A férfiak nem éreznek, a nőkből meg nem lehet vezető?!

Újságíróként dolgozom, ami eredetileg egy elég férfias szakma volt. Jó, persze nem annyira, mint helikopteres favágónak lenni Kanadában, de mégsem az jut róla eszünkbe, hogy olyan tipikusan női vonal, mint kozmetikusként dolgozni.

Viszont ha egy női magazinnak írsz, akkor ez rögtön megváltozik... Emiatt pedig felmerült bennem a kérdés: vannak szakmák, amiket csak férfiasan vagy nőiesen, férfiként vagy nőként lehet végezni? Ez tényleg van alapja, vagy csak azért gondoljuk így, mert társadalmunkban hozzászoktattak minket azokhoz a sztereotípiákhoz, hogy ezek a dolgok már csak így működnek? A fiúkból tűzoltó lesz, a lányokból meg balerina.

Csináltunk egy interjút egy óvó bácsival. Itt is érdekes kérdés volt, hogy egy férfi mennyire képes betölteni ezt a szerepet. Lehet valaki férfiasan is óvó bácsi, vagy szakmai követelmény, hogy "elnőiesedjen"?

Szerintem ahogy egy családban is van anya és apa, úgy itt is működhet ez a két különböző energia. Azt gondolom, hogy pont ez lenne a fontos akkor, amikor valaki egy eredetileg inkább a másik nem képviselői számára "ideális", vagy megszokott terepen kezd el dolgozni. Azt kell megtalálni, hogy ő mivel egészítheti ki a nőies/férfias látásmódjával azt a területet. Így nem csak egy újabb sablon tagja lesz a csapatnak, hanem pont hogy valami pluszt tesz bele.

Ráadásul azt is érzem, hogy sok esetben azért működünk egy bizonyos sablon szerint, mert megszoktuk, hogy azt a szerepet, viselkedésmódot várják el tőlünk. És ez nemcsak a munkára igaz, hanem az érzelmi világunkra is. A "nők törékenyek, a férfiak meg érzéketlenek" klisé is csak akkor létezik, ha a közeg azt várja el, hogy az emberek így működjenek.

Forrás: Shutterstock

Én nagyon sok olyan nőt ismerek, akik ha úgy kívánta a helyzet, akkor a sarkukra állva elszántabbak és keményebbek voltak, mint egy amerikai focis támadósor. Mert egyszerűen nem tehették meg, hogy törékenyek legyenek, hogy elhagyják magukat. És lám-lám, remekül boldogultak a férfi feladatokkal is.

A másik oldalon pedig, ha a férfiak kikerülnek az edzőtermi "kinek a farka a keményebb" közegből, és olyan emberrel kommunikálhatnak, aki előtt nem kell adni a vadmacsót, akkor hirtelen sok minden kibukik belőlük. Míg addig csak azt ecsetelték, hogy a csajuk nem elég aktív az ágyban, és nem bírja a tempójukat, egyszerre előjönnek a lelki igényeik is. Mondjuk, hogy nem érzik azt, hogy a megfelelő irányba tart a kapcsolatuk, hogy a párjuk képes lenne kötődni hozzájuk, elfogadni őket. Vagy hogy az előző kapcsolatban megélt sérelmeik miatt büntetik őket.

És igen, lehet, hogy ezt nem tudják ilyen szofisztikáltan megfogalmazni, hiszen életük nagy részében azt tanulták, hogy ha elesel és fáj, akkor ne bőgj, mert fiú vagy. A fiúk meg nem sírnak. Úgyhogy, ha az érzelmi igényeidről és bizonytalanságaidról beszélsz, akkor tulajdonképpen egy picsa vagy.

A nők emancipációjával valamicskét könnyebben elfogadtuk, hogy ha be akarnak törni a férfi területekre, ezt fejlődésként éljük meg. Míg ha egy férfi nyit nőiesebb irányba, az mintha azzal járna, hogy veszít a férfiasságából, és lejjebb csúszik az alfahímséghez vezető ranglétrán. Pedig szerintem annak ellenére, hogy vannak bizonyos inkább férfias, vagy inkább nőies készségek, mégis sok olyan pont van, amiben képesek vagyunk kapcsolódni, ha megkapjuk rá a lehetőséget, és elő tudjuk hozni ezeket magunkból.

A SHE.HU és a Wild Code School pont ennek elősegítése érdekében indított egy ösztöndíj programot. Mindezt egy olyan szakmában, amiben a mai napig túlnyomó részt férfiak dolgoznak, pedig a nők is ugyanolyan tehetségesek. Az iskola öt női jelentkezőnek térítésmentes képzést kínál januárban induló WEBFEJLESZTŐ kurzusára. Ha érdekel az IT világa, akkor ITT tudsz jelentkezni a pályázatra!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek