Azt hitték, csak színlel, ezért nem mentették ki a fuldokló öcsémet!

Vannak bizonyos alapvetések, amikkel - elvileg - mindenki tisztában van, ha szabadtéri fürdőzésről van szó. Éppen ezért, ezeket most át is ugrom, és helyettük valami olyan infóval kezdem a cikkem, amire talán később is emlékezni fogsz.

Például, tudtad, hogy egy fuldokló ember csak a filmekben olyan hangos, hogy képes magát észrevetetni? Aki valóban az életéért küzd, az nem "pazarolja" az erejét és a levegőjét kiabálásra. Amikor a felszínre ér, levegőért "kapkod"- és nem a szavakért. Ezért még ha úgy is gondolod, hogy valaki csak színlel - mert például nagyon csendes -, győződj meg róla, hogy valójában nem fuldoklik-e! Tapasztalataim szerint az emberek elég lassan reagálnak, és mire cselekednek, sokszor már késő.

Emlékszem, amikor egyszer az öcsémet kellett kihoznom egy felnőttekkel teli medencéből - mert bár jól úszott, mégis fuldokolni kezdett. Körülötte mindenkinek leért a lába, de senki nem nyúlt érte. Azt hitték, csak játszik. Pipiskedve ugráltam be érte, mert nekem is csak így volt víz felett a fejem. Sosem felejtem el a véreres, riadt és üveges szemeit, amelyekkel a semmibe meredt.

Aztán a megkönnyebbülést az arcán, amikor a karjaimra ültetve hoztam ki a medencéből. De ugyanazt az üres tekintetet láttam egy idősebb hölgy esetében is, aki egy sodrómedencében vesztette el az egyensúlyát, és mert 90 cm-es volt a víz, senki nem gondolta, hogy ő most itt nem bohóckodik, hanem fuldoklik. Mert egy 90 cm-es medencében is meg lehet fulladni.

Bár egyértelmű igennel kellene válaszolni arra, hogy kimentsük-e a fuldoklót, mégsem ezt tanácsolják a szakemberek. Szerintük, ha biztosnak érezzük az úszástudásunkat a mentéshez, akkor is számítani kell rá, hogy a pánikba került személy könnyen a víz alá nyomhatja a menteni kívánót - és előfordul, hogy ő leli halálát...

Forrás: Shutterstock

A szakember tanácsa: a fuldokló mögé kell kerülni, átkarolni és megfogni a hóna alatt. Ha lenyom bennünket, nagy levegőt kell venni, és amikor már víz alatt leszünk, el fog engedni - így pedig újra a felszínre tudunk jönni. Ha sikerül megfogni a hóna alatt, akkor a fejét a vízből kiemelve kell kihúzni a partra. Ám még akkor sem ért véget a feladatunk, ha úgy tűnik, jól van a kimentett személy. Mindenképpen mentőt kell hívni, hiszen csak orvos tudja megállapítani, hogy minden rendben van-e.

Ismétlés a tudás anyja!

Mivel minden nyáron hallani újabb és újabb fulladásos balesetekről, így bármennyire unalmas, mégiscsak érdemes átismételni azokat a tényeket, amiket mindenkinek tudnia kell.

  • Nem mindegy, hol mártózol meg. Attól még, mert valahol nincs kint tiltó tábla, egyáltalán nem biztos, hogy a terep biztonságos.
  • Más szabályok vonatkoznak az állóvizekre és a folyókra is. Azonban rengeteg veszély leselkedik rád, bármelyiket is választod. A folyók sodrása, az örvényeik, a bányatavak hirtelen mélyülése és lehűlése mind-mind veszélyforrások. Természetesen más tavak (pl. a Balaton) is rejthetnek veszélyeket, hiszen a homokos talajban például mély lyukak is lehetnek, melyekbe belelépve hirtelen elmerülhetünk.
  • A saját úszástudásoddal jó, ha tisztában vagy, mielőtt olyan vízbe merészkedsz, amely csak jó úszóknak ajánlott. Bár még akkor is óvatosnak kell lenned, ha te vagy Hosszú Katinka eltitkolt testvére, mert vannak olyan váratlan helyzetek, amik bárkit utolérhetnek: például egy lábgörcs, és máris kész a baj.
  • Ha olyan helyen fürdesz, ahol vízi járművek is közlekednek, akkor mindig kövesd azokat figyelemmel! Ne bukj alá, ha jet skis is használja a vizet! Én pl. még az úszómedencében is mindig sasolom a medence szélét, mielőtt kimászom, mert előfordul, hogy figyelmetlen felnőttek vagy gyerekek rám ugorhatnak onnan.
  • A családtagjaidat sose téveszd szem elől, hiszen egy fuldokló akár másodpercek alatt is elmerülhet. És akkor az sem meglepő, ha azt mondom: vedd észre, ha fuldoklik valaki a közeledben!
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek