magazin egyéniség szépségideál közösségi média szépség
A szépség szubjektív, ugyanakkor a szépségideálok korról korra változnak. A történelem során hol a teltkarcsú, hol a kifejezetten fiús alkat számított divatosnak és a nők mindent meg is tettek annak érdekében, hogy olyanokká váljanak, mint a kor idoljai. Manapság azonban kezdünk túllőni a célon...

A szépségideálok jönnek, mennek

A XX. század elején még fűzővel sanyargatták magukat a nők, hogy elérjék a vágyott homokóra alakot, tíz évvel később azonban már a botrányos flapper stílus számított trendinek. Majd ismét a kerek csípő, vékony derék, dús keblek kerültek a figyelem középpontjába, hogy nem sokkal később átadják a stafétabotot a Twiggy-féle fiús alkatnak, amelyet aztán felváltottak a Jane Fonda ihlette sportos lányok. A '90-es években a karcsú, mégis nőies testalkat számított divatosnak, majd jöttek a már ijesztően vékony, se nem fiú, se nem lány kinézetű ideálok. A kétezres évektől pedig egy egészen új trend ütötte fel a fejét. Míg az elmúlt korokban periodikusan váltogatták egymást a teltebb idomú és fiúsabb eszményképek, addigra manapság már egy másfajta szépség dívik. A plasztik.

A mai kor idoljai

Ma az interneten a legkönnyebb tájékozódni azzal kapcsolatban, mi számít igazán kívánatosnak és szépnek.

Ahogy görgetem a közösségi médiát és felugranak a népszerű lányok, valahogy mindig az az érzésem, hogy egyformák.

A hajuk, a szájuk, az orruk valahogy egykaptafa. A domborodó keblek és popsik, közte a valószínűtlenül vékony derékkal. A tökéletes, sima arcbőr, amelyen egyetlen ránc sem fut, de még akkor sem, ha mosolyognak. A csillogó szempár, vakító fogsor. Mintha plasztikból lennének, és itt most nem arról van szó, hogy megcsináltattak magukon ezt vagy azt.

Személy szerint nekem semmi bajom azzal, ha valaki kés alá fekszik, mert mondjuk egyáltalán nincs melle, vagy mert tényleg nagyon karakteres az orra, eláll a füle. Ha ő ettől jobban érzi magát, helyrerázza az önbecsülését, akkor csinálja. Az ő teste, az ő élete. Száz éve fűzővel érték el a homokóra alakot a nők, ma szilikonnal. Ez van. De valahogy úgy érzem, hogy manapság már ez sem elég, mert most az a szép, aki teljesen elrugaszkodva a valóságtól olyan, mint akit bevontak egy réteg viasszal vagy műanyaggal és fura módon

lányok tucatjai kezdenek úgy kinézni, mint a boltban kapható játék babák.

Hogyan lett hirtelen minden divatosan szép nőnek húsos szája, egyenes orrnyerge? Persze manapság már az ebédszünetben is le lehet ugrani egy kis botoxra vagy szájfeltöltésre, sőt a napokban láttam, hogy már az orr formáját is lehet korrigálni injekciós eljárással. Őrület!

Forrás: Shutterstock

Hová tűnt a mértékletesség?

Akinek szüksége van rá, az műtesse meg magát, töltessen hialuront ide vagy oda. Elismerem a létjogosultságát, hiszen vannak esetek, amikor nőként azt mondom, teljesen érthető.

De miért érzi azt egy igazán szép és csinos lány, hogy neki akkora ajkakra van szüksége, mint egy pornószínésznőnek?

Vagy olyan járomcsontra, amelyet Demona is megirigyelne? Hová tűnt a mértékletesség? Úgy általánosságban. Itt már nem arról van szó, hogy kicsit feljavítom, kicsit korrigálok rajta, legyen szó sminkről, hajról, szempilláról, ajakfeltöltésről vagy mellplasztikáról. Itt már orbitális hazugságokat vágnak az arcunkba, és mi el is hisszük.
Fiatal lányok százai, ezrei teszik magukévá azt az elképzelést, hogy csak akkor lehetnek szépek, ha száz réteg vakolat van rajtuk. Sminkelj nyugodtan, én is sminkelek naponta, de minek a hétköznapokra ujjnyi vastag alapozó, korrektor, kontúrozás, tusvonal, füstös szem és duplájára rajzolt ajkak? Sokszor azonban még ez sem elég. Se a műszempilla, se a műhaj, se a plasztika. Jöhetnek a képmódosító programok, ahol már tényleg minden lehetséges. Vékonyabb derék, nagyobb mell és fenék kell? Csak pár kattintás. Babaarc? Csak egy filter. Nem tudod kifesteni magad, mint a profik? Nem is kell igazából, mert olyan alkalmazás is létezik már, amely komplett sminket varázsol az arcodra. Meg nagyobb szemet, nagyobb szájat, vastagabb vagy vékonyabb orrot. De ha kell, tíz évet is fiatalodhatsz - vagy öregedhetsz - néhány másodperc alatt. Aztán már mehet is fel a profilodra.

Bárki lehetsz, csak egy jó alkalmazás kell hozzá

Lehet, hogy totálisan le vagyok maradva, de csak nemrég jöttem rá, hogy léteznek ilyen applikációk.

Igazából, bárkik és bármik lehetünk a segítségükkel: fiatal szőke lány vagy idős, ősz hajú bácsika. Szupermodell, díva, babaarcú tünemény.

Itt pedig vissza is kanyarodnék az írásom elején említett tényre, hogy milyen sok egyenarcú lányt látni mostanában a közösségi médiában. Eddig azt hittem, hogy azért, mert ugyanahhoz a plasztikai sebészhez járnak, de nagy valószínűséggel inkább azért hasonlítanak egymásra, mert ugyanazt a retusáló, képmódosító alkalmazást használják. Így már az is érthető, hogy miért néznek ki egyes celebek totálisan másképp a tévében, mint a képeiken. Amikor érzed, hogy ez már több mint egy kis retus, egy kis filter.

Ez már egy másik valóság, ahol márványsima a bőr, fitos a nózi, csillog a szem és vakít a fogsor.

Itt már nem az a lényeg, hogy kihozd magadból a legtöbbet, leradírozz néhány ráncot vagy eltüntess egy pattanást, hanem hogy olyan külsőt ölts, amely ugyan emlékeztet önmagadra, mégsem hasonlít rád, mert életidegen, mert plasztik.

A mai szépségideál nagyon furcsa. Sok egyforma, különféle trükkökkel módosított, magukra alig hasonlító virtuális lány, nő, akik talán soha nem is léteztek. Ne legyünk álszentek, a gyengébbik nem tagjai mindig is trükköztek, mindig is igyekeztek a legjobb formájukat mutatni, ám az utóbbi években olyan, mintha nem is a tökéletesítés lenne a cél, hanem egy avatar létrehozása, akit mutogathatnak. A XXI. századi nők többsége pedig egy olyan szépségideált kerget, amelyet még csak nem is emberi kéz formált, hanem egy applikáció hozott létre szűrők, sablonok és csúszkák segítségével.

Te szoktad szerkeszteni a képeidet?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.