terhesség babaprojekt Tolvaj Vica teherbeesés gyermekvállalás
A legtöbb kapcsolatban eljön az a pont, amikor mindkét fél elkezd a babavállaláson gondolkodni. Persze, ha nem üt be a véletlen korábban, mint ahogy a gondolatmenet elindulna - de ez egy másik téma...

Tiniként, sőt, még fiatal felnőttként is azt gondoltam, hogy teherbe esni egyszerű: egy védekezés nélküli éjszaka vagy apró hiba a védekezésben, és már meg is fogant a kicsi. Viszont ez - sajnos vagy szerencsére, ezt döntse el mindenki maga - nem ilyen egyszerű. Millió összetevője van az új élet létrehozásának. Vannak párok, akiknél szinte egyből siker koronázza a próbálkozást, mások éveket szenvednek azért, hogy végre szülők lehessenek.

Jó néhány olyan esetet láttam baráti körben, ahol látszólag érett volt a kapcsolat a gyerekvállalásra, a szerelmesek próbálkoztak is, de nem jött össze a baba. Ezeknek a kapcsolatoknak a nagy százaléka idővel zátonyra futott, nem feltétlen a sikertelen babavállalás miatt. Majd a szakítás vagy válás után mindenki új partner után nézett, hónapokon belül pedig az egyik fél már biztosan a szülői örömök kapuja előtt állt.

Az egyik régi barátnőm annyira bízott benne, hogy hamar összejön párjával a vágyott utód, hogy már a próbálkozás előtt házépítésbe kezdtek, gondosan bababarátra tervezve mindent... Telt-múlt az idő, és a kicsi az istennek nem akart jönni. Persze ezzel együtt a viszonyuk is egyre feszültebbé és mesterkéltebbé vált, hiszen minden a baba "gyártás" körül forgott. Néhány év után már nem bírták, és szétmentek. A leányzónak azóta két gyönyörű gyermeke van egy másik férfitól, ráadásul mindenféle komplikáció és különösebb várakozás nélkül válhattak családdá.

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi lehet ennek a jelenségnek az oka. Talán először nem a megfelelő emberrel próbálkozott? Talán nem szerették egymást eléggé? Vagy a sors nem akarta, hogy közös gyermekük legyen?

Forrás: Shutterstock

Szervi baja egyiknek sem volt, az orvosok semmi gondot nem találtak. A lány - és talán ez a kulcsa a dolognak - mióta az eszét tudta, hatalmas családra vágyott. Nem félt, készen állt. Viszont, ahogy magához a kapcsolathoz, úgy ehhez sem elég a pár egyik tagja. Ha az egyik fél tudat alatt még nem áll készen, akkor ez mentálisan blokkolhatja a testét is.

Egy másik kedves ismerős párnál mindketten készen álltak a gyermekvállalásra. Egy bökkenő volt - hogy nem együtt! Csak ezt ők sem tudták. A véletlennek és némi csalfaságnak kellett közbeszólnia... A szakítás nem volt szép, hiszen a megcsalás gerinctelen dolog. A lány joggal haragudott, mégis mindketten jobban jártak. Nekik ugyanis nem jött össze a baba, viszont a fiúnak azóta már közös gyereke van a szeretővel. És a megcsalt exbarátnő is hamarosan ölelheti a szíve alatt hordott pocaklakóját...

Persze nem mindig a szakításban keresendő a megoldás, nem mindig az új kapcsolat vezet az áhított gyermek felé. Lehet a háttérben számos fel nem dolgozott trauma, vagy egyszerűen túlságosan stresszelik magukat a babaprojekten. Ezeket szerető, összeszokott és egymásnak teremtett párként meg lehet oldani, közös erővel helyére lehet billenteni az egyensúlyt. Persze hatalmas erő és felismerés kell hozzá, de "ami nem öl meg, az erősít" alapon szilárdabbá is teheti a kapcsolatot. És talán pont erre a szilárdságra van szükség a családalapításhoz...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.