Nem Csernobil az egyetlen hely, ahol sugárzástól retteghetsz!

Nem feltétlenül kell felrobbannia egy atomerőműnek ahhoz, hogy nukleáris vagy radiológiai katasztrófa történjen. A világ bármely, normálisnak vagy egzotikusnak tűnő szegletében is találhatóak súlyosan sugárszennyezett területek. Még ott is, ahol nem gondolnád...

Goias, Brazília

Brazíliában a radioaktív hulladék meglétére egy rablás során derült fény 1987-ben. Két férfi betört egy elhagyatott kórházba, mert fémet akartak lopni. A kísértetjárta helyen felfedeztek egy sugárkezelésre használt berendezést, amely sötétkéken világító anyagot tartalmazott. Nem tudták, hogy az eszköz cézium-137-es izotópot tartalmaz. Sohasem láttak még ilyet, így hazavitték, hogy az ismerőseiknek is megmutassák. Sajnos mindenki, aki kapcsolatba került a szerkezettel, sugárfertőzöttségnek lett kitéve. Ezek a szerencsétlen, egyszerű emberek varázserőt tulajdonítottak a világító sugárzásnak, és kézről kézre adták. Volt, aki összekente magát radioaktív porral, a felvásárló pedig gyűrűt akart készíteni a szépen világító fémből. Amikor megpróbálták szétfeszíteni a golyót, a szemcsék egy szendvicsre potyogtak. A kislány, aki megette, halálos dózist kapott a szennyező anyagból...

Végül közel 250 ember került kórházba, és négyen meg is haltak. A brazil kormány később megtisztíttatta a területet: több ezer háziállatot - és a környező növényzetet is - el kellett pusztítani, házakat lebontani. Az emberek személyes tárgyait elkobozták, és ólomhordóban bebetonozták. Ám a parányi mérgező részecskék bárhol ott maradhattak a környéken, ez pedig az eset óta közel kétezer rákos megbetegedés előfordulásában játszott szerepet.

Szomáliai tengerpart: Nemcsak a kalózok miatt veszélyes!

Ugyan se közel, se távol nincsen atomerőmű errefelé, a partvidék mégis radioaktív hulladékkal szennyezett terület. A polgárháborúk sújtotta ország közelében ugyanis a 'Ndrangheta nevű illegális olasz szervezet állítólag harminc hajónyi, 600 hordó radioaktív kórházi és atomerőművekből származó hulladékot és nukleáris szemetet süllyesztett el a tengerben a kilencvenes évek óta. Ezeket kenőpénz fejében vették át európai cégektől, akiknek a veszélyes hulladék elszállítása lett volna a feladata. A maffia fegyverekkel fizette le a helyi félkatonai és lázadó szervezeteket, így közvetlenül hozzájárult a kalózkodás felvirágoztatásához is.

A lakosok gyakran szemtanúi voltak, hogy a folyamatosan érkező európai hajókról hordókat süllyesztettek a tengerbe. Ezzel párhuzamosan különös bőrelváltozásokról, szédülésről, születési rendellenességekről számoltak be. 2004 után egy szökőár miatt több száz elsüllyesztett hordót mosott partra a víz, mely felhívta a világ figyelmét a pusztításra. A part közelében élő lakosok közül sokan hunytak el sugárbetegségben. A hullámok hal tetemeket vetettek ki a homokba, az ökoszisztéma teljesen összeomlott. Érdekes fordulat, hogy pár évre rá a kalózok elfoglaltak egy ukrán teherhajót, és közölték, hogy a váltságdíjat a mérgező szemét hatástalanítására kívánják fordítani...

Forrás: Shutterstock

Ne strandolj az Ír-tenger partján!

Az Ír-tenger a mai napig a világ legradioaktívabb tengere, ahová napi 8 millió liter szennyezett anyag ömlik, és a környező településeken tízszer gyakrabban fordul elő leukémia a gyermekeknél, mint máshol. A nyugat-angliai Sellafieldben állították ugyanis elő az atomfegyverekhez szükséges plutóniumot, mely atomhatalommá tette Nagy-Britanniát. A beindítása óta több, mint száz baleset történt a gyárban, 1957-ben például egy tűz következtében sugárzó füst került a légkörbe, ami légúti megbetegedéseket okozott a lakosság körében, és a szennyezett vízben több száz tengeri emlős lelte halálát.

A Sellafield Ltd. hat évvel ezelőtt 700 ezer angol fontos büntetést kapott, amiért a szennyező hulladékot nem egy erre szakosodott telepre vitték, hanem - nemes egyszerűséggel - egy szeméttelepre. Egy tavalyi hír szerint többmilliós büntetésnek néznek elébe, amiért egy dolgozót veszélyesen magas sugárzás hatásának tettek ki egy kisebb munkahelyi baleset következtében. Csak a jó ég tudja, hogy mi folyhat ott napjainkban...

Japán, keleti partvidék

Bár Japán elég kedvelt turista célpont, a fukushimai atomerőmű környékét érdemes elkerülni, mert több, mint 300 kilométerrel távolabb is észlelhető a radioaktív anyagok jelenléte. Állítólag Csernobil óta nem történt olyan borzasztó nukleáris baleset, mint 2011-ben Japánban, amikor lecsapott a 9.91-es erősségű földrengés - és az azt követő cunami.

Az előbbit ugyan még állta az erőmű, a szökőár ereje azonban már gondot okozott. A bekövetkezett áramszünet miatt a reaktor hűtésére használt tengervizet nem tudták biztosítani a pumpák, így a szennyezett, radioaktív víz a mai napig a Csendes-óceánba szivárog.

A hat reaktorból a katasztrófa idején három működött, ezekben közel hatszáz tonna megolvadt fűtőanyag van - valamint 900 ezer tonna radioaktív talajvíz, melyet folyamatosan szivattyúznak, és egyre csak gyűlik. A közelében egy percig sem élné túl egy ember - még védőruhában sem. Noha a sugármentesítés azóta is zajlik, a kitelepített lakosság nagy része már nem kíván visszaköltözni a környékre. Nem meglepő, ugye?

Fotó: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek