Egy "prayforamazonia" poszt még nem menti meg a Földet!

Úgy tűnik, DiCaprio két szép szeme és David Attenborough munkássága nem volt elég ahhoz, hogy bármit is változtassunk. Nem. Nekünk az kell, hogy leégjen a házunk.

De a vicc az, hogy még ez is kevés, hisz Dél-Amerika messze van. Sajnáljuk ugyan őket, de csak annyira, mint a hajléktalant: kábé két másodpercig, aztán mindenki mehet a maga dolgára. És hát ugyebár nem azon az egy csomag csokin és kólán fog múlni.

Órákig lehetne azon vitatkozni, hogy megérdemeljük-e ezt. Végül is nemcsak magunkat pusztítjuk ki, hanem több ezer fajt, és ki tudja, milyen beláthatatlan károkat okozunk? Viszont ha Gandhi, Martin Luther King vagy Teréz anya leállt volna filozofálni és sopánkodni, akkor ma bőven nem itt tartanánk. Ők a megoldást keresték még akkor is, amikor a helyzet kilátástalannak tűnt.

Gyors összefoglaló, ha esetleg nem jött volna még szembe százszor a közösségi média felületein az alábbi hír: soha nem látott erdőtüzek pusztítanak világszerte. Szibériában, Kaliforniában, Indonéziában, Afrikában és igen, itt, Európában is. A legválságosabb helyzet azonban az Amazonas menti esőerdőket sújtja, ami azért baj, mert a Föld oxigénkészletének fontos hányadát bizony az ottani fák termelik ki.

A tűz és a füst pedig pont nem fog a te kedvedért megállni egy országhatárnál sem. Idén a brazil űrközpont nem kevesebb, mint 73 ezer (!) erdőtüzet jelzett. Ez "csekélyke" 84%-kal több, mint a tavalyi erdőtüzek száma.

A "majd lesz valami", a #prayforamazonia és a "rohadt politikusok, az ő feladatuk lenne" kijelentések nem segítenek. Jelenleg egy katasztrófafilm első pár percét éljük át, és a java még hátravan. Ha ebben az ütemben folytatjuk a pazarlást, legkésőbb 2050-re össze fog omlani a civilizáció. Ha minden jól megy, én akkor leszek 61 éves. Számold ki, te mennyi, aztán gondolkozz el, hogy lesz-e kedved öreg korodban tiszta ivóvizet és élelmet keresni!

Nem, nem tudsz sokat tenni, de a társadalom kisemberekből áll - és tényleg minden apró lépés számít. Gyorstalpalóban összefoglaltam neked, hogyan segíthetsz ezen a gyengeelméjű fajon. Hiszen hiába sok a hülye, sajnos ennek mindenki egyformán elszenvedője lesz - anyukád is, a szerelmed is, a gyereked is. A kifogásokkal ne fáradj, azokat már szintén összegyűjtöttem.

Forrás: Shutterstock

1. Csökkentsd le minimumra a műanyagfogyasztásodat!

Miért? Mert a műanyag évszázadokig nem bomlik le, és nagy része az óceánokban landol. A Föld vizeinek 98%-a már műanyaggal szennyezett, az élelmiszerek már úgyszintén mikroműanyagban gazdagok. A műanyag elégetésekor káros gázok szabadulnak fel a levegőben, az előállításához pedig sok esetben kőolajra van szükség, aminek szintén híján vagyunk.

Megoldás: Hasznosítsd a mosogató alatti szatyorgyűjteményedet! Ne vegyél úton-útfélen fél literes műanyag palackot! A pékárut, gyümölcsöt rakd vászonzacskóba! Ha látod, hogy egy termék műanyagba van csomagolva, hagyd ott a francba! Írj az adott cégnek akár Messengeren, hogy emiatt most vesztettek el egy vásárlót!

+ 1 tipp: Ha elég befolyásod van a cégednél, csökkentsd a műanyag csomagolások számát a minimumra! Hidd el, lesz, aki felfogja majd, miért kérsz ilyet.

Kifogás: "De hát egyedül kevés vagyok. Meg különben is, senki nem csinálja ezt körülöttem. A franc fog erre figyelni, van bajom így is elég." - Ez nagyszerű, de 20 év múlva visszasírod majd azokat az időket, mikor kedvedre zabálhattál esténként a gép előtt ülve. Pedig csak egy kicsit kellett volna visszafognod magad.

2. rainforestfoundation.org

Ez egy szervezet, ami az Amazonas menti esőerdő megmentéséért küzd.

Megoldás: A pénz sajnos sok mindenre megoldás - ITT hidd el, jó helye lenne!

Kifogás: "De hát nekem sincs pénzem. Meg úgyis lenyúlják." - Hidd el, elköltenéd te azt a kétezer forintot egy szempillantás alatt másra. Hogy lenyúlják-e? Igen, egy részét lehet - nem tudom. De adjuk meg az esélyét annak, hogy odakerül, ahol szükség van rá!

3. Egyél kevesebb marhahúst!

Brazília a világ legnagyobb marhahús kiszállítója, a világ 20%-ának marhahús exportja tőlük jön. Innen nem nehéz sherlocki módon kilogikázni, hogy egy farmhoz nagy-nagy területek kellenek - amihez a gazdák zokszó nélkül felgyújtanak néha egy-két hektárnyi erdőt.

Megoldás: Lehet élni marhahús nélkül is.

Kifogás: "De hát a chilis bab a kedvencem, és a sarki gyorsétteremben is isteni hamburgereket készítenek." - Elhiszem, de ha emiatt kiirtják a brazíliai esőerdőket, akkor a Földnek nem lesz tüdeje, neked meg nem lesz oxigéned, amit belélegezhetsz. És cseszheted a hamburgeredet is.

A sor persze hosszan folytatható - de ha már ennyit megteszel, azzal máris kicsit elodáztuk a katasztrófát. Nem az óvodában vagyunk, hogy egymásra mutogassunk. A pesszimizmus és cinizmus szintén nem segít. Ha a világ sorsa nem is érdekel, legalább gondolj arra, hogy a családod már bőven meg fogja élni ezt a poklot!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek