Pszi Pont: Segítünk, ha valaki túlzottan szorong a járvány miatt!

Ezekben az érzelmileg terhelt hetekben nagyon sokan igénylik azt, hogy valakitől kérdezhessenek, valakivel beszélhessenek az érzéseikről, problémáikról, küzdelmeikről.

Ezzel a céllal jött létre a Pszi Pont, ahol pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek önkéntes, ingyenes segítségüket ajánlják fel a krízisbe kerültek lelki támogatására. A kezdeményezésről és a járvány pszichés hatásairól kérdeztem Füredi Krisztián pszichológust.

Füredi Krisztián: Fontos hangsúlyoznom, itt nem pszichoterápiáról vagy pszichiátriai gondozásról, hanem krízisintervencióról van szó. A Pszi Pont munkatársai online és telefonos formában nyújtanak segítséget mindazoknak, akik a járvány miatt elvesztették tájékozódási pontjaikat, és nem tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ez néhány (3-5) alkalmat jelent.

SHE: A koronavírus mindannyiunk életét felforgatta. Sokan munkanélkülivé váltak, a kényszerű otthon maradás pedig családokat, baráti társaságokat szakított el egymástól. Ezek a változások fokozott szorongást idézhetnek elő. Honnan tudjuk eldönteni, hogy túlnőtt rajtunk a félelem, vagy ez így normális ilyenkor?

Füredi Krisztián: Időnként mindenki érez feszültséget, szorongást, ami teljesen normális, sőt, szükséges és hasznos is. Jelen helyzetben az emberek többsége érezheti úgy, hogy elvesztette a kontrollt az események felett, és nem tudja, hogy mit rejt a közeljövő. Ha a szorongás olyan szintű, ami akadályozza a mindennapi tevékenységet, a munkát vagy a párkapcsolati működést, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Nyilván változó lehet ennek mértéke, ezért komolyan oda kell figyelni a környezetünk visszajelzéseire. A tartós stressz miatt ugyanis könnyen kialakulhat depresszió, alvászavar, magas vérnyomás stb., ami az életminőség romlásához vezethet.

Forrás: Shutterstock

SHE: A koronavírus mindenkire nagy terhet ró. Vannak olyanok, akik másokhoz képest még inkább kiszolgáltatott helyzetben vannak?

Füredi Krisztián: Sokan maradnak teljesen egyedül, izoláltan, ami most azt is jelentheti, hogy ezek az emberek hónapokon át nem találkoznak senkivel. Ez hatalmas lelki megterheléssel jár együtt. Komoly megpróbáltatások elé kerülhetnek azok is, akiknek megszűnt a munkája. De még ennél is nehezebb dolguk van azoknak, akik eleve rossz anyagi körülmények között éltek. Például sok olyan gyermekről tudunk, aki otthon nem, csak az iskolában kap enni, az ő esetükben az iskolai szünet nagyon nehéz élethelyzetet teremthet.

SHE: Hogyan hat a házi karantén a párkapcsolatokra?

Füredi Krisztián: A párkapcsolati problémák felerősödnek azáltal, hogy az otthon dolgozók sokkal több időt töltenek együtt. Ezáltal bezárva, összezárva érezhetik magukat, ami bizony konfliktusforrás lehet.

SHE: Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a lelki egészségünket veszélyeztető tényezők hatásait?

Füredi Krisztián: A világ történéseit nem tudjuk irányítani, nincs kontrollunk felettük, de a saját napirendünket formálhatjuk. Az elvégzendő feladatok megszervezése biztonságosabbá teszi a mindennapi létezésünket, így máris sokat tettünk önmagunkért. A negatív érzések teljesen érhetőek és indokoltak ebben a szituációban, de bele lehet ragadni egy ördögi körbe. Ezt elkerülendő, próbáljuk megélni és élvezni a mindennapok apró örömeit! Jelen helyzetben a személyes találkozások is korlátozva vannak, ezért igyekezzünk valamilyen alternatívát találni a kapcsolódáshoz! Gondoljuk végig, ki az, akit telefonon vagy webkamerán keresztül fel tudunk hívni, akivel kölcsönösen támogathatjuk és motiválhatjuk egymást! Fontos, hogy mindent megtegyünk, hogy elkerüljük a teljes elszigetelődést.

A szakértőtől itt kérdezhetsz: http://furedi.hu/ vagy https://www.facebook.com/szexualpszichologus

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek