Kislányokat is ágyba vihet, aki gazdag és híres?

A titokzatos, jóképű amerikai milliárdos, Jeffrey Epstein ugyan idén augusztusban meghalt (a cellájában követett el öngyilkosságot), de az utolsó éveit körülölelő pedofil botrány tovább gyűrűzik, újabb és újabb kérdéseket felvetve.

Epstein ügye talán épp azért döbbenetes, mert a befolyásos üzletembernek olyan barátai voltak, mint Donald Trump, Bill Clinton, Tony Blair, András és Károlyherceg. Most kiderült, hogy pedofil vonzódása már évekkel ezelőtt is köztudomású tény volt, amiről több újságírónak is tudomása volt, de a pénz, a hatalom és a befolyásos barátok segítették őt abban, hogy titokban maradjon, hogyan kényszerített szexre épp csak pubertás korba lépő lányokat.

Amikor a kiskorúakkal tartott orgiáira először fény derült 2008-ban, csupán 13 hónap elzárást kapott, kényelmes magáncellával és napi szintű kijárással. Mikor végül utolérte őt a törvény, Epstein úgy lépett ki önként az élők sorából, hogy ezernyi kérdést hagyott maga mögött. És ez nem csak a körülötte kiépült hálózatra vonatkozik, aminek leleplezése máig folyamatban van (fizetett a lányoknak, hogy új szereplőket vonjanak be a képbe, így gyakorlatilag a kezdeti áldozatokból lettek a későbbi cinkosok).

Az ő személyén és ügyén túl egy mindannyiunkat érintő kérdés is felmerül: vajon hány nagy hatalmú, vagyonú és tehetségű, jóvágású milliárdos és mindenki által tisztelt hős van még a világon, akik kiskorú lányokkal henteregnek alkohol- és drogmámorban?

Nehéz megmondani, hiszen egyrészt az ilyen ügyek látenciája óriási (sok áldozat utólag sem beszél a traumáról), másrészt hosszú ideig a közvélemény jóval elnézőbb volt mind a kiskorúakkal folytatott szexuális aktus, mind a nemi erőszak ügyében. A közvélekedés sokáig az volt, hogy koraérett, kikapós, dögös kiscsajokról van szó, akiket legalább egy érett férfi vezetett be a szexualitás rejtelmeibe.

A szintén pedofília miatt elítélt sztárrendező, Roman Polanski maga is így fogalmazott saját ügye kapcsán a 70-es évek végén: "Azért szálltak így rám, mert mindenki fiatal csajokat akar dugni, mindenki: a bíró, az ügyész, az ügyvéd, az újságírók is, csak nem mindenkinek sikerül."

Forrás: Shutterstock

Voltak idők, amikor ebben persze nem is volt semmi kivetnivaló, nemhogy a közvélemény, de a törvény szemében sem: Thomas Jefferson amerikai elnök 200 éve egy 13 éves Sally Hemings nevű rabszolgalányt használt szexuálisan négy éven át, és ebből az abúzusból több gyermek is született. Jefferson később ugyan anyát és lányát egyaránt felszabadította, de ez aligha változtat a tényen, hogy kora szellemóriásaként egy kiszolgáltatott, alárendelt helyzetben lévő gyermeket használt ki.

Vagy ott volt Charlie Chaplin, aki nem sokkal a 15. születésnapja előtt vitte ágyba Lita Grey nevű fiatal kolléganőjét, akit teherbe is ejtett. A fiatal lány a némafilmek sztárját egy "emberi szexgépnek" nevezte, "beteges, aberrált, önző vágyakkal", állítva: Chaplin többször is megerőszakolta őt.

Néhány évtizeddel később Jerry Lee Lewis karrierje legalább kicsit megremegett, amikor a 22 évesen saját 13 éves unokatestvérét vette feleségül. Chuck Berry, aki egy 14 éves kislányt rontott meg, pedig még börtönbe is került emiatt.

Jeffrey Epstein tehát nem az első és - minden bizonnyal - nem is az utolsó a hatalmukkal, befolyásukkal visszaélő, kiskorúakat ágyukba hurcoló férfiak sorában. Számos színész, művész, énekes, politikus, egyházi vezető, üzletember van köztünk bizonyára most is, akik körül összezár saját befolyásos mikrobuborékuk, és a világ talán soha nem szerez tudomást azokról a fiatal életekről, amelyeket ők tettek tönkre. Persze nem is kell ilyen messzire mennünk ehhez.

Bőven elég, ha egy falu, egy városka vagy egy kerület megbecsült tagjáról van szó, akivel szemben - tehetségére és érdemeire hivatkozva - elnézőbb a közvetlen környezete, és aki körül mindig akad befolyásos segítő, aki igyekszik eltussolni az ügyet a lehetőségekhez mérten, de legalábbis tompítani annak élét.

Gondoljunk csak bele, a csoportos nemi erőszakot elkövető Kiss László is díszpolgári címet kapott, és stadiont neveztek el róla, mielőtt ügyére újra fény derült... A pedofilok és az erőszaktevők tehát köztünk járnak, és talán több van köztük a rivaldafényben, mint a sötét nyomortelepeken. Egyetlen dolog védhet ellenük: ha nyíltan beszélünk ezekről a visszaélésekről, és globálisan elítéljük őket.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek