Gyökér sofőrök: Te menősködsz az úton, én meghalok miattad!

Ma majdnem balesetet szenvedtem - vétlenként. Ahogyan tegnap és tegnapelőtt is. Minden szabályt betartok, mégis állandó veszélyben érzem magam.

Mert úgy tűnik, sokak számára a KRESZ egy szabadon értelmezhető szabályzat. Olyan, amiről szeretnek az emberek megfeledkezni. "Nekem van elsőbbségem, tojok a táblára! Megelőzöm, akkor is, ha nincsen rá sem elég idő, sem lehetőség! Na, ne képzelje már ez a kis liba, hogy mögötte fogok kullogni! Az én autóm sokkal nagyobb, úgyhogy jobb, ha kotródik az utamból azzal a kis vacakkal!"

Ezt tapasztalom nap mint nap, sőt, még sokkal durvább dolgokat, életveszélyes szituációkat, amiknél persze mindig annak kell rettegnie a túlélésért, aki minden szabályt betart. A stoptáblát sok autóvezető újraértelmezte, szerintük nem kell megállni, sem lassítani. Az egyirányú utca számukra azt jelenti, hogy mindkét oldalról nyugodtan be lehet hajtani, a záróvonal pedig azt, hogy nyugodtan lépjék csak át, ha úgy gondolják. A sebességkorlátozó táblákat teljesen felesleges volt kitenni, úgysem veszi észre senki.

Mi a fene van itt? Miért csinálják ezt? Sietnek, de hova? Fel akarnak csavarodni a legközelebbi fára? Mi az, hogy rendesen megyek a saját sávomban, és úgy előz meg 120-szal egy kocsi, hogy átjön az enyémbe?! Ha nem rántom el picit a kormányt, végigszántja az autó teljes bal oldalát. Nem mentő volt, és nem is tűzoltóautó, amelyik szirénázva száguld, hogy életet mentsen, hanem egyszerű személygépkocsi.

Forrás: Shutterstock

Amúgy a megkülönböztető jelzéseket használó autókat sem tisztelik. Már nemcsak az úttestre, a környezetemre, a hangokra, az előttem és a mögöttem haladóra kell figyelnem, hanem azokra az autósokra is, akik semmibe veszik a szabályokat. Szerencsétlen gyalogosok már rohanva mennek át a zebrán, mert észrevették, hogy jobb mihamarabb átérni, mint azt kockáztatni, hogy valaki elüti őket.

Sokan a parkolásnál sem ismernek se embert, se Istent. Nemrég a kocsiban várakoztam, mikor egy férfi beállt mellém, majd teljes erővel rávágta a kocsija ajtaját az enyémre. Kiszálltam és számon kértem, hogy miért tette ezt. Én álltam itt először, láthatta a kocsim, mi az, hogy tönkreteszi a fényezést? Válasz: "Miért nem állt máshová?"

Szóval, már jövőbe látónak is kell lennem! Jelen esetben tudnom kellett volna, hogy ő jön, ide akar parkolni, és minimum három autónyi helyre van szüksége. Mi a bánat van az emberekkel? Jó lenne a témáról higgadtan beszélni, de őrület, ami az utakon megy. És ne feledkezzünk meg még egy fontos témáról: a telefonálásról, amit persze mindenki csinál, jobbra, balra fordulás, előzés és tolatás közben is. Tilos, de ahogyan a stoptábla sem érdekli őket, úgy a telefonálással kapcsolatos tilalom sem.

Ezek az ámokfutó autóvezetők mindenkit veszélybe sodornak. Engem, azokat, akik velem ülnek az autóban, saját magukat és a társaikat, akik velük utaznak, ahogyan az előttünk és mögöttünk haladókat is! MEGÉRI??? Szerintem semmiképpen. Nem arrogánsan kellene vezetni, hanem biztonságosan, a szabályokat betartva. Ez a legfontosabb dolog, és ezt semmi nem írhatja felül. Ez mindannyiunk közös érdeke!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?