Attól, hogy anya vagy, még ne a gyereked legyen az életed értelme!

Attól, hogy anya lettél, még az maradtál, aki addig voltál. Attól, hogy anya lettél, még számtalan más is vagy. Ne csak egy szerepedet éld meg! Ne légy 100%-ban csak anya!

Anyának lenni egy nagyon fontos és csodálatos dolog. De most kimondom, amit gondolok (vállalva, hogy egy csomó anyuka fog most felhördülni): az életben nem az az egyetlen lényeges feladatod. Sajnos sok olyan anyukát látok, aki onnantól kezdve, hogy gyereke lesz, mintha megfeledkezne arról, hogy ő ennél jóval több is: feleség, nő, barát, a lánya valakinek, testvér, kolléga, és még sorolhatnám.

Az életben rengeteg szerepünk van, és ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élhessünk, nem fókuszálhatunk egyetlenegyre. Egyrészt mert az a gyereknek sem tesz jót - ha ő életed értelme, össze vagy vele nőve, nagyon nehezen fogod viselni, ahogy az évek során távolodik és egyre kevésbé van szüksége rád. Ne tegyél rá akkora terhet, hogy úgy élje meg, a te életednek ő az egyetlen értelmeés célja! Igen, nagyon fontos. Igen, az első pár hónapban valóban szimbiózisban vagytok - de később már nem.

Másrészt neked sem tesz jót, ha elhanyagolsz mindent, ami addig fontos volt neked. Neked lesz nehezebb újra megtalálni magad és az életed értelmét, ha a gyereked felnő... Mert nem, nem ő az életed értelme. Legalábbis nem kellene, hogy az legyen...

Ismerek szerencsére olyan anyukákat is, akiket nagyon tisztelek: amellett, hogy csodálatos anyák, nem felejtkeznek el arról, hogy ők még ezen túl számtalan más szerepükben is jelen vannak. Ugyanúgy szeretik a munkájukat, mint előtte, törődnek saját magukkal, és figyelnek a párkapcsolatukra.

Forrás: Shutterstock

Ráadásul ugyanúgy a barátaim maradtak, mint a gyerekük születése előtt, és lehet velük beszélni másról is, nem kizárólag a babáról. Mert attól, hogy anyák lettek, nem felejtették el, hogy nem azon a napon születtek, amikor a gyerekük, hanem már azelőtt is voltak valakik. Igen, most még többek lettek, de azért nem dobnak el minden mást, amik eddig voltak.

Mert különben saját magukat dobnák el. Persze lehetnek olyanok is, akik egyáltalán nem voltak elégedettek a régi életükkel, és most az anyaságban találták meg önmagukat. Viszont ekkor is gondolni kell a jövőre, hogy egy támogató szülő-gyerek kapcsolatot tudjanak kialakítani, nem egy függőségi viszonyt.

Nem attól leszel jó anya, ha minden pillanatodat és gondolatodat a gyerek foglalja le - hanem attól, ha megmutatod neki, milyen színes az élet, mennyi jó és fontos dolog van benne. Nem attól leszel jó anya, ha feláldozod magad a gyerekért, és majd később folyton a szemére veted ezt, ha ő már önállósodni próbálna - hanem attól, ha a gyereked látja rajtad, hogy boldog vagy, ápolod az emberi kapcsolataidat, vannak céljaid, dolgozol azokért, odafigyelsz másokra, nyitott vagy a világra. És az életed nem egyedül és kizárólag a gyerekről szól...

Légy olyan anya, akire büszke lehet a gyereke, akire példaképként nézhet, mert azt éli meg melletted: az anyukám bármit megtenne értem, de megvan a saját élete is, amiben boldog. Kiemelt helyet biztosít nekem benne, de nem telepszik rám, és hagyja, hogy én is éljem a sajátomat. Teszi ezt azért, hogy egyszer én is megtapasztalhassam, milyen érzés szülőnek lenni. És - mivel jó példát mutatott - legyen esélyem azt JÓL csinálni...

Kovács Vera

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek