Online etikett: Ha most bunkó vagy, tényleg egyedül maradsz!

A viselkedéskultúra szabályai már évszázadok óta alakulnak, azonban az online viselkedés szabályai még csak pár éve. Sok kellemetlenségtől kímélne meg minket, ha már erre is lennének kőbe vésett regulák.

Ám mivel csak pár éves tapasztalattal állunk szemben, ezek megszilárdulására és elfogadására még várni kell. Ennek ellenére vannak evidenciák, amelyekre már jó lenne rábólintani.

Bemutatkoztál?

Sokak számára nem egyértelmű például, hogy ha bejelöl valakit, előtte azért Messengeren bemutatkozzon. Hányszor jársz te is úgy, hogy fogalmad sincs, ki az, aki szeretne az ismerősöd lenni? Vagy ha te kérdezel rá, honnan ismeritek egymást, még csak nem is válaszol az illető - vagy odalöki, hogy "tetszel". Mondanom sem kell, hogy az ilyeneket én nem jelölöm vissza.

Emellett számos olyan eset lehet, hogy valóban ismeritek egymást, de a profilja alapján nem ismered meg, így vissza sem jelölöd. Ugyanígy nem vehető komolyan az olyan ember sem, aki bármiféle internetes felületen, Facebookon, YouTube-on "cuncimókus" vagy más álnéven kommentel. Mert az a minimum, hogy ha van véleménye, azt a saját nevével fémjelezze.

Trágárok kíméljenek!

Az online felületen mindenki bátrabbá válik, és ez a fajta "bátorság" sokszor átcsap tiszteletlenségbe, káromkodásba, másokat sértő trágárságba. Amit a valóságban nem mernek megtenni, azt az interneten - egy ál vagy akár valódi profil mögött - megengedik maguknak. Ilyen esetben a legjobb az, ha nem reagálsz, mert abban a pillanatban hangsúlyossá válik a verbális agresszió. Pedig a napi érintkezésben nem kellene, hogy jelen legyen. Előfordul, hogy ki kell ereszteni a gőzt, meg is tehetjük, de nem ez a megfelelő fórum erre.

Forrás: Shutterstock

Ne rágalmazz!

A net annyira személytelenné tesz, hogy számos esetben akár egymás halálát is kívánják az emberek. Úgy, hogy a másik nem követett el semmilyen jelentékeny bűnt. Képesek kifordulni magukból, és nincsenek tisztelettel a másik magánéletére, érzéseire sem. Nyomós ok nélkül is képesek a névtelenség homályába burkolózva életeket tönkretenni, akár egy - a netre feltett - pletykával.

Pedig belegondolhatnának, hogy bármikor visszanyalhat a fagyi. Legközelebb ők is áldozatai lehetnek az ilyesminek, hiszen ha mindenki felelőtlenül írogat, már senki sem lesz biztonságban.

Ezért sem szabad mindent elhinni abból, ami a neten kering. Ráadásul az internet nem felejt! Ismered a mondást: ami kikerült, az már örökre ott is marad. Még a privát üzeneteidet is továbbadhatják egyesek.

Szerinted vicces vagy?

A humorral is óvatosan, mert könnyen örihari lehet belőle! Amit te viccesnek tartasz, az lehet, hogy a másik számára egy fájdalmas emlékhez kötődik, és nem találja majd mosolyra fakasztónak. És bár vannak emojik, amelyekkel árnyalhatod a mondanivalódat, sokszor még így is félreérthetnek, mivel a másik nem látja a nonverbális jelzéseidet. Pedig ezek hozzáadnak egy pluszt a szöveghez és segítik a pontosabb megértést.

Üzenj, de mikor?

A netes etikett kialakulatlansága az oka annak is, hogy fiatal lányoktól azt hallom vissza: tönkrement egy barátság, mert egyikőjük nem írt vissza azonnal a chaten. Pedig a másik látta, hogy elolvasta az üzenetét. Ma már mindenhol elérhető a net, de sokszor vagyunk olyan helyen, ahol nem tudunk azonnal válaszolni, így nem gondolom, hogy rögtön kenyértörésre kéne vinni a dolgot.

Az sem evidens, hogy például este az ismerőseidnek küldhetsz-e üzenet. Mert egyeseket nem zavar, hiszen elfogadják, hogy te éppen akkor értél rá írni, és majd csak másnap vársz rá feleletet. De lehet, hogy valakit irritál, mivel sürgetésnek érzi. Mivel még nincs, aki megmondja hivatalosan, mi számít illetlennek és mi nem, óvatosan azzal, mit teszel ki az internetre és hogyan! Tartsuk tiszteletben egymást - a világhálón is!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek