Ökotudatosság: Ha agresszívan győzködsz, azzal elriasztasz!

Őszintén hiszem, hogy a húsmentes étkezéssel lehet a legtöbbet könnyíteni az ökoszisztémán, úgyhogy pár éve már vegetáriánus vagyok. Vízi állatkákat pedig korábban sem ettem, így az sem volt külön kérdés, hogy fogok-e halat, herkentyűket fogyasztani.

Sőt, "csak a levét, csak a szaftját‟ sem szeretném megkóstolni. Ennyire jó fej és tudatos vagyok - ám ha így van, akkor vajon miért igénylem a szívószálakat?! Miért nem vagyok képes mindig magammal vinni egy vizes palackot, hogy ne kelljen feleslegesen műanyagot vennem? Miért használok nejlonszatyrokat a zöldség-gyümölcs vásárláshoz? Miért iszom elviteles pohárban a chai lattét? Miért kérem tölcsér helyett pohárban a fagyim? Miért vagyok ilyen?

Leginkább azért, mert sokáig nem gondoltam bele ebbe az egészbe. Azt csináltam, ami kényelmes. Különben is, ki szeretne állandóan egy kulacsot cipelni magával, akár teli, akár üres? Szerencsére a folyamatosan erősödő zero waste mozgalom miatt gyakrabban eszmélhetünk rá kifogásaink erőtlenségére. Na, és persze arra, hogy valamit totál rosszul csinálunk.

Egyre több videót látok olyan emberekről, akiknek az egész havi - akár évi! - szemetük elfér egy befőttes üvegben. Nekem ez nem menne holnaptól, és valószínűleg egy év múlva sem. Ez picit elveszi a lendületét az embernek. Az pedig főleg, hogy az egészségtudatos fórumokon valószínűleg kiosztanának érte. Hogyan tudnám magamévá tenni a helyes szemléletet, ha a sérthetetlensége miatt sehol sem tudok kapcsolódni hozzá?

Az egészség- és természettudatos mozgalmak ugyanis gyakran nem túl befogadóak. Az öko életvitel bazilikájában felszentelt arcok nem barátkoznak veled, ha a környezetszennyezésnek csak a csíráját is kiszagolják az aurádban: mondjuk, az otthon készített dezodor helyett inkább a boltira szavazol. Azt pedig ne is említsük, mi a véleményük rólad, ha a spray-ket kedveled... A bionácik nem tűrik, ha picit is gyarló vagy, ez az érzelmi könyörtelenség viszont nem fogja segíteni a Föld tisztulását. Nem ronthatunk ajtóstul a házba, mert akkor nem lesz szimpatikus a tudatos életforma.

Forrás: Shutterstock

Ha nem termelek több szemetet, le kell álljak vitatkozni egy bárban a műanyag poharak miatt? Ha nem eszem többet húst, művért kell locsolnom a divathét vendégeinek szőrméjére? Ha nem hordanék többé bőrt, ki kellene állnom szórólapot osztani, tiltakozni a cipőboltok elé? Nem, én nem akarok ilyen lenni.

Sokkal hamarabb, nyitottabban, igazi társadalmi élményként válhatnánk zölddé, ha a zero waste mellett létezne "less waste" is. Elvégre már van húsmentes hétfő. Mennyivel könnyebb az a gondolat, hogy hétfőnként nem eszel húst, mint az, hogy életed végéig soha többet? Idővel ezek az élmények átjárást engednek majd egy sokkal kevésbé szennyező életvitelbe.

Én most például csomagolásmentes samponra, balzsamra és tusfürdőre váltottam. Elkezdtem kerülni a felesleges szatyrok használatát, és már otthon is szelektíven gyűjtöm a hulladékot. De még így is bőven hozok egy csomó helytelen döntést és termelek egy csomó szemetet.

Bármennyire is jó lenne varázsütésre változni, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a környezettudatos életforma kialakítása egyben egy tanulási folyamat is. Kutatást igényel, mire helyi termelőket találsz, mire kikísérletezed a hatékony természetes mosószereket, kipróbálsz néhány húsmentes receptet, cruelty free, vegán és újrahasznosítható csomagolású szépségápolási cuccokra váltasz. Idő, mire rájössz, hogy igazából nem is olyan megterhelő ez az egész.

A tudatosság jelentősségére csak mostanában ébred a világ. A következő generációk remélhetőleg többet tanulnak az újrahasznosításról, a műanyagról és a fast fashionről. Emellett viszont kétségtelen, hogy nekünk kell példát mutatnunk és elindítanunk ezt a változást.

Szóval, ne a rossz cselekedetet szidjuk, hanem inkább a helyeset jutalmazzuk! Minél több jó döntés születik, annál tisztább hely lesz ez a bolygó!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?