Új magyar társkereső: Simán kitiltanak, ha nem vagy elég szép!

Éppen az aznapra kiszabott, jól megérdemelt én-időmet igyekeztem a lehető legértelmetlenebbül eltölteni - így hát veszettül pörgettem az Instát, amikor is szembe jött velem egy olyan poszt, amitől percekig köpni-nyelni nem tudtam.

Csak pilláztam, mint hal a szatyorban, hogy most komolyan, ez már megint mi a tököm?

Adott egy fiatal lány, aki regisztrálni akart egy társkeresőre, melynek az a koncepciója, hogy a tagok szavazzák be - vagy ki - az új csatlakozókat. Csakhogy - és ez itt a lényeg -, szépség alapján. Ez a lány szépen feltöltötte a fotóit, majd a következő üzenetet kapta válaszul:

"Kedves XY! Sajnálattal értesítünk, hogy a szavazás befejeződött, és a többiek úgy döntöttek, hogy nem vagy ELÉG SZÉP ahhoz, hogy a közösség tagja legyél. Kérjük, próbálkozz máshol a párkereséssel!"

Maga a válasz e-mail nyegle stílusa is bosszantó, hiszen innen már csak egy apró lépés lenne olyan levelet küldeni, hogy: Bocs, de ha a mókusnak olyan feje lenne, mint neked, már rég magára gyújtotta volna az erdőt. Másrészről pedig minimum necces valaki szépségét megítélni - hiszen millió cikket olvastunk már arról, hogy a szépség mennyire szubjektív, koronként változik és blablabla. És lehetne litániát írni arról is, hogy mégis milyen mély szellemi sötétségből jönnek ezek a sekélyes lelkű emberek, akik itt keresgélnek társat maguknak.

De tekintsünk el ezektől pár percre és beszéljünk a kirekesztésről!

Mert az, hogy valaki nem tartozhat valahova, egy olyan kritérium alapján, mint pl. a szépség, az közönséges kirekesztés. Értem én, hogy a társkereső tulajdonosa nem kanyaríthat elég nagy falatot a zsírosbödönből a Tinder mellett, ezért aztán kitalálta ezt a kapitális marhaságot, hátha ettől egyedivé válik a társkeresők között. Láttunk már olyat is, hogy csoportoknak készítenek társkeresőket pl. érdeklődés vagy testalkat alapján (mondjuk duci társkereső).

Csak ne feledkezzünk meg a lényegi különbségről: oda regisztrálhatnak nem ducik is, maximum kisebb esélyekkel indulnak. Amit ez a tulajdonos elfelejt a busás haszon reményében az az, hogy a kirekesztés nem lehet soha csoportképző elv!

Forrás: Shutterstock

Többezer éves történelmünk során millió példát láttunk már a kirekesztés gyilkos kegyetlenségére, elég csak a zsidó holokausztra gondolnunk. Eleinte csak egy apróság, a sárga csillag jelezte, hogy ők zsidók. Aztán néhány helyre nem léphettek be, mert más vallásúak, és később már vagonokkal vitték a férfiakat, nőket és kisgyerekeket a gázkamrákba. Hát ez maga a kirekesztés, és ezt a szellemiséget támogatja ez a társkereső is. Hiszen a kirekesztés képlete mindig ugyanaz: te más vagy, mint én, ezért minimum takarodj a környezetemből, ne jelenj meg ott, ahol én, de ha egy mód van rá, akkor ki is pusztulhatnál.

Bezzeg, ha rólad van szó!

Ha nem léphetnél be nőként bizonyos helyekre, kiakadnál. Ha a gyereked nem mehet bármelyik hotelbe, azon is kiakadsz. Akkor ezen miért nem akadsz ki? Édes mindegy, hogy milyen formában jelenik meg a negatív diszkrimináció. Lehet szó hajszínről, vallási hovatartozásról vagy akár szépségről, a diszkrimináció elve mindig elítélendő kell, hogy maradjon.

Mert a hátrányos megkülönböztetés a végén mindig kirekesztéshez vezet. Nem inkább lemosni kéne ezt a szégyenfoltot? Harcolni kell ellene és nem életre kelteni, ahogy azt ez a társkereső is teszi.

Minden ember alapvető joga az egyenlő bánásmód. Az enyém is és a tiéd is. Ha ezt elfelejted, azzal bajba sodorsz engem is és magadat is. Mert ma csak a kék szeműek nem tehetnek meg ezt vagy azt, holnap már a barna hajúak sem - és ha ez ellen nem emeli fel senki a hangját, akkor legközelebb bárkit ki lehet rekeszteni bármiért.

A negatív megkülönböztetés vagy a kirekesztés üldözendő dolog akár nemre, rasszra, etnikai hovatartozásra, vallásra, fogyatékosságra, nyelvre, korra, iskolázottságra vagy külső megjelenésre vonatkoztatva. Ugyanis minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Sőt, Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek különbségtétel nélkül biztosítja.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek