Láthatatlan fal kihívással szívatod a kutyádat?

A neten az utóbbi években hetente felüti a fejét egy új kihívás. Van köztük veszélyes, gusztustalan, megalázó vagy csak teljességgel értelmetlen.

Itt is van a legújabb (bár nem vagyok biztos benne, hogy mire befejezem a mondatot, nem jön egy másik): a "láthatatlan fal". A lényege, hogy a kutyád útjába egy fóliát feszítesz, amin nem tud átmenni, összezavarodik, te meg jókat röhögsz rajta, amíg valahogy megoldja. Na, ez nálam több ponton is betalál, mintha valaki direkt úgy találta volna ki, hogy engem felidegesítsen vele.

Az idióta kihívások több negatívumát is ötvözi. Főleg azért tartom veszélyesnek, mert nem tűnik annak, ezért teljesen józanul gondolkodó, értelmes emberek is kipróbálják, így pedig jobban tud terjedni, mint mondjuk, az autó tetején szörfözés.

Egyrészt a hócipőm tele van már ezekkel a videókkal. Nagyon messze jutottunk a "jegesvödör-kihívás" figyelemfelkeltő, jótékonysági céljától. A mai kihívások már semmi egyébre nem akarják felhívni a figyelmet, csak a videó szereplőjére. És ezért a fél perc hírnévért rengetegen képesek bármit kockáztatni, akár még a saját életüket vagy szeretteik testi-lelki épségét is. Például a fóliás "móka" - egy kutyatréner szerint is - könnyen sérülést okozhat egy kutyának.

Másrészt azokat a kihívásokat tudom a legkevésbé elfogadni, amik valaki más kárára mennek. Még akkor is, ha az csak egy kutya, akit egy fólia zavar össze, vagy egy kisgyerek, akinek csupán egy ártalmatlan szelet sajtot dobtak az arcára. Mert a gyerek vagy a kutya legtöbbször csak annyit ért ezekből, hogy őt épp bántják, és még csak azt sem tudja, miért. Gondolj bele, ha valaki a boltban az arcodba csapna egy szelet sajtot, zabos lennél? Feldühít, ha nekimész egy gondatlanul és észrevétlenül elhelyezett tárgynak utcán? Akkor te miért csinálod ezeket?

Forrás: Shutterstock

Küzdhetünk az iskolai zaklatás ellen, ha otthon pont mi kezdjük a gyerek megalázását egy videó kedvéért. Szidhatjuk azokat, akik nem élőlényként bánnak az állatokkal, de ha direkt kiszúrsz eggyel, az ugyanúgy a bántalmazás egy nagyon enyhe formája.

Harmadrészt pedig: pont most?! Pont a műanyagmentes július finisében, amikor naponta jön ki egy új cikk arról, hogyan változtatja meg rendkívül negatívan, rövid időn belül az életünket a mindent ellepő műanyag. Pont most kell pár méter fóliát ilyen értelmetlenül elpazarolni? Amikor egyik posztban kirakjuk, hogy nem veszünk nejlonszatyrot a boltban, a másikban meg megosztjuk a videót, amiben heccből felesleges műanyagszemetet gyártunk, akkor tényleg baj van a fejekben. Pont ez a hozzáállás kell, hogy megváltozzon.

Szóval, ez a kihívás - ahogy rengeteg másik - többet árt, mint használ. Már ha egyáltalán kihívásnak nevezhetünk valamit, ami zéró teljesítménnyel jár.

Ha ismered a kutyád, jó játék lehet egyébként egy ilyesmi. De ésszel kell csinálni, hogy semmiképp ne essen neki rosszul. Keress olyan kihívást, ami illik hozzá és fejleszti! Ha pedig magadat szeretnéd megmutatni a világnak, vegyél videóra valami olyat, amiért megdolgoztál, ami mögött erőfeszítés van! Olyat, amit nem csak a legújabb hülye internetes trend miatt akarsz megcsinálni.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?