A jó, a rossz és a csúf műanyag - avagy mi NEM újrahasznosítható!

Ha július, akkor mindenhova indokolatlanul beszivárgott flamingó minta, állon lecsorgó dinnye, túltolt irodai klimatizálás, és most már műanyagmentesség is!

Műanyag para helyett műanyag tudatosság! Mert ha a teljes absztinencia egyelőre utópia is a mai átlagfogyasztó számára, választásunkkal befolyásolhatjuk a keresletet, azzal a kínálatot - azzal pedig az egész bolygó sorsát. Szerintem ez egy jó biznisz.

Remélem, az alapokkal tisztában vagy, mert ez egy középhaladóknak szóló cikk. Például elviteles kávéspohár, vörös kód! Sunyi módon be vannak vonva egy réteggel, ami miatt papírnak álcázzák magukat, de igazából dehogy.  

És budapestiként ugye tudod, hogy a fémhulladék is a műanyag konténerbe való? És ugye nem sokkolsz szelektív kukába dobott használt papírzsepivel vagy szalvétával sem? De? C-c-c. A cuki mosómedvés-cicás videók borzasztó fontosak a kedélyállapotunk szempontjából, de a 19. ilyen helyett inkább nézz meg egy tematikus videót, hogy minél hasznosabb földlakó lehess! És persze térítsd jó útra a környezetedet - ha kell, kötözd a szomszédaidat egy székhez egy 4Ocean karkötővel, míg végig nem hallgatnak!

Amire tehát eddig kezdőként talán nem figyeltél, a következő: 1988 óta létezik egy rendszer, ami megkönnyíti a műanyag-újrahasznosítást; a számok a polimer típusokat jelölik, akármit is jelentsen ez. Elméletben szinte minden fajtája újrahasznosítható (vagy ugyanolyan termék lesz belőlük, vagy újjászületnek egy másik iparágban), de ott van a válogatás mellett a gyűjtés, a tisztítás, az újrafeldolgozás költsége... Nem olcsó mulatság. Nálunk a banánlevélbe csomagolt zöldség és überöko társai egyelőre váratnak magukra, de addig is íme, a műanyag egyszeregy, hogy ne legyünk konzumidióták:

Forrás: Shutterstock

1. Polietilén-tereftalát, de mi csak PET-nek becézzük.

Felemás érzéseink legyenek vele kapcsolatban, mert ugyan kifizetődő(bb) az újrahasznosítása, de ne töltsük újra, mert nem viselkedik olyan jó fej módon, mint a 2-es, 4-es és 5-ös (lásd lentebb)!

2. HDPE

Ha ezt használod, nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe, plusz viszonylag jól újrahasznosítható - úgyhogy a ketteske viszi a prímet.

3. PVC

A perverzek kedvéért polivinilklorid. Ez a harmadik olyan típus, amit alacsonyabb költséggel újra lehet hasznosítani. Viszont hiába van az ráírva, hogy mikrózható, a kutatások szerint semmi garancia arra, hogy nem kerülnek ismeretlen vegyi anyagok az ételbe melegítés közben.

4. LDPE

Fóliák, zacskók készülnek belőle. Akárcsak a 2-es és az 5-ös, ez sem ártalmas, de ugye nem kell magyaráznom, miért kell beszereznünk egy - igen, akár flamingós - vászontáskát helyette?

5. PP

Jelenthet polgári perjogot is, de itt polipropilént jelöl, ami a kulacsaink és műanyag edényeink alapja. Félig-meddig a barátunk, mert ártalmatlan az egészségre.

6. PS

Á-á! Se nem gazdaságos, se semmi. Amúgy polisztirolnak hívják, már a neve sem szimpi.

7. "Egyéb"

Mint pl. műszálas ruhaneműk, kapcsolók vagy CD-k. Kerüld őket, ha tudod, például Spotify-jal vagy viszkózból készült ruhákkal!

Összegezve tehát: 1, 2, 3 - újrahasznosítás szempontjából nyerők; 2, 4, 5 - jelen tudásunk szerint ezek nem ártalmasak élelmiszerbiztonsági szempontból. Talán az 1-es kategória a leghétköznapibb eleme az életünknek: évente kb. 1.3 milliárd (az 7 db nulla!) PET palack kerül forgalomba, méghozzá - most kapaszkodj - csak Magyarországon! Helyette az üveg és a kerámia a két legtutibiztosabb alternatíva. Mondjuk, az olyan "hupsz, ez kicsusszant" típusú csajok számára, mint amilyen én vagyok, pont ezek jelentik az igazi kihívást, de inkább fejlesztem a finommotoros képességeimet, mintsem tovább terheljem a Földet.

Többet is megtudhatsz ITT!

Fotó: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?