Natalie Portman vs. hollywoodi macsó közeg 1:0

Az idei Oscar-díjátadón Natalie Portman egy pompás Dior-ruhában tűnt fel, amelyen az elfeledett női rendezők neve szerepelt. Ez a nő egy zseni, mondom is mindjárt, miért...

Mert mindenki a ruháról - és az ügyről - beszél!

Az Oscar-gálát követően a médiában a legizgalmasabb, legcikibb, legfurcsább, legdrágább és legelegánsabb ruhákról esik a legtöbb szó. Az átlagember a díjazottak listájánál is hamarabb értesül arról, ha valaki véletlenül villantott, orra bukott az estélyijében, vagy direkt mutogatta a fenekét.

Natalie Portman ezúttal egy álomszép Dior-szettel vonta magára a figyelmet, amelyen nyolc méltatlanul mellőzött női rendező neve szerepelt: Lorene Scafariáé (Hustlers), Lulu Wangé (The Farewell), Greta Gerwigé (Little Women), Mati Diopé (Atlantics), Marielle Helleré (A Beautiful Day in the Neighborhood), Melina Matsoukasé (Queen & Slim), Alma Har'elé (Honey Boy) és Céline Sciammáé (Portrait of a Lady on Fire).

Portman kimérten meg is jegyezte, gratulál a férfi jelölteknek. Vagyis világossá tette: elismeri az összes jelölt munkáját, de szeretné felhívni a figyelmet a nem kevésbé tehetséges női kollégákra is, akik ezúttal is háttérbe szorultak az erősen férfiorientált, patriarchális berendezkedésű, macsó hollywoodi közegben. Ennél profibb módon aligha érhette volna el, hogy a világ minden szegletében rivaldafényt kapjanak az elfeledett női rendezők és filmjeik, miközben a tényleges jelölteknek és díjazottaknak is maximálisan megadta a tiszteletet.

Melina MatsoukasForrás: NurPhoto/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency
Lorene ScafariaForrás: AFP/Valerie Macon

Csodálatos üzenet ez, hiszen a nők munkájának elismerése - nemcsak a filmtörténetben, hanem bármilyen szakmában, sőt, az élet minden területén - nem a férfiak elismerésének rovására kell, hogy történjen. Hanem azzal párhuzamosan, kéz a kézben.

Lulu WangForrás: AFP/Tolga Akmen
Alma Har'el

Forrás: AFP/Jean-Baptiste Lacroix

Mert elegáns, és fityiszt mutat a sztereotípiának.

A 20. századi feminizmus kritikájában a nők jogaiért harcoló szüfrazsetteket torz külsejű, szőrös lábú méregzsákokként ábrázolják, akik nőietlenségükben magányosak, ezért dühödt lázadásba menekülnek. Közben ugyan eltelt több mint 150 év, de ez a kép továbbra is él. Sokan még mindig úgy hiszik - vagy úgy szeretnék láttatni -, hogy kizárólag azoknak a nőknek lehet nyíltan feminista állásfoglalásuk, akik szerencsétlen külsejük miatt nem remélhetnek boldog szerelmet, sikeres házasságot.

Greta GerwigForrás: AFP/Robyn Beck

Hála az égnek, hogy itt van minden idők egyik legszebb színésznője, aki egy lélegzetállító ruhakölteményt választott nyílt állásfoglalása platformjául. És ezzel gyakorlatilag finoman beint a legősibb antifeminista sztereotípiáknak, amiktől nehezebb megszabadulni, mint a legrondább harci hegektől. Maria Grazia Chiuri, a Dior művészeti vezetője, és a kézi hímzést végző Ateliers Vermont büszkék arra, hogy egy pozitív üzenet segítségével lehettek részesei a nyílt állásfoglalásnak.

Mati DiopForrás: AFP/Christophe Simon

A dühös lázadásnak akkor nincs is helye?

Ha ilyen finom, mégis hatásos állásfoglalással is ráirányíthatjuk az emberek figyelmét a nők tehetségére és ennek dacára történő mellőzöttségére, akkor vajon mi szükség van például a FEMEN dühös, félmeztelen ökölrázására? Persze, a másik oldalon ugyanígy fintoroghatnának: ugyan ki ez a milliárdos nő, aki azt hiszi, a köpönyege lobogtatásával bármin is képes változtatni, amihez erő és ököl kell?

Céline SciammaForrás: AFP/Bertrand Guay
Marielle HellerForrás: AFP/Mark Ralston

Nos, a válasz egyszerű. Natalie Portman Oscar-díjas hollywoodi színésznőként olyan privilégiumokkal rendelkezik, amelyekkel kevés nő a világon. És ezzel az akciójával azt tette, amivel a maga szintjén a lehető legtöbbet érhette el: ráirányította a figyelmet a méltatlanul mellőzött női rendezők munkájára és értékeire. Nem pedig a mellőzöttség sérelmére - hiszen a ruha voltaképpen tisztelgés az életművük előtt.

Köszönjük, Natalie!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek