Dombóvári István: Egy humorista vagyok, aki ír!

Nemrég került a könyvesboltok polcaira Dombóvári István új könyve, a Netperces novellák - ennek kapcsán tettem fel neki pár kérdést.

- Te egy humorista vagy, aki ír, vagy egy író, aki humorista?

- Én egy humorista vagyok, aki ír, de a humornak mindig vannak melléktermékei. Jelen vagyok, figyelek, beszélgetek a környezetemmel, majd az események valamilyen módon lecsapódnak bennem: egy részéből stand up show lesz, egy másikból tévéműsor, valamelyikből pedig könyv. Ez olyan, mint a kőolaj: lepároljuk belőle a benzint, ami elkerül valahova, kiszedjük belőle a kerozint, az pedig másra lesz jó.

- Sokan állítják, hogy a mai fiatalság már nem szeret olvasni, nem foglalkozik annyit a kulturálódással. Szerinted ez így van?

- Lehet azon sápítozni, hogy manapság sok kis videoklipet néznek inkább az emberek egy hosszú film helyett, vagy hogy rövid novellákat olvasnak inkább a terjedelmes könyvek helyett. Lehet sopánkodni is, hogy bezzeg régen mennyivel többet olvastak, meg hogy a mai fiatalok milyenek - de szerintem már az is jó, ha könyvet adunk a kezükbe, vagy hajlandóak levenni a polcról.

Meg kell szólítani őket, a saját nyelvükön kell szólni hozzájuk. Manapság már mindenki temeti a könyveket, pedig a könyvesboltok roskadásig tele vannak, és rengeteg könyv talál gazdára. Ez a könyv azért is érdekes, mert laptop formájú, így kicsit közelebb van a mai fiatalok világához.

Szerintem teljesen mindegy, hogy egy könyv több kicsi történetből, vagy egy hosszúból áll - terjedelemben ugyanaz. Viszont én nem akarom megosztani az olvasókat. Lehet, te is ismered az érzést, amikor meg akarsz nézni egy filmet, de látod, hogy 180 perc lenne, ezért már élből lemondasz róla - pedig talán a világ legjobb filmje. Na, ezt az érzést nem akarom kiváltani senkiből!

Fotó: Polyák Attila/Origo

Sosem az a célom, hogy vásárolj!

Dombi elmondta, hogy másokkal ellentétben ő szeret a könyveinek minden fontos momentumában részt venni: amikor megtervezik a borítót, amikor elindítják a sorozatgyártást stb. Elmondása szerint a közösségi médiában is ő kommunikál a követőivel, nem adja ki a feladatot másnak, mert elsősorban az a célja, hogy valamit adhasson az embereknek - és csak ezután következik az, hogy szeretné, ha megvennék egy könyvét.

- Magazinunk fő kérdése, hogy "mit akar a nő?" Szerinted mi a válasz erre?

- Egy biztos: bármit is akar, az valami más, mint amit 5 perccel ezelőtt akart. Szerintem a nők akarata flexibilis, mindig mást akarnak - vagy pont nem azt, amit én - tette hozzá nevetve.

- Mi a titka egy jó párkapcsolatnak?

Iszonyatos mély, végtelen türelem kell hozzá, és annak a megértése, hogy a másik egója semmivel sem rosszabb, mint az enyém. Enélkül gyakorlatilag sötétben tapogatózunk, akár éveken keresztül.

- Sokat humoriztálál anno magaddal, a kapcsolati státuszoddal. De belül is ilyen viccesen élted meg ezeket a helyzeteket?

- Én soha semmi elől nem menekültem. Persze, mikor benne voltam egy-egy fájdalmas vagy nehéz helyzetben, akkor én sem tudtam ezen nevetgélni, de utólag azért észrevettem benne olyan dolgokat, amik szerintem viccesek.

Dombi Netperces novellák című könyve óriási érdeklődést váltott ki az emberekből, de még ezen kívül is tartogat nagy durranást az idei évre: 15 év homuristaság után most lesz az első önálló szilveszteri showműsora a Kongresszusi Központban.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Origo

Ezek is érdekelhetnek