Sárkány ellen sárkányfű, vírus ellen medveepe? Kösz, de kösz nem.

Amióta világméretű járvánnyá nőtte ki magát a koronavírus, virágzik az alternatív gyógyászat is. Még én is mosolyogtam azon az eseten, amikor egy utas fokhagyma füzérrel a nyakában szállt fel a repülőgépre, mert szentül hitte: az távol tartja a gonosz koronás bestiát.

De amikor arról olvastam, hogy a kínai kormány medveepét ajánl, lehervadt a mosoly az arcomról, és az ajkaim egyetlen szót formáltak: anyád. A Tan Zsö Csing nevű hagyományos kínai gyógyszer egyik összetevője ugyanis nem más, mint a medveepe. Ó, hogyne, egy XXI. században megjelent járványtól majd épp a szerencsétlen medvéknek az epéje fog megmenteni bennünket...

Sajnálatos módon eddig is virágzott a feketepiac: az illegális állatkereskedelem és a vele járó állatkínzás is, de ezek után meg pláne. Hiszen mit gondolsz, hogy jutnak a medveepéhez? Megkatéterezik őket, vagy fecskendővel szívják le a váladékot. Persze bizonyára senki sem fog rosszul aludni attól, hogy a szerencsétlen medvék szenvednek.

De az sem fogja izgatni egyik vevőt sem, hogy a váladék gyakran vérrel, gennyel, baktériummal és széklettel vegyül a leszívás során - ami finoman szólva is káros az emberi egészségére. Ennyi erővel megfürdőzhetnének a helyi csatorna vizében - és az még ingyen is van.

A járvány most csak olaj volt a tűzre. Már hosszú évtizedek óta problémát jelent, hogy bár technológiailag fejlődnek az ázsiai országok, de a hiedelmeikről ez már nem mondható el. Az egyébként nagy népszerűségnek örvendő kínai gyógyászat miatt Afrika és Ázsia egyes nagyemlősei a kihalás szélén állnak.

A kuruzslók kitalálják, hogy milyen állati eredetű csodaszerre van szükség, az orvvadászok pedig tálcán kínálják nekik ezeket. A vajákosok elhitetik az emberekkel, hogy van gyógyszer a problémáikra - méghozzá jó pénzért. A betegek pedig keményen tejelnek is csodaszerekért, amik aztán vagy hatnak, vagy nem - jellemzően az utóbbi.

Forrás: Shutterstock

Megvehetnék a modern tudomány kínálta gyógyszereket is - amik jóval hatékonyabbak és veszélytelenebbek az egészségükre nézve -, de nem, nekik az kell, amit a faluszéli csodadoktor ajánl. Az már teljesen mindegy, hogy semmi tudományos bizonyíték nem igazolja a hatásukat. Tehát leegyszerűsítve a dolgot: a tudatlanság és a téveszmék miatt kerülnek veszélybe a vadon élő állatok.

Magam is vallom: az alternatív gyógyászat kiegészítheti a modern orvostudományt, de csak akkor, ha abból nem származik kára semmilyen élőlénynek. Ha lázasak vagyunk, vegyünk be Algopyrint, és igyunk mellé egy jó zsályateát - de ne orrszarvútülökből előállított tablettát kapjunk be rá!

Vietnámban az őshonos jávai orrszarvút épp emiatt irtották ki - mert egy magát orvosnak valló pojáca azt találta mondani, hogy az orrszarvútülök láz- és fájdalomcsillapító hatású. De képzeld, ez kiváló orvosságnak számít másnaposság és potenciazavarok ellen is...

Ha pedig már potenciazavarnál tartunk, tudod, miből lesz még kiváló afrodiziákum? A tigrispéniszből és oroszláncsont főzetből. Ugyanis ezeket a fenséges állatokat soha nem csak a bundájukért vadászták. A tigrisről például azt mondják, hogy minden, ami a testén és a testében található, az felhasználható valamire. Még az ürüléke is - aranyeret gyógyítanak vele.

Olyan nevetséges a mai korban, hogy ilyenekben hisznek az emberek... Ugyanakkor félelmetes is, mert az emberi butaságnak és barbárságnak köszönhetően egy napon azt kell mondanom a gyerekemnek, hogy tigrisek és orrszarvúk már csak az állatkertekben láthatóak.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?