Ne tegyél szívességet a pedofiloknak!

A napokban olvastam, hogy egy ismert színésznő kétéves kislányát zaklatja egy pedofil. Anyaként persze rögtön összeszorult a szívem az együttérzéstől, a részletek viszont - a hír alatti kommentekkel együtt - elgondolkodtattak.

Merthogy a zaklató figyelmét - természetesen akaratlanul - voltaképpen maga az anya hívta fel a kislányra, azokkal a fényképekkel, amiket a közösségi oldalára tett fel. Saját bevallása szerint is sokat posztolt a gyerekeiről, mert mint mondta, nagyon nehéz megállni, hogy ne így tegyen.

Nyilatkozata láttán vegyes érzelmek öntöttek el. Egyrészt még emlékszem, hogy az anyai érzések mekkora százalékát teszi ki a büszkeség. Miután a fiam megszületett, minden egyes sétánál olyan mosollyal toltam a babakocsit, mintha valami beszívott woodstocki hippi lennék. Az egész világ rózsaszínben úszott, és minden ránk mosolygó járókelőnél az sikoltozott bennem legbelül: "Látod, milyen tökéletes?!" Szóval, mindenkit megértek, aki az egész világnak meg szeretné mutatni a csemetéjét.

Másrészt megszólalt bennem a vészcsengő - még akkor is, ha értem az anya motivációját. Mert van, amit nem lenne szabad felülírnia az anyai büszkeségnek: ez pedig az óvatosság. Felhívások és tanácsok tucatjait olvashatod, mit ne tegyél ki a közösségi oldalakra, különben bűnözők vagy ferde hajlamú, beteg emberek áldozatává válhatsz.

Ne írd ki előre a nyaralásod időpontját, mert ezzel szinte szívességet teszel a betörőknek. Ne tálald fel aranytálcán a napirendedet ("a szokásos reggel hatos futásom a stadion előtt"), mert ha valaki meg akar támadni, tuti tippet adsz neki, mikorra időzítse. És jól gondold meg, milyen képeket posztolsz a gyerekedről - hiszen szexuális ragadozók is nézelődnek a neten.

Forrás: Shutterstock

Márpedig ha egy gyerekről rendszeresen "cuki" fotókat látnak, sokkal nagyobb eséllyel indul be a fantáziájuk. Az újabb és újabb képek egyre jobban táplálják a beteges vágyat, hogy személyesen is találkozzanak vele. Az ijesztő az, hogy ezzel nem írtam le semmi újat - mégis, néha már egyenesen morbid az a felelőtlenség, ahogy a társadalom egy része viselkedik ez ügyben.

Ilyesmik forogtak a fejemben a kommentek olvasása közben, amiknek egy része hibáztatta, másik része mentegette az anyát. Pedig egyikre sincs szükség, inkább csak tanulni kéne az esetből - mindenkinek. Belátni, hogy a nyilvánosságot csak észszerű határokon belül szabad beengedni az életünkbe. Akkor is, ha százezrek követnek valakit, és akkor is, ha átlagemberként él. Persze, az ismert emberek példamutatása nagyon fontos lenne a témában.

Nyilván nehéz visszafogottnak maradni posztoláskor, ha együtt jár az ember szakmájával, hogy egy egész rajongótábor érdeklődését kell fenntartania. Ennek ellenére nem egy sztár dönt úgy, hogy a gyerekeivel kapcsolatos képek és információk tabuk a nyilvánosság előtt. Ők már belátták, mennyire fontos óvatosnak lenni.

Ahogy senki nem háborodik fel azon, ha azt mondják neki, zárja be a kocsiját parkolás után, ugyanúgy el (és meg) kellene fogadni azokat a tanácsokat, amik a gyerekekről szóló posztok veszélyeire vonatkoznak. Ahogy egy szimpla autólopásnál, úgy itt sem érv, hogy "Bármi megtörténhet, akkor is, ha vigyázok." Persze. Akármi megeshet, de ha óvatlan vagy, sokkal nagyobb az esély arra, hogy áldozattá válsz.

Szóval, kérlek, ne könnyítsd meg a bűnözők dolgát, és főleg, értsd meg végre: senki nem fog rá vigyázni helyetted! A pedofilok nem mesebeli mumusok, amikkel a csúnya aggodalmaskodók ijesztgetik szegény szülőket. Tényleg léteznek, úgyhogy muszáj számolni velük és ráfeküdni a megelőzésre, amennyire lehet.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?