3 fantasztikus kutya: A csaló, az életmentő és a szuperokos

A kutyák nem csak cukik, jó házőrzők és remek társak. Minden fajtának és egyednek megvan a maga különlegessége, de akad egy-két kirívó példány közöttük, akik még ennél is többre képesek.

Akár kutyabolond vagy, akár nem, egyvalamit el kell ismerned: az alábbi kutyák egyszerűen fantasztikusak...

A szélhámos újfundlandi

1908-ban napvilágot látott egy különös történet a New York Timesban egy kutyáról, akiről mindenki azt gondolta, hogy egy valóságos hős. A történet Párizstól nem messze játszódik a Szajna mellett. A gyerekek gyakran játszottak itt a folyó közelében, míg egy napon az egyikük beleesett a folyóba. A házat őrző névtelen eb meghallotta a segélykiáltást, majd hősiesen a vízbe vetette magát és kihúzta a bajba jutott gyerkőcöt. Az édesapja pedig gigaméretű steakkel és különböző nyalánkságokkal jutalmazta a kutyus tettét.

Mit ad Isten, az eset megismétlődött, csak másik gyerekkel. Bundás hősünk ismét Vasembert megszégyenítő bátorsággal mentette ki a bajba jutottat, amiért természetesen ismét mennyei csemegékkel jutalmazták. Ezután érdekes módon szinte naponta potyogtak a kicsik a vízbe. Ez bizony már a hatóságoknak is feltűnt. A legfurcsább körülmény pedig az, hogy a gyerekek sosem tudták pontosan megmondani, hogyan kerültek a vízbe. Csak azt, hogy a kutyuli megjelent a semmiből és megmentette őket.

Végül egy megfigyelő csapat tetten érte a bűnöst! Most kapaszkodj meg: maga a hősünk volt az, aki kivárta a megfelelő pillanatot, egy laza mozdulattal belelökte a gyerekeket a folyóba, hogy utána ő kihúzhassa őket és bezsebelhesse a jutalomfalatokat. Ez a sztori tökéletesen példázza, hogy egy kutya is lehet kivételesen okos és ravasz!

Chaser több, mint 1000 szavunkat ismerte!

Sajnos Chaser már nincs közöttük, mert idén átkelt a szivárványhídon, de fantasztikus teremtmény volt. A border collie összesen 1022 szót volt képes megkülönböztetni. Ezeket a gazdája és egyben trénere, az egykori pszichiáter, Dr. John W. Pilley tanította neki potom három év alatt. Hogy miről árulkodik ez? Arról, hogy a kutyusnak hihetetlen intelligenciája volt, a dokinak meg elképesztő türelme és kitartása.

Forrás: Shutterstock

 

Naponta négy-öt órát gyakoroltak a siker érdekében. A kis szőrös nebuló 800 plüssállat, 116 különböző labda, és valamivel több, mint 100 műanyag játék nevét tanulta meg, plusz a játékcsoportok gyűjtőneveit is képes volt felismerni. Az úgynevezett "fast mapping" (gyorspárosítás) módszerrel tanult, amivel a gyerekek is szoktak.Chaser eredményessége láttán kiderült, hogy a kutyák is képesek jelentős szókincsre szert tenni, illetve meg tudják érteni, hogy tárgyakra, vagy tárgyak egy csoportjára vonatkoznak a szavak.

Sierra kiszagolta a rákot. Háromszor is.

A wisconsini Stephanie Herfelnek gyakran fájt a hasa. Egyszer aztán az új kutyája, Sierra - egy szibériai husky - furcsa dolgot tett: szagolgatni kezdte a hasát, azután rémülten elbújt a lakásban. Ekkor jött a sugallat Stephanie-nak: talán valami bajom van. Felkereste a háziorvosát, aki petefészekcisztára gyanakodott, és gyógyszert írt fel neki. Ám Sierra ezután is bujdosó életmódot folytatott a szekrényben. Végül Stephanie elment egy nőgyógyászhoz, aki hármas fokozatú petefészekrákot diagnosztizált nála.

Megoperálták, azután kemoterápiára járt. 2014-ben úgy tűnt, meggyógyult. De Sierra egy év múlva megint felkereste a szekrényt... Stephanie egyből orvoshoz ment, és a vizsgálatok után kiderült, hogy daganat van a májában. 2016-ban pedig - a négylábú doktor jelzését követően - a kismedencéje környéként találták nála csomót.

Azt kérded, mindez hogy lehetséges? Úgy, hogy a kutyák orrában 300 millió szaglássegítő receptorsejt van, plusz a szájpadlásuk felett elhelyezkedő Jacobson-szerv is segíti őket a betegségek kiszagolásában. Márpedig a ráknak van egy jellegzetes illatanyaga. Bár nem jelzi minden kutya a betegséget, Sierra mégiscsak életet mentett - megérdemli, hogy virtuálisan leboruljunk előtte.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek