állatvédelem Balogh Orsolya ostobaság gyógyítás Gyógyszerek állatkínzás tévhitek
Amióta világméretű járvánnyá nőtte ki magát a koronavírus, virágzik az alternatív gyógyászat is. Még én is mosolyogtam azon az eseten, amikor egy utas fokhagyma füzérrel a nyakában szállt fel a repülőgépre, mert szentül hitte: az távol tartja a gonosz koronás bestiát.

De amikor arról olvastam, hogy a kínai kormány medveepét ajánl, lehervadt a mosoly az arcomról, és az ajkaim egyetlen szót formáltak: anyád. A Tan Zsö Csing nevű hagyományos kínai gyógyszer egyik összetevője ugyanis nem más, mint a medveepe. Ó, hogyne, egy XXI. században megjelent járványtól majd épp a szerencsétlen medvéknek az epéje fog megmenteni bennünket...

Sajnálatos módon eddig is virágzott a feketepiac: az illegális állatkereskedelem és a vele járó állatkínzás is, de ezek után meg pláne. Hiszen mit gondolsz, hogy jutnak a medveepéhez? Megkatéterezik őket, vagy fecskendővel szívják le a váladékot. Persze bizonyára senki sem fog rosszul aludni attól, hogy a szerencsétlen medvék szenvednek.

De az sem fogja izgatni egyik vevőt sem, hogy a váladék gyakran vérrel, gennyel, baktériummal és széklettel vegyül a leszívás során - ami finoman szólva is káros az emberi egészségére. Ennyi erővel megfürdőzhetnének a helyi csatorna vizében - és az még ingyen is van.

A járvány most csak olaj volt a tűzre. Már hosszú évtizedek óta problémát jelent, hogy bár technológiailag fejlődnek az ázsiai országok, de a hiedelmeikről ez már nem mondható el. Az egyébként nagy népszerűségnek örvendő kínai gyógyászat miatt Afrika és Ázsia egyes nagyemlősei a kihalás szélén állnak.

A kuruzslók kitalálják, hogy milyen állati eredetű csodaszerre van szükség, az orvvadászok pedig tálcán kínálják nekik ezeket. A vajákosok elhitetik az emberekkel, hogy van gyógyszer a problémáikra - méghozzá jó pénzért. A betegek pedig keményen tejelnek is csodaszerekért, amik aztán vagy hatnak, vagy nem - jellemzően az utóbbi.

Forrás: Shutterstock

Megvehetnék a modern tudomány kínálta gyógyszereket is - amik jóval hatékonyabbak és veszélytelenebbek az egészségükre nézve -, de nem, nekik az kell, amit a faluszéli csodadoktor ajánl. Az már teljesen mindegy, hogy semmi tudományos bizonyíték nem igazolja a hatásukat. Tehát leegyszerűsítve a dolgot: a tudatlanság és a téveszmék miatt kerülnek veszélybe a vadon élő állatok.

Magam is vallom: az alternatív gyógyászat kiegészítheti a modern orvostudományt, de csak akkor, ha abból nem származik kára semmilyen élőlénynek. Ha lázasak vagyunk, vegyünk be Algopyrint, és igyunk mellé egy jó zsályateát - de ne orrszarvútülökből előállított tablettát kapjunk be rá!

Vietnámban az őshonos jávai orrszarvút épp emiatt irtották ki - mert egy magát orvosnak valló pojáca azt találta mondani, hogy az orrszarvútülök láz- és fájdalomcsillapító hatású. De képzeld, ez kiváló orvosságnak számít másnaposság és potenciazavarok ellen is...

Ha pedig már potenciazavarnál tartunk, tudod, miből lesz még kiváló afrodiziákum? A tigrispéniszből és oroszláncsont főzetből. Ugyanis ezeket a fenséges állatokat soha nem csak a bundájukért vadászták. A tigrisről például azt mondják, hogy minden, ami a testén és a testében található, az felhasználható valamire. Még az ürüléke is - aranyeret gyógyítanak vele.

Olyan nevetséges a mai korban, hogy ilyenekben hisznek az emberek... Ugyanakkor félelmetes is, mert az emberi butaságnak és barbárságnak köszönhetően egy napon azt kell mondanom a gyerekemnek, hogy tigrisek és orrszarvúk már csak az állatkertekben láthatóak.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.