9 dolog, amit kötelező megtenned a Földért!

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy szépen teljesítettük a Műanyagmentes Július kihívást, amelyről korábban már itt is beszámoltunk. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nagyon motivál, hogy a sok kis lépést beépítve a mindennapjaimba hozzájárulhatok Földünk megóvásához.

Szóval, szerintem, amíg még lendületben vagyunk, haladjunk is tovább egy szinttel, és szeptembertől figyeljen mindenki a karbonlábnyomára!

A karbonlábnyom (vagy szénlábnyom) az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez.

Sajnálatos módon sokan úgy gondolják, hogy ez a probléma csupán az ipar, a mezőgazdaság és a nagyvállalatok felelőssége. A valóság azonban sajnos az, hogy egy háztartásnak is iszonyatos mértékű szén-dioxid-kibocsátása van. Íme, néhány tipp, ami segít megóvni a környezetet. Némelyik nagyobb anyagi befektetést igényel, de többségük egyszerűen beépíthető, olcsó, kicsi lépés - amivel még spórolni is lehet.

1. Ne dobj ki ételt!

Az az étel, ami a kukában landol, hiába bomlik le előbb-utóbb, a folyamat közben félelmetes mennyiségű gáz (főleg metán) termelődik, ami fokozza az üvegházhatást. Egy átlagos magyar fogyasztó évente hozzávetőlegesen 33 kg élelmiszert dob ki. Ez napi fél kilóval számolva több, mint 2 hónapra elegendő ebédet jelent - ami mondjuk, napi 1500 forinttal kalkulálva 99.000 forint pazarlás évente. És itt még csak az ételről van szó, megdöbbentő, ugye?

Szóval, érdemes előre gondolkodni bevásárláskor és főzéskor is. Csak annyit vásárolj, amennyi tutira elfogy - ha pedig többet főztél a kelleténél, fagyaszd le, vagy add oda valakinek, aki szívesen elfogyasztja!

2. Tarts húsmentes napokat!

A károsanyag-kibocsátás mintegy 14,5%-áért az állattartás a felelős. Ez főként a hústermelés és az állatokból származó gázok számlájára írható. Minden egyes nap, amikor nem fogyasztasz húst (főleg marhát és birkát, hiszen ők termelik a legtöbb metánt), 4 kilóval csökkented a szénlábnyomodat. Ez éves szinten 1460 kg-mal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent.

3. Próbálj kistermelőtől vásárolni!

A fentiek jól szemléltetik, hogy a nagyipari hústermelés mennyire kártékony. Viszont, ha húsimádó vagy, akkor is van megoldás! Vásárolj kistermelőktől, ők sokkal kevésbé szennyezik a környezetet. Ugyanez igaz a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is. Próbálj piacon, termelőktől vásárolni, és maradj az idény szerint megtermőknél!

Tudom, tudom, nagyon vonzó januárban a szőlő... De gondolj bele! Azt tuti, hogy repülővel hozták, ami viszont még az autóknál és a közúti szállítmányozóknál is nagyobb mértékben szennyezi a légkört.

4. Ne vásárolj fast fashion üzletekben!

A világon a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág. Ennek oka, hogy a világ rovarirtószer-felhasználásának negyede a gyapot termesztéséhez köthető, míg az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik. Inkább vásárolj jobb minőségű darabokból kevesebbet, de a turkáló is jó megoldás lehet.

A ruhákat pedig hideg vízben mosd! - A mosószerekben található enzimeket egyébként is úgy tervezték, hogy jobban működjenek hideg vízben, és ezzel is hozzájárulhatsz háztartásod károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez.

Forrás: Shutterstock

5. Járj tömegközlekedéssel!

Szerintem felesleges is részletezni, hogy miért jobb békávézni, például a kocsi használata helyett. :) Ha nem is sikerül teljesen kiiktatni az autózást, legalább próbáld csökkenteni!

6. Tartsd karban a kocsidat!

Ha ragaszkodsz a vezetéshez, azt is lehet okosabban csinálni. Ajánlom a hibrid, illetve elektromos autókat, azonban ezeket az áruk miatt egyelőre sajnos kevesen engedhetik meg maguknak. De nem csak így vigyázhatsz a környezetre.

Azt tudtad, hogy egy megfelelően felfújt autógumi 3%-kal csökkentheti az üzemanyag-fogyasztásodat? Ez igaz az autó általános karbantartására is: ha minden rendben működik, kevesebbet fog fogyasztani, tehát a károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb lesz.

7. Csínján a fűtéssel!

Ez gondolom, mindenkinek világos, hogy ha kevesebbet fűtesz otthon, akkor kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. Ami nagyban megkönnyítheti a dolgodat, az a jó szigetelés. Ha nem szeretnéd újra csináltatni a házon, csekkold, hogy a nyílászárók megfelelőek-e! Ha hibát találsz bennük, itt az ideje a cserének - hidd el, a fűtés számládon látszani fog az eredménye. Ideiglenes megoldásként pedig jól beválhat az ablakbetét és a huzatfogó is!

8. Térj át megújuló energiaforrásokra!

Ha lakás/ház vásárlásán gondolkozol, érdemesebb olyat választani, amely megújuló energiaforrásokat használ - akár részben is. Ez nemcsak a környezet óvásának szempontjából előnyös, de az árát is visszahozza néhány év alatt. Szóval, már meglévő otthonod átalakításán is érdemes elgondolkodni.

9. Csatlakozz faültető akciókhoz!

A fák környezeti hasznát eddig is ismertük, azonban fontosságuk az elmúlt években egyenesen arányosan nőtt az egyre magasabb károsanyag-kibocsátással. A fák ugyanis a fotoszintézis során feldolgozzák a szén-dioxidot és oxigént állítanak elő, illetve az így megkötött szenet tárolják.

Szóval, Google a barátod! Keress bátran egy lakóhelyedhez közeli akciót, szívesen fogják venni a segítséget! És ha mindannyian így teszünk, biztos vagyok benne, hogy a Föld is meghálálja majd - például azáltal, hogy tovább élhet rajta az emberiség...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?