozta Oleg Gazenko, a csapat egyik tudósa. - Nem szabadott volna ilyet tennünk. Nem tanultunk eleget az egészből ahhoz, hogy jogos lett volna az állatok halála."

Koko, a beszélő gorilla

Az amerikai Woodside-ban élő Koko, a nőstény síkvidéki gorilla, 1971-ben született, és bár kísérleteknek vetették alá, az ő esete össze sem hasonlítható Lajkáéval. Őt nem kínozták, sőt, inkább a kedvében jártak. Főleg, hogy Koko képes volt elmondani, mit is szeretne.Az amerikai jelnyelv segítségével ugyanis tökéletesen tudott kommunikálni. Szellemi, fizikai és nyelvi fejlődésének megfigyelése felbecsülhetetlen információkkal segítette az emberszabásúakkal kapcsolatos kutatásokat.

A gorilla mintegy 1000 fogalom jelét használta, és megközelítőleg 2000 angol szót értett meg. Emberi látogatóival általában ő maga kezdeményezte a beszélgetést, amelyekben leggyakrabban 3-6 szóból álló, állító mondatokat fogalmazott. Intelligenciahányadosa az emberi skálán 70 és 95 között mozgott.

Koko festett és imádta a cicákat, ezért házi kedvenceket is választhatott magának árva kiscicák közül. Úgy nevelgette őket, mintha a saját gyermekei lettek volna... Olyan érzései voltak, akár egy embernek. Amikor szeretett cicáját elütötte egy autó, a "szomorú", "rossz" és "sírás" szavakkal jellemeztelelkiállapotát. Még azt is meg tudta mondani, egy tízes skálán hányast adna a fogfájására. A fogát megműtő orvosoknak pedig köszönetet mondott. Kokónak szerencsére hosszú élet adatott - 46 évet élt.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Origo

    Ezt olvastad már?