"Nem hiszem, hogy közöm van az ausztrál tűzhöz..."

Valahol, valamikor egy pillangó meglebbentette a szárnyát, és a világ kaotikus rendszerében olyan események követték egymást, amelyek miatt megváltozott az életed.

Találkoztál valakivel, vagy épp elveszítettél valakit. Rátaláltál az utadra, vagy épp kicsúszott a talaj a lábad alól. Persze ez nem bizonyítható - mármint az, hogy mindez egy pillangó miatt történt, inkább azt mondjuk: szerencséje volt, vagy ellenkezőleg, nem volt szerencséje.

A saját életünkre olyan könnyedén ráilleszthető a pillangóhatás...

Munkából tartottam hazafelé, de az utca, amin mindig járok, le volt zárva, így kerülnöm kellett a piac felé. Megláttam egy régi ismerősöm, akivel ezer éve nem találkoztam, ezért megálltam, hogy beszélhessek vele. Mellettünk egy idős néni már pakolta össze a megmaradt portékáját, és odaszólt nekem: "Fiatalasszony, nézze csak! Megmaradt ez a tök, odaadom magának féláron ha elviszi." Megvettem a tököt, hazavittem, kirántottam. Nem sokat ettem belőle, mégis olyan iszonyatos gyomorfájásom lett tőle, hogy az ügyeleten kötöttem ki, ahol néhány vizsgálat után kiderült, hogy hasnyálmirigy-gyulladásom van. Épp időben ahhoz, hogy még megmentsék az életem. TÖK szerencse, hogy le volt zárva az utca...

Biztosan neked is eszedbe jut hasonló példa az életedből. Érted, elfogadod, hogy olykor tőled teljesen független események láncolata formálja át a sorsod.

Ám ha nemcsak a közvetlen környezetedről, hanem a világ egészéről van szó, akkor valamiért hihetetlennek tűnik mindez. Pedig te is megtanultad még a suliban, hogy (bármilyen szemszögből nézed is) az emberiség sorsának alakulása egyetlen almán múlott. Vagy azért, mert Éva a Paradicsomban a tiltás ellenére beleharapott, vagy azért, mert Newton fejére esett.

Ezért nem ránthatod meg a vállad, amikor azt olvasod, hogy Brazíliában, vagy éppen most Ausztráliában megfékezhetetlenül tombolnak az erdőtüzek.

Forrás: AFP/Ho

Nem gondolhatod azt, hogy az az ország olyan messze van a nappalidtól, hogy te nyugodtan nézheted tovább a sorozatod feltett lábbal. Ugyan mi közöd neked ehhez az egészhez? Elérkeztél a pillanathoz, amikor a pillangóhatást elkezded kilométerekben mérni. Ami túl messze van, az nem lehet hatással rád, és fordítva, ami túl messze van, arra nem lehetsz hatással.

Ugyan mit számít ennek a pusztító erdőtűznek, ha holnaptól szelektíven gyűjtöd a szemetet és törekedni kezdesz az ökológiai lábnyomod csökkentésére? Ennek a tűznek már úgyis mindegy, nem igaz? Ha most hirtelen nem használom többé a szárítógépet, elmúlik a felmelegedés? Pedig bármilyen hihetetlen is, lehet, éppen te vagy az a pillangó, akinek a szárnylebbenésével megváltozhat valami ezen a világvége felé vezető úton.

Forrás: AFP/Saeed Khan

Nehezen hiszel ebben, pedig az elődeink ránk hagyták ezt a tudást. Ugyanúgy, ahogy az összes bölcsességet ránk hagyták, népköltészetben.

"Egy szög miatt a patkó elveszett,

A patkó miatt a ló elveszett,

A ló miatt a lovas elveszett,

A lovas miatt a csata elveszett,

a csata miatt az ország elveszett."

(angol népköltés, Károlyi Amy fordítása)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?