Szidni az elhunytat a gyászolóknak - van ennél lejjebb?!

"Halottról vagy jót vagy semmit!" Úgy tűnik, ezt nem mindenki tudja, hiszen egy köztiszteletben álló orvost gyalázott egy - őt személyesen nem is ismerő - hölgyemény egy részvétnyilvánító közösségi csoportban.

Már aznap, amikor elhunyt az illető. Igen, szándékosan használom az általam nem kedvelt "hölgyemény" szót rá, mert empátiából, emberségből levizsgázott, úgy, hogy ezt észre sem vette.

Szabad-e egy egész életében másokért tevékenykedő gyógyító emlékét meggyalázni, ha már nem védheti meg magát? Ráadásul már aznap, amikor elhunyt? Mi vezérli az olyan embereket, akik ezt minden gátlás nélkül megteszik?

Bár nem ismertem az orvost, rengeteg betege nyilvánította ki őszinte részvétét. De még így is akadt egy olyan ember, aki csak hallomásból vélte ismerni az öreget, és képes volt a csoportban megkérdezni: "Nem ő volt az, aki...?" És itt egy - a halott emlékét sértő - félinformációt tett közzé, amit hallott valahol valakitől, és a hitelességéről sem győződött meg. De ezt itt most ő elhintette...

Hogy hová süllyed még a mai világ, azt nem tudom. Nem értem, hogy nem tanították meg valakinek gyerekkorában, hogy halottat gyalázni a legnagyobb bűnök egyike. Persze nem arról van szó, hogy az egekbe kell magasztalni valakit csak azért, mert történetesen meghalt, egyébként pedig nem érdemli meg a dicséretet. De gyalázkodni sem kell - pláne nem mindegy, hogy milyen módon, milyen alappal és milyen fórumon.

Forrás: Shutterstock

Sosem derül ki, az említett nőt mi vezérelte: feltűnési viszketegség, esetleg a jólértesültségének fitogtatása. Érdekes módon viszont neki még az is rosszulesett, hogy rendre utasították, pedig jogosan tették.

Mert az, hogy a tettével milyen sérüléseket és fájdalmat okoz a hozzátartozóknak, meg sem fordult a fejében. Még ezután is sértődötten oktatta ki a gyászolókat. Úgy látszik, az ilyen ember csak másokkal szemben képes kritikát megfogalmazni, de ha vele teszik, rögtön érinthetetlennek képzeli magát, és felháborodik rajta.

Mekkora gyávaság és arcátlanság kell ahhoz, hogy ebben a helyzetben, ebben az időben és ezen a helyen süsse el a gyalázó mondatot, ráadásul egy olyannal szemben, aki már védekezésre képtelen? A gunyoros "nagy franc volt az öreg" beszólásával még nyomatékot is adott a hallott információknak. Én pedig nem értem: egy élet gyógyító munkája, a sok ezer emberért tett szolgálat ma már semmi tiszteletet nem kelt egyesekben?

Sajnos a szegényes lelkivilág nem büntetendő. Pedig az kellene, hogy legyen, hiszen az ilyen emberek legalább akkora károkat okoznak a társadalomnak, mintha tettlegesen bántalmaznának valakit. Vagy talán még annál is fájóbb sebeket hagynak...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?