Klímaszorongás: Ezért nem szülnek a nők?

- Na mizu, mikor jön a következő a gyerek? - kérdeztem Hildát a magam vicces stílusában. Persze nem bunkóságból, ez amolyan lányos cukkolás mifelénk.

Ám a kérdésemre olyan választ adott, mint ezelőtt sosem: "Nem vagyok biztos abban, hogy jó ötlet erre a világra még egy gyereket szülni." Majd kifejtette a klímaváltozással kapcsolatos félelmeit. Először azt hittem, szórakozik, de hamar leesett a tantusz, hogy bakker, ő tényleg fél emiatt szülni!

Hallottam már olyat, hogy valaki fél a fájdalomtól, és azért nem mer szülni, vagy mert tart a szülés közben fellépő lehetséges komplikációktól. De még azt is megértem, ha valaki attól parázik, hogy rossz anya lesz. Ám ahogy utánajártam, nyilvánvalóvá vált, hogy manapság egyre több nő szenved a klímaszorongástól. Ahogy Hilda is.

Az éghajlatváltozás ugyanolyan valódi fenyegetéssé vált, mint egy lehetséges háború vagy gazdasági válság. Tény, hogy a bolygó továbbra is melegszik, a jégsapkák ugyanúgy olvadnak és egyre több a szélsőséges időjárási esemény. Az utóbbi időben megugrott azon nők száma, akik nem amiatt aggódnak, hogy van-e lehetőségük megfelelő anyagi körülmények között felnevelni egy gyereket, és hogy egyáltalán képesek lesznek-e átalakítani az életüket miatta.

Sokkal inkább a várható jövő foglalkoztatja őket. Felelőtlenségnek tartják azt, hogy életet adjanak egy - vagy akár még egy - gyermeknek, mert az sem biztos, hogy megélik a felnőttkort, amilyen rohamos tempóban gyilkoljuk a Földet. De ha meg is élik a felnőttkort, milyen világ várna rájuk?

"Annyira félek a klímaváltozás okozta jövőtől, hogy nem merek szülni. Azt sem tudni, mi lesz még itt néhány év múlva. Nem akarom, hogy a gyerekeim szenvedjenek, márpedig a jelenlegi kilátások szerint nekik már nem lesz olyan kényelmes életük, mint most nekünk, akik kizsákmányolták a Földet."
Az ő ismeretségi körében olyan nő is van (Nóri), aki épp mostanában tervezte, hogy belevág a babaprojektbe.

Minden körülmény adott hozzá, vágynak is rá a férjével, csak éppen visszatartja őket a klímaszorongás. Hiszen lesz annak a gyereknek a jövőben tiszta vize és étele? Vajon rövidesen Magyarországot is természeti csapások fogják sújtani? El kell majd menekülniük az országból, mert élhetetlenné fog válni?

Forrás: Shutterstock

Hildával együtt az előbb említett Nóri is környezettudatos. Minden lehetőséget megragadnak, hogy oldják a szorongásukat - amit azzal érnek el, hogy cselekszenek a bolygó védelmében. Hilda már a gyerekeit is elkezdte ebben a szellemben nevelni. De óriási nagy önzőségnek tartja még egy gyereket vállalni, mert szerinte biztos, hogy a földi pokolba szüli.

Abszolút meg lehet érteni a félelmeiket, amiknek ráadásul valóságalapjuk is van. De vajon mivel lesz jobb attól, hogy nem szülnek? Kb. 8 milliárd ember él a Földön, és hiába csökkenne le a következő évtizedekben drasztikusan a születésszám, a kutatók szerint nem segítene a Földön, mert a fogyasztói szokásokon kellene változtatni elsősorban, nem a mennyiségen.

Oké, vágom, hogy sokan azért nem akarnak szülni, mert féltenék a gyermeküket egy lehetséges viszontagságos jövőtől. De mi van, ha épp az ő gyereke lesz az, aki részese lesz a megoldásnak?

Tisztában vagyok azzal, hogy túlontúl optimista vagyok. De igenis hiszek abban, hogy talán épp a következő generáció lehet az, amely előrukkol a megoldással. Amennyi esélye van annak, hogy a klímaváltozás áldozatai lesznek, ugyanúgy megtörténhet az is, hogy a Föld megmentőivé válnak. Nem csak az a verzió lehetséges, hogy tíz év múlva együtt kuporgunk a gyerekekkel Budapesten egy óvóhelyen, és várjuk halált, mert eljött a világ vége - és majd a búcsúzkodásnál azt mondom: bocs, hogy megszültelek, most itt fagysz meg a szüleiddel.

Meglehet, hogy már nekünk is sikerül számottevő változást elérnünk, és visszafordíthatjuk a folyamatot. Akár néhány éven belül. Akkor hogy könyveljük el, hogy megfosztottuk a gyerekeinket egy szebb világtól, hogy nem adtunk nekik életet erre a jó helyre? Hiszen egyébként gyönyörű a Föld, és fantasztikus hely. Én legalábbis szeretek (itt) élni. A mi dolgunk, hogy olyan világot biztosítsunk a gyerekeink számára, amilyet szeretnénk.

Talán ez a klímaszorongás motivál majd bennünket kicsit, hogy összekapjuk magunkat, de ne vegye el a kedvünket a szüléstől! Mert ha esetleg sikerül akár egy évtizeden belül rendbe kapni a földet - mondom, hogy optimista vagyok! -, akkor ott lennénk, hogy elmúltunk ötven évesek, és sírhatna a szánk, amiért nem szültünk.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?