Gyerekmentesség: Megmenthetjük vele a bolygót?

Csontsovány jegesmedve, műanyag hulladékba fulladt bálnák, mindent megdöntő melegrekord - semmi különös, csak a mai hírek. Az éghajlatváltozás itt van, és jelenleg ez a legégetőbb gondunk.

Persze sokan keresik rá a megoldást. Van például egy Nagy-Britanniából induló mozgalom, ami azt hirdeti: a Föld érdekében jobb lenne lemondanunk a gyerekvállalásról. A tagjai harmincas nők, akik - bár elmondásuk szerint vágynak az anyaságra -, inkább megvonják maguktól a reprodukció örömeit, mert úgy gondolják, ez a legjobb mindenkinek. A meg nem született gyermekeknek és a Földnek is. Véleményükkel szorgosan kampányolnak a médiában, és ott vannak táblákkal a kezükben a különböző környezetvédelmi tüntetéseken.

Határozottak, de azért van bennük annyi rugalmasság, hogy "nem ítélik el" azt, aki mostanában babázásba kezd. Utóbbiért mérhetetlen hálát érzek - köszönöm, hogy egy maroknyi angol nő nem engem hibáztat a Föld felmelegedéséért! -, ugyanis van egy öt hónapos kisfiam.

Ezzel együtt a klímahelyzet és a bolygónk sorsa nekem is fontos. Hogyne lenne az, amikor gyerekem van?! Így a fenti brit nőkhöz hasonlóan én is végiggondoltam az "Érdemes-e egy ilyen világba szülni?" kérdéskört.

Régen minden jobb volt?

A jövőnk bizonytalan. Ez oké, de vajon könnyebb jövőt jósoltak a ll. világháború alatt az öldöklésbe, szegénységbe született babáknak? Vagy a szocialista diktatúra évtizedeiben? Az én 1986-os érkezésemkor még a legszebb álmukban sem gondolták a szüleim, hogy egyszer megdől az a rendszer. A történelemben minden korszak emberének szembe kellett néznie kihívásokkal, nem mi vagyunk az egyedüliek. A gondjaink súlyosak ugyan, de minden korábbinál több technikai eszközt használunk, az internet pedig átalakította a társadalmi szokásokat, könnyebbé tette a tudás megosztását. Szóval, van lehetőségünk megtalálni a megoldást.

Forrás: Shutterstock

Ismét egy huszonkettes csapdája!

Gyakran hallani, hogy azért vagyunk ekkora bajban, mert az "emberiség túlszaporodott". Szerintem ez a megközelítés hibás. Azért él ennyi ember a Földön, MERT ekkora bajban vagyunk. Gondolj csak bele: a kényelmes, várhatóan hosszú életedet minek köszönheted? Az élelmiszereknek és gyógyszereknek, a háztartási gépeknek, az autóknak, az olcsó repjegyeknek és ruháknak... Vagyis az árucikkeknek, amiket újra és újra megvásárolsz.

Éppen ezek, illetve a mögöttük álló ipar vágja tönkre a bolygót. Az őseink sokkal többet robotoltak a mainál sokkal kevesebb haszonért. Most kizsákmányoljuk a Földet, hogy a világ egyik fele túl sokat, a másik fele túl keveset kapjon a javakból, aztán nézzük, ahogy egyes területek zsúfolásig megtelnek emberrel és szeméttel!

A gyerekek a jövő zálogai!

Az ősök tehát sok rossz döntést hoztak, de nem gondolom, hogy emiatt a következő nemzedéket el kellene tiltani az élettől azzal, hogy "Bocs, itt már nincs több hely, meg jobb is lesz nektek, ha itt sem vagytok." Például ott a kisfiam. Ő egy hatalmas lehetőség - de nemcsak ő, hanem a barátaim babái is, és még sok más gyerek, akik az enyémhez hasonlóan megkapják majd az egészséges fejlődéshez szükséges szeretetet, figyelmet és oktatást.

Ők a mi jövőnk zálogai, akik olyan összefüggésben látják majd át az emberiség minden baját, ahogy az számunkra már elképzelhetetlen. Ahogy a nagyszüleim számára is elképzelhetetlen lett volna egykor a közösségi média létezése.

Jó hír mindenkinek, hogy a fiam kiemelkedően gyorsan fejlődik - szoktam is neki mondogatni, hogy lassan ideje megoldani az üvegházhatás problémáját. Ezzel együtt senki se dőljön hátra: az éghajlatváltozás itt van, és mindannyiunknak tenni kell ellene! Például kis környezetvédők felnevelésével, akiknek a Föld jövője a legfontosabb.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?