A Kenderesi Tamás ügy margójára: Hol kezdődik a szexuális zaklatás?

Szexuális zaklatással vádolják a kvangdzsui világbajnokságon részt vevő Kenderesi Tamás úszót.

A történet röviden: a vádak szerint Tamás egy night klubban megfogta egy ott dolgozó lány fenekét. Ami miatt a lány azonnal ki is hívta a rendőrséget, akik a helyszínen le is tartóztatták a fiatalembert.

Nem is csak önmagában az eset az, amiről érdemes beszélni, hanem inkább Kenderesi nyilatkozata ezzel kapcsolatban:

"Szombat éjszaka egy szórakozóhelyen, a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé hozzáértem egy ott dolgozó koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem."

"Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amelyek a helyi értékrend alapját képezik."

Helyi értékrend? Mert itthon ez amúgy simán belefér? Hát nem. Inkább az a szomorú, hogy itthon ez annak ellenére, hogy nem fér bele, nem von maga után rendőrségi feljelentést. Sajnos itthon az a nagy helyzet, hogy aki egy night klubban dolgozik, az hozzá van már szokva ahhoz, hogy néha bunkók taperolják. Nem azért, mert ez rendben van, hanem nálunk szimplán "biztonsági őri hatáskörbe" tartozik egy ilyen eset.

Akik egy ilyen incidens után szépen elmondják az "úriembernek", hogy vagy féken tartja a kezeit, vagy gipszben fogja, illetve megvetetik vele élete legdrágább koktélját, amiért kiemelkedően magas borravalót is kénytelen adni. A közvélekedés szerint "egyszerűbb" így, "okosba" intézni, mint bevonni a hatóságokat - sajnos nem véletlenül...

Csak azért tértem ki erre, mert érdekelne: akkor mi az, ami már nem fér bele? A fenékfogdosásnak van egy szintje, ami még elfogadható? Ahogy Kenderesi mondta: "Megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amelyek a helyi értékrend alapját képezik."

Forrás: Shutterstock

Tehát Európában ez belefér a közerkölcsbe? Ezen a gondolaton akadtam meg leginkább. Mert tényleg úgy gondolom, hogy neki szent meggyőződése, hogy nem tett semmi rosszat.

De hát mit várt az, aki ilyen helyen dolgozik?

Azt azért leszögezném: az, hogy bemész egy sztriptízbárba, még önmagában nem jogosít fel semmire. Ahogy egy cukrászdában sem fogdosod vagy nyalogatod végig a süteményeket, csak azért, mert lehet, hogy majd enni fogsz valamit. Ez ugyanúgy szabályok szerint működik. Ott is emberi lények dolgoznak, jogokkal, érzelmekkel. Ezt kellene szem előtt tartani.

Egyébként azért boncolgatom ennyire ezt a "hol a határ" dolgot, mert úgy tűnik, ez a közfelfogásban nagyon homályos, és ez a hír kapcsán felbukkanó kommentekből is kitűnik: "Egy night klubban ez tök máshogy működik... Ha lemegyek egy szórakozóhelyre, és ott miniszoknyában riszálnak a csajok, az tök más, mint az irodában..."

Nem, nem más! Mert sajnos egy nőnek nem kell, hogy sztriptízbárban táncoljon, ahhoz, hogy atrocitások érjék. Mert egy buliban a részeg pasik ugyanúgy ledobják a gátlásaikat, hiszen: "Az, hogy megfogtam a fenekét, nem szexuális zaklatás, különben is itt riszálta magát miniszoknyában, hát mit várt?" - hangzik el lépten-nyomon.

Nekem ilyenkor férjként és lányos apaként mindig az jut eszembe, hogy ha velük történne ilyesmi, én azért nem venném ezt olyan könnyedén. És talán azoknak a pasiknak is, akik csak legyintenek erre, ez kellene, hogy az eszükbe jusson. Hogy ha a te párod fenekét taperolná le egy paraszt, arra is csak legyintenél? Minek ment oda, miért öltözött így?

A képlet baromi egyszerű. Mindegy, hogy hol vagy, semmi nem jogosít fel arra, hogy valakit csak úgy letapizz. Ez a határ. Minden, ami ennél több, az nem fér bele. Nem kell ezen gondolkodni, mérlegelni, százalékokat számolni, hogy mennyire fogtad meg a fenekét. Csak. Ne. Nyúlj. Hozzá!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Origo