Pszichológushoz azok járnak, akik NEM őrültek!

Egyre elterjedtebb, hogy sokan pszichológushoz vagy coach-hoz fordulnak, ha valami nincs rendben az életükben. Én személy szerint nagyon örülök, hogy egyre kevesebbszer hallani a "Nem vagyok őrült, hogy pszichológushoz menjek!" típusú véleményt.

Szakemberhez fordulni ugyanis NEM azért kell, mert őrült vagy, hanem mert segít feldolgozni a különböző veszteségeket - gyász, válás, szakítás és nehézségeket - szülőkkel való problémás viszony, szülővé válás, karrierben való elakadás, párkapcsolati problémák stb..

Sőt, a továbblépésben is jól jöhet, hogy elérd a céljaidat, jobb vezetővé/társsá/szülővé válj, vagy épp meg tudd valósítani önmagad. Tehát mondhatnám azt is, hogy pszichológushoz menni éppen azt jelenti, hogy NEM vagy őrült, hiszen fel tudod mérni, hogy segítséget kérni nem szégyen.

Az önfejlesztés, önismeret rendkívül fontos. Gondolj bele: életed leghosszabb és legmeghatározóbb kapcsolata a saját magadhoz fűződő kapcsolatod. A születésedtől a halálodig elkísér - te vagy az egyetlen, aki elől még ha akarsz, akkor sem tudsz elmenekülni. Megéri foglalkozni vele, hogy ez a viszony rendben legyen, nem? Ráadásul addig a másokhoz fűződő viszonyod sem lehet az igazi, amíg saját magadat nem tudod elfogadni, szeretni. Az önfejlesztésre szánt idő és energia tehát mindig megtérül.

Forrás: Shutterstock

Összegyűjtöttem 10 konkrét okot, amiért igenis érdemes segítőhöz fordulni, ha gondjaid vannak.

 • Attól, hogy nem veszel tudomást a problémáról, az még fennáll. Csak akkor tudod rendezni, ha dolgozol rajta, ha pedig segítséget kérsz, a folyamat felgyorsul.
 • Egy segítő csak rád és a problémádra koncentrál: nem fog témát váltani, sztorizgatni, magáról beszélni, mint a barátaid. A nála töltött idő kizárólag rólad szól.
 • Segít felfedezni, tudatosítani és aktivizálni a belső erőforrásaidat, ezáltal tudatosabb, magabiztosabb, erősebb leszel.
 • Nem ad tanácsot, viszont támogat abban, hogy megtaláld a saját megoldásodat a problémádra. Rendszerbe foglalja a benned kavargó dolgokat, és így te is világosan fogod látni a választ.
 • Támogat az úton, végig fogja a kezed.
 • Különböző nézőpontokból láttatja veled a helyzeted, így kitörsz a szokásos körökből, amiket már unalomig futtattál a fejedben - eredmény nélkül. Olyan lehetőségek és összefüggések fognak eszedbe jutni, amikre eddig álmodban sem gondoltál.
 • Segít megfogalmazni, konkretizálni és elérni a céljaidat.
 • A közreműködésének köszönhetően jobban megismered saját magad - akár a vakfoltjaidat is, amik eddig rejtve voltak előtted.
 • Cselekvésre késztet és inspirál - nem engedi, hogy halogasd a fontos lépéseket.
 • Erőt ad.

Nem ismerek olyan embert, aki ne profitált volna még abból, hogy foglalkozott saját magával - de persze a te kezedben van a döntés. A változás, a változtatás, a fejlődés nem könnyű, de egy biztos: megéri. Nem hiszed? Próbáld ki! :-)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

  Ezek is érdekelhetnek