gyereknevelés tönkretenni megfelelés elvárás szülők
"Ha nem sikerül neki, az lesz életem legnagyobb csalódása" - mondta egy anya, aki az első osztályos felvételijére igyekezett felkészíteni, helyesebben felkészíttetni a fiát.

Nyilván mindezt a 6 éves gyereke előtt sikerült kinyilatkoztatnia. Ilyenkor szeretném azt hinni, hogy ez csak a modernkori, törtető társadalom vívmánya. Kicsit naivan azzal áltatom magam, hogy csupán egy-egy ritka kivétellel találkoztam éppen. Aztán visszagondolok a több mint húsz évvel ezelőtti általános iskolai éveimre, és be kell lássam: mindez nem újdonság, mindez nem ritkaság.

A valóságtól és a gyermeki képességektől teljesen elrugaszkodott szülői akaratot, a túl magas szülői elvárásokat évszázadok óta cipeli magával a társadalom. Ennek alapját pedig sokakban az mélyen gyökerező gondolat adja, hogy "A gyerek vigye többre, mint én!"

Ezért - néha eszetlenül - mindent megtesznek, és az sem érdekli őket, ha mindezt a gyerek kárára teszik. Ha nem úgy teljesít, ahogy azt megálmodták, akkor a gyereket, a tanárt, vagy épp a körülményeket hibáztatják. Az szerintük teljességgel kizárt, hogy a gyereknek egész egyszerűen nincsenek meg a szükséges kvalitásai.

Hazugság lenne azt állítani, hogy velem szemben ne lettek volna elvárások: alapkritérium volt a kitűnő tanulmányi eredmény bizonyos tantárgyakból - és a házimunka elvégzése. Fontos azonban, hogy nem mindenből várták el a jó jegyeket, hisz pontosan tudták: a rajz, a zene és a matek is az erősen fejlesztendő készségeim közé tartozott.

És bizony azt is kár lenne tagadni, hogy gyermekként mennyire igazságtalannak tartottam mindezt. Ahogy a mindenki által jól ismert: "nem nekem, magadnak tanulsz", vagy az "amíg itt laksz és az én kenyerem eszed, az lesz, amit én mondok" mondatoktól is kiütéseket kaptam.

Forrás: Shutterstock

Csak sokkal később, felnőtt fejjel jöttem rá, hogy a szónoklatok ellenére mennyire szerencsés voltam. A mai napig emlékszem a számomra felfoghatatlan pillanatra: végighallgattam az egyik barátnőm anyukáját, ahogy földbe tiporja az egyetlen lányát, amiért az hármast kapott a matematika dolgozatra. A szülői motivációs beszéd fő alapját a gyereke alkalmatlansága és a szellemi képességeinek hiánya adta, és persze a felesleges kiadások, amit a lánya taníttatása okoz számukra. Mindezt egy gyermeki szemmel jó fejnek titulált anyukától hallottam, akit gondolatban többször is elcseréltem az én szigorú anyukámra.

Én, ha rosszabbul írtam meg egy felmérést, akkor a hülye, alkalmatlan és további felemelő jelzőket sosem hallottam. Az én szüleim a "legközelebb majd jobban felkészülsz", "jobban oda fogsz figyelni" mondatokkal operáltak, és a nagyszüleim is. Sosem voltam ostoba, buta, vagy épp semmirekellő. (Persze a szemtelen alól azért én sem voltam kivétel.)

Egy-egy ténylegesen fontos vizsga vagy szereplés alkalmával is csak nyugtató gondolatokkal küldtek el hazulról - amiben három dolgot erősítettek meg: szeretnek, bíznak és hisznek bennem.

Ők építettek, nem pedig romboltak. Tanítottak, nem pedig kioktattak. Elvártak, de nem követeltek - legfőképpen nem a képességeim és a józan ész határain túl. Ők nem akarták magukat és a hibáikat általam kijavítani. Nem magukat akarták bennem megvalósítani. Ők tényleg a legjobb tudásuk szerint próbáltak nevelni. Ők neveltek.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.