Ráncok ellen: aludj a szerelmeddel!

Miért van az, hogy annyira szeretünk azzal aludni, akibe szerelmesek vagyunk? Miközben a frász kerülgetne, ha egy idegennel kellene megosztani az ágyunkat? Sőt, hiába szeretjük a barátainkat, családtagjainkat, velük aludni már más tészta.

De miért csak a szerelmünkkel akarjuk megosztani az ágyunkat, miért olyan intim dolog ez (még ha nem is történik semmi), és miért vágyunk erre nagyon, amikor szeretünk valakit? Azon túl, hogy ez valóban jó érzés, számos előnye van egészségügyi szempontból is. Nézzük, mik ezek!

Jobb minőségű az alvásunk

Egy kutatás kimutatta, hogy a stabil párkapcsolatban élő nők gyorsabban alszanak el, és jobb minőségű az alvásuk összességében, mint szingli társaiknak - vagy azoknak, akiknek a kapcsolati státusza változott a kísérlet alatt.

Gyorsabban alszunk el

Az átlagos idő, ami alatt elalszunk, mindössze 7 perc. Ha egyedül alszol, előfordul, hogy elkezd pörögni az agyad, így jóval később sikerül álomba szenderülnöd. Ezért is alszunk el gyorsabban, ha a szeretett személy mellettünk van: biztonságban érezzük magunkat, és ez segít gyorsabban nyugovóra térni.

Szex után minden jobb - az alvás is

A hormonok, amik szex közben tombolnak bennünk, egy különleges koktélt alkotnak, ami segít utána a jobb alvásban. Ráadásul az orgazmusnak nyugtató hatása van, ami szintén megkönnyíti az elalvást.

Csökkenti a vérnyomásunkat

Egy kutatás arra világított rá, hogy a magasabb oxitocinszint alacsonyabb vérnyomást eredményez. Az oxitocin a kötődésért felelős hormon - szülésnél, szoptatásnál van nagy jelentősége, de a párkapcsolatban is fontos szerepet játszik.

Erősíti az immunrendszerünket

Ha együtt alszotok, nagyobb eséllyel lesz szex is, ami pedig köztudottan immunerősítő: egy kutatás szerint a szexuálisan aktív párok ellenállóbbak a megfázással, influenzával szemben, mert az ő szervezetük több ellenanyagot termel. Tehát a rendszeres szex rendkívül egészséges dolog.

Nyugtat

Amikor együtt alszol a szerelmeddel, egymáshoz ér a bőrötök. Ez a bőrérintkezés olyan jeleket küld az agyba, ami csökkenti a kortizolszintet (ami a stresszhormon). Az érintések általánosságban is csökkentik a bennünk lévő feszültséget, de egy kísérletben azt is kimutatták, hogy még nagyobb mértékben csökken a stressz, ha a szerelmünk érint meg minket.

Boldogabbá tesz

Ha valakit megérintünk, az dopamint és szerotonint szabadít fel, és ez a két hormon lényegében a boldogságért felelős.

Lassítja az öregedést

Az ölelés, az összebújás és a szex hatására a test fiatalabbnak érzi magát - és fiatalabbnak is néz ki. (Gondolj arra, amikor legutóbb szerelembe estél! Tuti, hogy sokan mondták, hogy mintha éveket fiatalodtál volna.)

Javítja a kapcsolatokat

Egy kutatás kimutatta: minél közelebb alszanak egymáshoz a párok, annál erősebb a kapcsolatuk, mert a bőrérintkezés segíti a kötődés kialakulását. Szóval, külön hálószoba semmiképp sem javasolt, ha szoros kapcsolatot szeretnél!

Gyulladáscsökkentő hatása van

Ezt nem is kell magyarázni, miért fontos - ebben is segít, ha megosztod az ágyadat azzal, akit szeretsz.

Tehát ne felejtsd el: együtt aludni azzal, akit szeretsz, segít abban, hogy jobban érezd magad, és összességében egészségesebb és boldogabb légy!

Fehérvári-Varga Judit

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek