Orvosi vélemény: a vegánok étrendje nem feltétlenül egészséges!

Dr. Tőzsér Berta háziorvos rezidens, hatgyermekes anyuka, elkötelezett híve az életmódorvoslásnak. Ugyanis szerinte a civilizációs betegségek megelőzhetőek, és akár teljes mértékig gyógyíthatóak egy jól összeállított növényi étrenddel, sporttal, elegendő alvással stb.

Úgyhogy ez az interjú most szóljon az aggódó családomnak és a she.hu szerkesztőségének is, akik kimondva-kimondatlanul mind attól rettegnek, hogy mivel nem eszem húst, biztosan fehérjehiányban fogok elpatkolni.

- Mi a legnagyobb félreértés a növényi táplálkozással kapcsolatban?

- A legnagyobb tévhit a növényi táplálkozás kapcsán, hogy állati eredetű élelmiszerek nélkül nem tudunk egészséges életet élni. Ez egyértelműen nem igaz. Mint ahogy az sem, hogy ez csak egy új trend, és nem lehet bizonyítani, hogy hosszú távon is fenntartható vele az egészséges állapot. Vannak tanulmányok, amik bizony több generációra vonatkoztatva igazolják, hogy a növényi étrend minden életkorban és élethelyzetben megfelelő lehet. Ideértve a várandósságot, a szoptatást, a kisgyermekkort, a kamaszkort, az időskort. Ezt mondják ki nyilatkozataikban amerikai, brit, kanadai, ausztrál dietetikai társaságok is.

- Mit jelent a jól összeállított növényi étrend? Miért nem elég az, ha egy termék "csak" vegán?

- Nagyon fontos figyelni arra, hogy változatosan együnk, aminek legyen része a gabona, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a zöldségek és egy pici mennyiségben az olajos magvak. A vegánok sokszor ott szokták elrontani, hogy nagyon sok olajos ételt esznek. Különösen kókuszolajat, ami az elmúlt évek egyik legsokoldalúbb és igen egészséges élelmiszerének lett elkönyvelve.

Pedig egyáltalán nem egészséges a fogyasztása. A legtöbb élelmiszeripar által kínált vegán termék tele van vele. Elég csak a vegán sajtokra gondolni, de ide tartoznak a vegán fagyik, krémek is. Fontos, hogy a bevitt tápanyag alacsony zsírtartalmú, teljes értékű legyen, ami azt jelenti, hogy nem egy erősen feldolgozott ételről van szó, nincsenek benne adalékanyagok.Több tanulmány is van arra, hogy a feldolgozott növényi élelmiszerek segítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a teljes értékűek pedig csökkentették a kockázatot.

- A teljes értékű fogalma sokak számára idegen lehet. Mit is jelent ez valójában?

- Ez azt jelenti, hogy nem veszünk el a növényekből semmi jót, és nem is adunk hozzájuk semmi rosszat. Így többek között semmilyen finomított liszt, finomított cukor, bolti szirup, olaj (!) nem tartozik bele ebbe az étrendbe. Bár könnyen hozzájuthatunk egy vegán péksütihez, ám azon élni pont ugyanúgy nem jó, mint a hagyományos verzión. Talán azt már senkinek nem kell magyarázni, hogy a lekváros bukta, a kakaós csiga és fánkok mértéktelen fogyasztása miért nem ajánlott.

Forrás: Shutterstock

- Lehet olyan, hogy valakinek nem való a húsmentes élet? Mert egyszerűen a teste nem arra van kalibrálva?

- Sokan átélik, hogy amikor elkezdik csökkenteni a hús mennyiségét, akkor annyira hiányzik nekik, hogy egyszerűen úgy érzik, lehetetlen így normális életvitelt folytatni. Két dolgot említenék meg ezzel kapcsolatban. Az egyik: tényleg eszik-e elég hüvelyest, gabonát, olajos magvat? Mert lehet, hogy az a probléma, hogy nem eszik elég fehérjét. Velem is megtörtént már, hogy a családom előttem falatozott - ők nem vegánok -, és irgalmatlanul megkívántam a húst. Először nem értettem, aztán rájöttem, hogy azért van, mert nem ettem aznap elég fehérjét. Nekem ilyenkor az a megoldás, hogy gyorsan főzök egy adag lencsét, vagy készítek házilag humuszt, és csodák csodája, mintha elvágták volna a hús utáni vágyat.

A másik pedig az, hogy amit kívánunk, nagyban függ a bélflórától. Vagyis, ha eddig húst hússal evett valaki, akkor azt fogja kívánni. Ahhoz, hogy megszűnjön ez az úgynevezett toxikus éhség, minimum 3-4 hét kell. És ezzel együtt be fog állni az is, hogy akkor érezzen éhséget, amikor tényleg éhes. Illetve azt kívánja, amire valójában szüksége van a szervezetének.

Ajánlani tudom Dr. Greger Daily Dosen applikációját is, főleg kezdőknek. Olyan egyszerű, hogy minimális angoltudással is lehet használni. Aki eszerint táplálkozik, nem nagyon tudja elrontani az étrendjét.

- A végére pedig a leginkább vitatott tej kérdés. Most akkor a tej nem "élet, erő, egészség"?

De. Mindenkinek a saját anyukájának a teje. A kisbabánál ez az anyatej, a bocinál a tehéntej. Maga ez a tévhit a II. világháború után alakult ki, amikor abban a hatalmas szegénységben a tej tényleg egy relatív könnyen elérhető tápanyagforrás volt. Csakhogy akkor még nem létezett a nagyipari állattartás, ahol ma az antibiotikumok 80%-kát használják fel.

De nem csak az antibiotikum maradványok miatt egészségtelen a tejfogyasztás. Egy jelentős tanulmány szerint a férfiak és nők körében is ott a legnagyobb a mortalitási (halálozások gyakoriságára vonatkozó statisztika) arány, és a nők körében ott a leggyakoribba csípőtáji törés, ahol a legtöbb tejet fogyasztják.A tejfogyasztást többek között összefüggésbe hozták a mell- és prosztatarákkal is. A leggyakoribb allergén gyerekek körében és pl. kismamáknál növeli az esélyt a túl nagy magzat születésére.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?