Mindannyian menekülünk néha - főleg a változás elől!

Mindannyian vágyunk arra, hogy a problémáink hirtelenjében varázslatos módon megoldódjanak - és ezért lehetőleg ne kelljen semmit tennünk. Ez persze tényleg nagyon szép és jó lenne - csak sajnos nagy valószínűséggel nem fog megtörténni.

Ha otthon ülsz, nem fog becsengetni a szőke herceg. Ha nem kezdesz el állást keresni, senki nem fog tálcán kínálni neked egy ajánlatot. Persze, nem mondom, hogy nem lenne jó - mert az lenne. És ha egy darabig áltatod magad, azzal még nincs is semmi baj - mindenki csinálja néha. De az igazság az, hogy hosszú távon ez csak önámítás. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy fantázia - amivel viszont az a baj, hogy menekülés a valóság elől.

Mindannyian menekülünk néha - főleg a változás elől!

Mert változtatni fáj. Nagyon nem kényelmes. Beismerni a felelősségemet egy-egy helyzetben szintén nem az. Ezek elől menekülünk: mások hibáztatásába, a tagadásba, a fantáziákba. Persze egy rövid ideig bárkivel előfordulhat, ám vannak olyanok is, akik akár éveket is képesek eltölteni ebben a stádiumban. És hogy ez miért óriási hülyeség?

Mert elmegy feletted az élet, miközben arra vársz, hogy valaki megmentsen. Hogy valaki kihúzzon a kényelmetlen, rossz helyzetedből. Például hogy egyszer csak belépjen az életedbe valaki, aki miatt érdemes kilépned a döglődő kapcsolatodból. De az igazság az, hogy még ha be is lép valaki, az akkor is csak tüneti kezelés lesz a problémádra - mert valójában csak te tudod megmenteni magad.

Forrás: Shutterstock

Tudom, hogy rossz ezt hallani. Fáj is, ugye?

Hát, a sikert, az önbizalmat, a változást nem adják ingyen. A változás, a változtatás fájdalommal jár - nem kellemes dolog. Ki kell lépni a komfortzónából, megtenni kellemetlen dolgokat, szembenézni a fájdalommal, a bizonytalansággal. Ez tényleg nem kellemes, és ráadásul nehéz is. De ha nem akarsz megrekedni egy rossz helyzetben, kapcsolatban, akkor elkerülhetetlen.

De mondok azért biztatót is: ha szembenézel a félelmekkel, legyőzöd ezeket, megteszed a szükséges lépéseket, akkor csodás ajándékot adsz magadnak: az érzést, hogy a te kezedben van a felelősség, az irányítás. Utána már sokkal könnyebb lesz legközelebb is megtenni, mert lesz elég hited magadban ehhez.

Lehet, hogy a hibáztatás, a tagadás és a fantázia látszólag segítenek neked, de tulajdonképp csak bennetartanak egy taposómalomban, ami nem vezet sehová.

Vajon nem járnál jobban, ha szembenéznél a realitásokkal és azzal, hogy mit tehetnél a változásért? Vagy mondhatom úgy is: ahelyett, hogy a megmentődre vársz, légy te az saját magadnak! :-)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?