szexuális zaklatás olimpia Larry Nassar pedofilia Barok Eszter sportorvos
Az első tornász (Athlete A) című dokumentumfilm alaposan felkavarta a kedélyeket. Nem is az a döbbenetes, hogy Larry Nassar, az Amerikai Torna Szövetség sportorvosa több mint 500 kiskorú lányt zaklatott szexuálisan.

Hanem az, hogy a szervezet ehhez évekig asszisztált, majd a végsőkig próbálta eltussolni az ügyet. Maggie Nichols olimpikon, az első tornász, aki arcát vállalva vallomást tett az abúzus kapcsán, jól fogalmazott: a rendszer eladta a gyerekeket az olimpiai aranyért cserébe.

Ez egy kőkemény zárt világ, saját belső törvényekkel!

Hogyan történhet meg ilyesmi? A testi-lelki abúzus, a kegyetlenkedés, a hallgatás és az elhallgattatás? Ha megértjük a keretet, amelyen belül Dr. Nassar elkövette sorozatos bűncselekményeit, máris összeáll a kép. Szinte az lett volna a furcsa, ha nem tűnik fel legalább egy pedofil, aki a kiskorú lányok kiszolgáltatott helyzetét saját vágyai kielégítésére használja. A Netflix dokumentumfilmje ugyanis pontosan bemutatja, hogy a tornászlányok szigorú, zárt világa a maga kegyetlen szabályaival tökéletes táptalaja az abúzusnak.

Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovic

A sportolók Csaucseszku ünnepelt edzőpárosának - az erdélyi magyar Károlyi Bélának és Mártának - edzőtáborában készültek a versenyekre. A házaspár a hetvenes években Románia legtöbb érmét gyűjtette be sportolóival a könyörtelen, testi-lelki megaláztatásra épülő módszereivel.

Majd az USA-ba disszidáltak, ahol a Károlyi Ranch urai és parancsolói lettek. Itt az volt az alap, hogy az alig kamaszkorba lépő kislányokat úgy betörjék, hogy teljes engedelmességet tanúsítsanak, bármi történjék is velük. Gyakorinak számítottak az étkezési zavarok, a rendszeres verések, a figyelmen kívül hagyott, fájdalmas sérülések és a szervezetet a végletekig kizsigerelő éjjel-nappali edzések.

Senki nem szólt semmit, mert mire a ranchre jutottak, már annyi áldozatot hoztak az olimpiai lehetőségért, hogy rettegtek attól, kegyvesztettek lesznek. Ráadásul a gyerekeket teljesen elszigetelték a szüleiktől, családjuktól, a normális világtól: még a telefonkapcsolat is tiltott volt. Ebben a szigorú, mosoly nélküli rendszerben Larry Nassar volt "az egyetlen kedves felnőtt".

Forrás: AFP/Jeff Kowalsky

Ő volt az, aki titokban csokit csempészett az éhező lányok párnája alá és kedvesen érdeklődött a hogylétük felől, amikor szenvedtek, mint a kutya. Nassar még az őt kihallgatók szerint is kedves, szellemes ember benyomását keltette, így adta magát, hogy a lányok maradéktalanul megbíztak benne.

Mindenki tudott róla, de mindenki hallgatott...

Nassar trükkös ember volt: előfordult, hogy a sportorvosi vizsgálaton a szülő jelenlétében csúsztatta az ujját 12 éves védence hüvelyébe úgy, hogy azt a felnőtt észre sem vette. A kislány azonban így azt hitte, normális, ami ilyenkor történik - tehát senkinek nem szólt. Később a Károlyi házaspár is erre hivatkozva tagadta, hogy bármit is tudott volna a falaik között (is) zajló abúzusról.

"Ha a szülő sem vette észre, honnan tudhattuk volna mi?" - fogalmazott Károlyi Márta, aki a kihallgatás során egyszer azonban elszólta magát, hogy Mr Pennytől - az Amerikai Torna Szövetség hallgatásba burkolózó elnökétől - már 2016 előtt tudott a szörnyűségekről. Később az edző pontosított, hogy a kérdést csak félreértette, és valójában fogalmuk sem volt semmiről.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Úgy tűnik, a felelősök mindegyike hallgat vagy tagad, és ez teszi igazán ijesztővé a történetet. Az abúzust elszenvedett tornászok joggal érzik úgy, hogy a rendszer egész egyszerűen feláldozta a szabadságukat és a méltóságukat az olimpiai aranyérmekért folytatott ádáz küzdelem során. A Nassar-ügyben tehát nem csak az a durva, hogy egy szexuális ragadozó visszaélt a kislányok naivitásával és kiszolgáltatott helyzetével.

Hanem az, hogy évtizedeken át senki nem volt, aki bármit is tett volna ez ellen, noha egyértelműen lehetett tudni, hogy nagy a baj. A szervezet hírneve és stabilitása fontosabb volt a lányok testi-lelki egészségénél.

Maggie Nichols volt "az első tornász", aki arccal és névvel vállalta a vele történteket. Dacára annak, hogy a köztiszteletben álló ember "megsértése" kezdetben sokaknak szúrta a szemét, és maga a rendszer is megbüntette: kizárták az olimpia csapatból. Idővel azonban felsorakozott mögötte a többi áldozat, és a végső tárgyaláson Nassar szemébe mondhatták: akkor tehetetlen voltam, de ma van önálló hangom, végre fordult a kocka. Dr. Larry Nassar jelenleg 125 éves börtönbüntetését tölti...

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.