környezetszennyezés emberiség kihalás környezet felelősség B. Barbi törődés
Manapság sokat hallani a környezetvédelem fontosságáról, vagy éppen a globális felmelegedésről. Okokról, következményekről, a múltról, a jövőről. Megismerhetünk számos lehetőséget, amivel szebbé és jobbá tehetjük az utánunk jövő generáció életterét.

Tisztában vagyok vele, hogy a jövőnkért folytatott harcban mindenki másként vesz részt: ki jobban, ki kevésbé, ki szóban, ki tettekben, ki pedig - sajnos - egyáltalán nem. De sokáig még ezzel együtt is azt gondoltam: a lényeg, hogy elkezdtük.

Aztán egy napon újra nyitott szemmel kezdtem járni. A szemetes utcák láttán ismét rá kellett döbbennem: úgy tűnik, még mindig többen vannak, akik számára az alapfogalmak sem mennek. Így pedig esélytelen, hogy bonyolultabb összefüggéseket értsenek és a gyakorlatban alkalmazzanak.Azért, hogy ez változhasson, íme, néhány alapvetés:

1. A szemétnek a kukában a helye.

Hihetetlen, de mégis igaz: azért van a szemetes, hogy használd! Mi több, szereti, ha mindene (is) tele van, persze csakis belevaló dolgokkal! Azonban fontos kritérium a használat során, hogy a beltartalmat ne mellé, ne köré, hanem pont bele helyezd.

Tudnod kell, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem ciki, hanem kötelező megismételni a műveletet, ha netán a hulladék mellé esik. Persze tudj róla, hogy ez esetben a lehajolni és felvenni mozdulatokkal is ki kell egészíteni az előbb ismertetett mozgássorozatot. De ez manapság menő! Akkor se csüggedj, ha séta közben a 100. műanyagpalackot vagy a cigicsikkedet nem tudod azonnal elhelyezni egy kukába. Bánatodra a "fogd és vidd a következő szemetesig" elv ad enyhülést.

Figyelj arra, hogy a fákat, bokrokat, a parkolókat, vagy éppen a házak postaládáit a kísérteties hasonlóság ellenére se keverd össze a szemetessel! No, meg a szemetesek környékét se...

2. Sárga, kék, zöld

Ha már gyakorlottan, napi szinten használod a fedeles, vagy éppen fedél nélküli barátaidat, akkor bátran lépj a következő szintre! Kapcsold be a folyamatba az agysejtjeidet is, gyűjtsd külön-külön a bizonyos típusú hulladékokat! Ebben a sárga, a kék és a zöld színek segítenek neked. A lépcsőházi pletykák ellenére ezek nem az aktuális divatszínek, és nem is személyiségtípusokat jelölnek.

Forrás: Shutterstock

Sokkal inkább a tejesdobozok és a kólásüvegek helyét mutatják meg azokban a bizonyos tárolókban. És nem, ezeket nem lehet összecserélni, ahogy a kedvenc zoknidat!

3. Origami felnőtteknek

Van, aki feszültséglevezetésnek használja, van, aki csak szimplán jót szórakozik vele. És persze vannak rutinosak, akik a gyerekeiket veszik rá erre a cselekedetre, ami nem más, mint a duci műanyag- és papírflakonok, dobozok összenyomása, darabokra tépkedése. Amit a kukába helyezés követ. Ez nem csupán azért hasznos, mert karerősítőként is funkcionál, hanem mert így több hulladékot be tudsz tenni a kukába. Persze, ha épp nincs kedved futni vagy kondiba menni, úgy tarthatsz láb napot és taposhatsz is!

4. Az üveghegyen túl

Ha megismerkedtél a színekkel és a hozzájuk tartozó hulladékokkal, akkor fel fogod ismerni a színes és a fehér üvegeket is. Kétségtelenül előfordulhat, hogy otthon puzzle-oznod kell kicsit, amíg aprópénzre nem váltod őket, de nem szabad feladnod. Nem az az igazi világvége, ha hetekig kerülgetsz 5-10, vagy akár 20-30 üveget a konyhában!

Ha gyermekkorban a bevásárlás szerves része volt az üvegvisszaváltás, akkor most miért tekintünk rá problémaként?

Tisztában vagyok vele, hogy kihalni kétségtelenül egyszerűbb lenne, de őszintén hiszem, hogy néhány egyszerű dologra mindenki képes. Azzal is beljebb vagyunk, ha mindenki megteszi legalább azokat a bizonyos első lépéseket. Ezzel talán kedvet kapnak a többihez is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.