Dr. Novák Hunor: "Sok orvos nem kedveli a munkásságom."

Dr. Novák Hunort nem zavarja, hogy karcos stílusa miatt sokszor a gyermekgyógyászat Csernus Imréjeként emlegetik. Bár azt hozzáfűzi, hogy nem szokott ordibálni a rendelőben, de a szókimondás tekintetében lát párhuzamot.

- Mégis hogyan foglalható össze a Novák Hunor jelenség? Mert azért mégiscsak százezer fő feletti a követőbázisa a Facebookon... 

- Őszinte lelkesedés hajtott, és hajt ma is. Nem marketingesek találtak ki. Soha nem mondta meg senki, hogy mit kellene megírnom, lenyilatkoznom. Egyszerűen - az internetes generáció tagjaként - felmértem, hogy a közösségi média felülete alkalmas tájékoztatásra. Természetesen ettől még nem lettem influenszer, de amikor sorra láttam a kisbabák nyakában a borostyán nyakláncot, akkor úgy éreztem, hogy tennem kell valamit.

Mert egy szülő mindent megpróbál megtenni a gyermeke egészségéért. A probléma az, hogy nagyon egyoldalú tájékoztatás és marketing van. A különböző cégek pedig ezt kihasználva fejős tehénként tekintenek a szülőkre. És ha az orvosok nem veszik a fáradtságot - avagy félnek attól, hogy egy-egy nyilatkozatuknak nem megy át a lényegi része, és ezért inkább nem nyilatkoznak -, akkor ezzel igenis teret hagynak a tudományosan megalapozatlan gyógymódok képviselőinek.

- Zavarja, ha megmondó embernek állítják be?

- Nem vagyok az, mert nem a saját álláspontomat mondom, hanem a szakmai irányelveket tolmácsolom. Sokszor felkavartam már az állóvizet, de ez elkerülhetetlen, ha véget akarunk vetni az idejétmúlt gyakorlatoknak. Egyébként még gyűjtöm is a rólam szóló negatív kommenteket (több A/4-es oldal összegyűlt már). Voltam már gyerekgyilkos, álorvos, akinek diplomát sem szabadott volna adni, de olyan is, aki a magyar gyerekek kiirtását tűzte ki céljául.

Vallom, hogy ezeket a helyén kell kezelni, és menni kell előre, mert tapasztalom, hogy egyre több anyuka érti meg:

- a kalcium hatástalan allergiára,

- a láz nem veszélyes, nem is kell rutinszerűen csillapítani,

- a homeopátia átverés.

Kiemelnék egy édesanyát, aki elmondása szerint a cikkeim elolvasása előtt tipikus "paramami" volt, amikor gyermeke betegeskedett, majd végül kipróbálta a cikkeimben szereplő módszereket. Többek között hagyta aludni a lázas gyermeket, ahelyett, hogy felébresztette volna az azonnali lázcsillapítás miatt. Így aztán a gyerek nem egy izgulós, feszült, túlóvó anyát kapott, és kedélyesen ébredt reggel. Nem csapódott ki a tüdeje, és nem főtt meg az agya a láztól - merthogy sokan még mindig elhiszik ezeket a téveszméket.

Azt is sikerélményként élem meg, hogy a szülők sokszor elmondják, hogy el tudták kerülni a felesleges kórházba menetelt. Hiszen megfelelő tanácsokkal sok minden kezelhető otthon is. Nem kell feltétlenül rohanni az ügyeletre.

Forrás: Shutterstock

- Mi az, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni?

- Az alternatív gyógyászat kapcsán nemcsak a homeopátiát tartom ártalmasnak, hanem a Geréb Ágnes-féle otthonszülést, ami ma Magyarországon egy teljesen szakmaiatlan, életeket veszélyeztető gyakorlat. Továbbra is ki merem mondani, hogy a külföldi példákkal ellentétben, hazánkban ez gyakorlatilag egy szektaként működő csoportosulás.

Akkor itt álljunk meg egy pillanatra!

Hunor doktor a szakirodalom szem előtt tartásával azt mondja, hogy nem csupán annyi a kérdés, hogy otthonszülés: igen vagy nem. Először is rizikócsoportokat kell felállítani, mert a nemzetközi vizsgálatok azt mutatják, hogy megfelelő szabályozás és háttér mellett alacsony rizikójú várandóságok teljesen biztonságosak otthonszülés szempontjából.

 

Geréb Ágnes viszont olyan várandósságokat vállalt be, akiknél magas volt a kockázat. Mint jól tudjuk, ikerterhességet is, ami végül halálesettel végződött. Ilyen esetekben 2019-ben kifejezetten nem javasolják Angliában, vagy akár Amerikában sem az otthonszülést.

- Hogyan viseli a szakmai nézeteltéréseket?

- Az orvosok körében is vannak, akik nem kedvelik a munkásságomat. Ez részben lehet egy szakmai féltékenység, irigység: miért én szerepelek a médiában, és miért nem ő? A másik pedig az, hogy nagyon sok berögzött, elavult szokás uralkodik. Nagyon fontos még egyszer kiemelni, hogy amiket én mondok, azokat nem én találom ki. Ezek szakmai irányelvek, amelyeket minden orvosnak kutya kötelessége lenne követni.

Nyilván emellett él a gyógyítás szabadsága, de egyfajta modernitásra szükség van, hogy az ember a tudományosan igazolt legjobb, legmodernebb módszereket alkalmazza a pácienseknél. Magyarországon ez nem kellően elterjedt. Vannak üdítő kivételek, de sajnos nagyon erős a szokás. A "mi így szoktuk" és társai. És itt jön a képbe a homeopátia, ami egy átverés, tudományosan egy nonszensz az egész.

Felfoghatatlan, hogy aki orvosi egyetemen végzett, hogyan alkalmazhat ilyen badarságot. Mégis számos gyermekorvos alkalmazza, és mivel én ahol csak lehet, felszólalok ellene, nem meglepő, hogy a homeopata orvosok finoman szólva nem szeretnek.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek