Egy fesztivál atombombaként sújt a természetre!

Ha nyár, akkor fesztivál - különösen igaz ez itthon, a fesztiválok hazájában. Bár nem vagyok az a típus, aki csuklótól könyékig érő karszalag-gyűjteménnyel sétál be szeptember elején az irodába, de nyaranta egy-egy napra én is kimegyek legalább egy helyszínre.

Fesztiválozni jó, bár rohadt drága. Van egy különleges hangulata, amit máshol nem kap meg az ember. Mindenki felszabadultabb, olyasmit élhetünk át, amit egy körúti kocsma nem igazán tud megadni. Arról nem is beszélve, hogy aki az egyik kedvenc zenéjét élőben, tök részegen hallgatva nem jött még össze teljesen váratlanul egy lánnyal (vagy sráccal), az nem tudja, miből marad ki - ezek egy fesztivál egyedi szépségei.

A baj csak az, hogy minden fesztiválnak van egy olyan szereplője - vagy inkább áldozata -, amiről keveset beszélünk, ez pedig nem más, mint a természet. Nem kell környezetmérnöknek lennünk ahhoz, hogy belássuk: ha néhány napra tíz-, harminc-, netán háromszázezer ember érkezik egy fél falunyi területre, ahol az év többi részében a madár se jár, az irdatlan környezeti terheléssel és pusztítással jár. Cigicsikkek, műanyag poharak és tányérok, használati tárgyak garmadája, mosdóhasználat, sátrak, tengernyi eszköz, ami szemétté válik a fesztivál során és után.

Komoly költségekkel jár, hogy egy fesztivál zölddé váljon, az emberek elvárásai - és talán a saját lelkiismeretük - miatt azonban sok szervező dolgozik azon, hogy apró lépésekkel közelítsen a fenntarthatóság felé. Már olyan rendezvények is vannak, amik semmilyen eldobható műanyagot nem engedélyeznek. Ez azonban egyelőre csupán a néhány ezer fős helyszíneken van így.

Néhány éve szerencsére egyre jobban terjednek a repoharak. Ha olyan vagy, mint én, akkor minimum 10 korsó sört iszol meg egy fesztiválon eltöltött nap során, ez pedig 10 műanyag poharat jelentene, a repohárnak köszönhetően viszont csak egyet. Emellett remek megoldás még a papír pohár, tányér, evőeszköz is, hiszen ezek lebomlanak, és lényegesen kisebb környezetszennyezéssel járnak, mint a műanyag.

Forrás: Shutterstock

Abban a korban, amikor már minden ember zsebében van egy számítógép internetkapcsolattal, értelmetlennek tűnnek a programfüzetek, sok fesztivál azonban - érthetetlen módon - még mindig ezrével nyomtatja a kis füzetkéket, amik rövid szolgálat után a kukában vagy a földön végzik.

A legfontosabb döntéshozó azonban nem a szervező, hanem te vagy! Légy környezettudatos a fesztivál választásod során is! Óriási kínálat várja az érdeklődőket, ezért ha úgy látod, hogy nem elég környezetbarát egy esemény, akkor büntesd őket azzal, ami a legjobban fáj: a bevételük megvonásával! Ha mindenki így tesz, hamarosan az összes rendezvény rákényszerül arra, hogy zöld legyen.

A döntés a te kezedben van, oda mész, ahova csak akarsz, de hidd el: még a számodra legkedvesebb előadó sem ér annyit, hogy kockára tedd a gyermekeid jövőjét!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?