Műanyagmentes július: Ne csináld tökéletesen, de csináld!

A műanyagmentes július mozgalom már 8 éve létezik, de idén végre nagy port is kavar. Úgy érzem, most értünk meg arra, hogy ebből itt is valóban trend lehessen. Persze, tarthatod majomkodásnak meg ciki divatnak, de én azt mondom, inkább ez legyen divat, mert pár alapszabály betartásával csakis használni lehet vele.

Az biztos nem tudta elkerülni a figyelmed, hogy Földünk lassan belefullad a műanyagba. Évente 300 millió tonnát termelünk belőle, ráadásul ennek fele olyan egyszer használatos műanyag, ami csak percekig szolgálja a kényelmünket. A szelektív hulladékgyűjtés már nem elég, hiszen alig pár százaléka hasznosul újra. Ha nem csökkentjük drasztikusan a műanyag szemetet, hamarosan minden tele lesz vele: a vizeink, az erdeink, az ételeink és italaink is.

Nem kell tökéletesen

A műanyagmentes július arra ösztönöz, hogy tegyél kis lépéseket. Nem kell ajtóstól rontani a házba, hiszen nagy összegben fogadnék, hogy nem fog tökéletesen menni a műanyagmentes élet. Ne szegje kedved, ez normális, és egyáltalán nem baj! Ami túl nagy erőfeszítés és változás neked, azt nem szabad magadra erőltetni. A világnak ugyanis nem egy maroknyi emberre van szüksége, aki tökéletesen műanyagmentes, hanem sok millióra, aki csak tökéletlenül az. Kis lépésekben haladni sokkal könnyebb és - mivel bárkinek megy- hasznosabb is.

Ki ne dobd!

A mozgalom nem arról szól, hogy ami műanyagból készült, azt azonnal vágd a kukába, hiszen akkor ugyanott tartanánk, mintha el sem kezdtük volna. A háztartásod műanyag cikkeire vigyázz, és használd őket sokáig! Például ha van egy rakás nejlonszatyrod, nyugodtan hordd magaddal azokat, amíg csak tudod! Aztán ami az évek során tönkremegy, ahelyett fontold meg a más anyagból készült alternatívákat!

Forrás: Shutterstock

Egy kis lépés segít a legtöbbet!

Válassz ki egy műanyag terméket, amiről könnyen le tudsz mondani, és iktasd ki! Próbáld a hónap vége után is megtartani a jó szokást! Egész könnyű "úgy maradni".

  1. Vásárláshoz hordj magadnál szatyrot és kis zacskókat is! Nem kell rögtön bevásárolnod ezekből, egy csomó dolgot házilag is megoldhatsz. Én például egy elszakadt csipkefelsőből varrtam zöldség-gyümölcs zsákot. De ha azzal kezded, hogy veszel pár szatyrot, az is tökéletes. Csak kezdd el!
  2. A kulacs már szinte alap, nem? Ráadásul ebben a nagy melegben úgyis mindig valami folyadék van a kezedben, miért ne lehetne egy klassz, tartós flakonban? Egy csomó helyen újratöltheted, már éttermekben is. Ha a bubik szerelmese vagy, akkor beruházhatsz egy szódagépre.
  3. Engedd el a szívószálat! Ha nem megy, vegyél egy fémből készültet, és hordd magaddal! Én nagyon szeretem, mert kellemes, hűs érzést ad iváskor, és gyakorlatilag semmi helyet nem foglal a táskámban.
  4. Vásárolj minél kevesebb csomagoltat, és főzz magadnak! A készételek csökkentése nemcsak az egészségednek, a környezeted tisztaságának is használ. Lehetőleg ne fóliázz, hanem dobozolj, vagy használj befőttes üvegeket! Egy csomó élelmiszernél jól működik a viasszal átitatott kendő is, ami jól tapad és mosható.
  5. Hordj magadnál evőeszközt! Nem kell, hogy rögtön lemondj a gyorséttermekről, nincs ezzel sem semmi baj. De a műanyag evőeszközt simán megúszhatod, ha hordasz magadnál sajátot. Az üdítőre pedig ne kérj fedőt!
  6. Ügyelj a kozmetikumaidra! Nem kell rögtön a szappan formájú samponnal kezdened, de válassz nagyobb kiszereléseket, és ne vegyél egyenként csomagolt termékeket! Kerüld az olyan arclemosókat és bőrradírokat, amikben kis színes műanyag golyók (mikroműanyagok) vannak. Vegyél nyugodtan papírpálcás fültisztítót, észre sem fogod venni a különbséget.
  7. Tudtad, hogy a sminklemosó kendők poliészterből vannak, ami szintén műanyag? Én textil korongokat és kendőt használok, amit csak bedobok a mosógépbe a törölközők mellé, hogy újra tiszta legyen. Takarításkor is kerüld az egyszer használatos kendőket és a műanyag szivacsokat! Helyettesítsd őket leselejtezett ruhákból vagy háztartási textilekből készült rongyokkal!
  8. Dekorálj műanyagmentesen! Hidd el, semmi szükséged műanyag masnikra vagy lufikra az ünnepléshez. Rengeteg szép alternatíva van. De persze papírból se ess túlzásokba!
  9. Lehetőleg kávézz otthon és a munkahelyeden, a kávézókban pedig inkább csészéből igyál! De ha mindenképp elvitelre veszel kávét, próbáld egy tartós "sétáló pohárba" kérni! A kapszulás kávéfőző sem menthetetlen, pár száz forintért vehetsz tölthető kapszulát.
  10. Ne fogadj el olyasmit, amiből száz százalék, hogy hamar szemét lesz. Például a huszadik reklámtollat vagy logóval ellátott buborékfújót.

+1 Ez már tényleg haladó szint, biztos, hogy nem ezzel fogod kezdeni, de az egyszer használatos betétek és tamponok lecserélésével is sokat tehetsz.

Én mindezt csinálom, de nem egy nap alatt kezdtem. Most te is csak egyetlenegyet próbálj ki közülük, vagy állj elő egy új ötlettel, amit könnyen tartani tudsz! Pont az a lényeg, hogy szinte észrevehetetlen, apró döntések is nagy változást hoznak, ha sokan csináljuk.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock