Hogyan neveljünk erős lányokat?

Egyik nap utaztam hazafelé munkából a villamoson, és fültanúja voltam egy hat év körüli kislány és édesanyja beszélgetésének. A kislány arról panaszkodott, hogy az oviban egy fiú piszkálta őt és még a haját is meghúzta. Anyukája erre megsimogatta az arcát és félmosollyal azt válaszolta neki: "Jaj, hát biztosan csak azért csinálta, mert tetszel neki."

Az első gondolat, ami átfutott a fejemen, az volt, hogy: könyörgöm, hány lánygenerációnak kell még felnőnie ebben a kulturálisan berögzült, iszonyatosan káros és hibás közhelyben? A második pedig az volt, hogy ez vajon mennyiben járul hozzá ahhoz a nagyon szomorú jelenséghez, hogy sok nő nagyon nehezen lép ki érzelmileg, fizikailag vagy szexuálisan bántalmazó kapcsolatokból...

Ezen kívül még hány ilyen káros mondat létezik, amit akár nap mint nap elmondunk lánygyermekeinknek? Biztos vagyok benne, hogy sok, de talán ennél fontosabb kérdés: hogyan tudjuk biztosítani azt, hogy egy erős, magabiztos és talpraesett lányt neveljünk fel?

Tudasd a lányoddal, hogy olyannak szereted, amilyen, és a külső nem minden!

Ne állandóan a külsejét dicsérd, hanem inkább hangsúlyozd ki, hogy milyen a megjelenése, amikor belép egy szobába, vagy hogy milyen izgalmas ötletei vannak! Szüksége van arra, hogy lássa: észreveszed a belső értékeit és a benne éppen kialakuló és fejlődő személyiséget. Tudatosítsd vele, hogy nem az az elsődleges dolga, hogy csinosan nézzen ki!

Szép ruhákba felöltözni és sminkelni jó buli, sőt, néha kifejezetten erőt és magabiztosságot sugároz, de egy lánynak sem szabadna úgy éreznie, hogy muszáj ezeket megtennie ahhoz, hogy másoknak megfeleljen.

Pedig sajnos a kultúránk gyakran ezt sugallja felénk, nők felé. Ha annyi ezresem lenne, ahányszor azt mondták nekem, hogy "Jaj, de csinos ez a (kis)lány!" És ha szerencsém volt, még azt is hozzátették, hogy "...és még okos is!" Éppen emiatt kiemelten fontos arra odafigyelni, hogy a külső tulajdonságok mellett a belső értékek - mint például a humor, intelligencia, kreativitás - is nagy hangsúlyt kapjanak, amikor lányunkat dicsérjük.

Forrás: Shutterstock

Engedd, hogy saját döntéseket hozzon és hangot adjon a véleményének!

Akárhányszor lehetséges, hagyd, hogy saját döntéseket hozzon! Hagyd, hogy néha kiválassza, mit vesz fel, milyen sportot szeretne űzni, vagy melyik könyvből olvass fel neki (mindezt persze az észszerűség határain belül)! Ne feledd, csak úgy tud rájönni, hogy mi az, ami fontos neki az életben, ha sok dolgot kipróbál és megtapasztalja, mi az, amit szeret, és mi az, amit nem. Biztasd arra, hogy el merje mondani a véleményét, akkor is, ha másoknak az nem tetszik!

Bátorítsd, hogy megtapasztalja a fizikai határait!

A kutatások szerint azoknak a lányok, akik teljesen elkerülik a kockázatos helyzeteket, alacsonyabb az önértékelésük, mint azoknak, akik gyakrabban szembesülnek kihívásokkal. Biztasd arra a lányod, hogy lépje át komfortzónáját!

Például ha nem mer lecsúszni a csúszdán, csússz le vele együtt, vagy fogd közben a kezét! Vagy ha nem mer lebiciklizni egy meredek lejtőn, keressetek egy kevésbé meredeket, és ott próbálja meg először!

Nagyon fontos, hogy a lányoknak is kifejlődjön kiskorukban a testi kompetenciájuk és magabiztosságuk. Teljesen mindegy, hogy csoportos vagy egyéni sport segítségével, de szükséges, hogy kialakuljon egy olyan típusú fizikai kapcsolat a testükkel, ami növeli az önbizalmukat.

Beszélgess vele a párkapcsolatokról és a szexualitásról!

Nagyon fontos, hogy tudj beszélgetni a lányoddal a párkapcsolatok és szexualitás témaköréről - természetesen a korának megfelelően. A szülők szokták kérdezni tőlem, hogy mikor érdemes ezt elkezdeni. A válaszom mindig ugyanaz: sosincs elég korán. Az internet világában a mai gyerekek nagyon fiatalon találkozhatnak a szexualitás, intimitás és párkapcsolatok témakörével. De mind tudjuk, hogy ég és föld a különbség aközött, amit a neten találnak és ami a valóságban történik.

Ezért kiemelten fontos beszélni ezekről velük, még azelőtt, hogy fals információkkal találkoznának. Kisebb korban meg lehet nekik tanítani, hogyan mondjanak nemet, mik a saját testüknek határai, és hogy bármiről merjenek kérdezni. Ha már elég idősek, akkor pedig el lehet kezdeni velük arról is beszélgetni, hogy milyen egy érett, egészséges és szerető párkapcsolat, és a szexnek mi a szerepe ebben.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?