Aki híres és gazdag, hogyan lesz hajléktalan?

"Keresett pornósztár volt, most a csatornarendszerben él" - olvasom egy vegasi nőről. Gyakran hallunk ehhez hasonló híreket. Mikor valaki milliárdokat nyert a lottón, mégis csórón hunyt el.

Tehetségkutató, valóságshow győztese volt, de nyomortanya és elmegyógyintézet lett a vége. Ilyenkor sokan a padlóról kaparják össze az állukat: hogyhogy ezek az emberek nem tudtak élni a kínálkozó lehetőségekkel? Pedig a dolog egyszerűbb, mint hinnénk.

A pénzügyi komfortzóna fogalmáról először Dr. Menis Yousry pszichológus-coach szemináriumán hallottam. Ezt részben a családból hozzuk magunkkal, valamennyi korlátozó hiedelmünkkel együtt ("a dúsgazdagok mind gazemberek", "bő pénzt keresni csak véres-verejtékes munkával lehet").

Részben magunk alakítjuk őket: adott ugyanis egy összeg, aminek megkeresését el tudod magadról képzelni. Persze nem úgy, hogy álmodozol a 20 milliós sportautóról, hanem úgy, hogy pontról pontra látod a tényleges megvalósulás lépéseit. Tételezzük fel, hogy esetedben ez az összeg mondjuk 250 ezer forint, mert ez volt a legtöbb, ami eddig havi szinten a számládra került.

Ebben az esetben egy 50 ezres emelés jólesik, egy 100-as már főnyeremény, de a duplázása már jó eséllyel akkor is a pénzügyi komfortzónádon túl van, ha egyébként vágysz rá, és a munkád, a képességeid feljogosítanak az emelésre. Ilyenkor tudatalatti folyamatok kapcsolnak be: vagy eleve szabotálod, hogy ennyivel többet keress (például félsz munkahelyet váltani), vagy a megkeresett pénz döbbenetes gyorsasággal folyik ki a kezeid közül.

Így az életszínvonalad nem változik: ugyanúgy élsz, mint eddig, hiába keresel 500 ezret a 250 ezer helyett. Sorban jönnek a váratlan kiadások: az elromlott mosógép, az elveszített telefon, a kátyúba ragadt autó, a rosszul befektetett vállalkozás, az elbulizott százezrek...

A pszichológia szerint a jelenség oka az, hogy a pénzügyi komfortzónádon kívül kerültél, és képtelen vagy kezelni az új helyzetet. A jó hír az, hogy ha hosszú távon keresel kevesebbet, mint amennyit megszoktál, amint ezt felismered, viszonylag könnyen visszalendülsz a megszokott - fejben normálisnak, átlagosnak tartott - bevétel irányába. Az igazán nagy váltásoknál ugyanakkor - amikor mondjuk, egy BB Évi Big Brothert nyer, vagy egy gettóból érkező hátrányos helyzetű lányka keresett pornósztár lesz - igengyakran a pénzügyi intelligencia is hiányzik az ilyesfajta vagyon kezeléséhez.

Forrás: Shutterstock

Nem véletlen tehát, hogy a híres kitartott nők (ritkábban pasik) között vannak, akik válás vagy haláleset esetén képesek új, sikeres vállalkozást építeni férjük vagyonából, hagyatékából. Míg mások az életszínvonal zuhanásából fakadó nélkülözésre panaszkodnak akkor is, ha az átlagember összetenné a két a kezét hasonló örökségért és kapcsolatrendszerért.

Míg az első esetben a pénzügyi komfortzóna az évek során szépen tágult, az utóbbi esetben az eltartott hiába utazta körbe a fél világot magánhelikopterrel, a szemlélete nem változott. A pénzügyi komfortzónája a megálmodott és elvárt életszínvonalnál szűkebb mederben ragadt, ezért abból nem is tud egyhamar kilépni.

A legnagyobb pénzügyi magazinok nem véletlenül tartanak kurzusokat a pénzügyi komfortzóna tágítására, a probléma ugyanis az egyébként sikeres üzletemberek esetében is ott van. A folyamat általában három lépcsőből áll: először a határokat, kereteket azonosítják az érintettek, majd a családi mintákat térképezik fel, az összes korlátozó hiedelemmel együtt.

Végül pedig a minták tudatos újraírása következik, aminek része lehet - kiegészítésként - akár egy újfajta tanfolyam, képzés, friss szkill elsajátítása is. Fontos tudni, hogy a magas IQ önmagában nem elég ehhez a folyamathoz, hiszen sok végtelenül intelligens ember nyomorog, míg átlagos képességű társaik mesés vagyonokat forgatnak.

A tanulság azonban adja magát: hiába a vagyon és a lehetőség - ha a tudatalatti szintjén nem tágult mindezzel együtt a pénzügyi komfortzónánk, előbb-utóbb a régi keretek között találjuk magunkat. Ahogyan a valaha keresett vegasi pornócsillag a csatornarendszer mélyén, egy sötét, víz és villany nélküli lyukban.

Adam J. Jackson szavaival élve: "A világ összes pénze sem ér semmit, ha fogalmunk sincs, hogyan bánjunk vele."

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek