Antropozófus orvoslás: Nem a betegséget gyógyítjuk, hanem az embert!

Az utóbbi néhány hétben kiléptem önmagam börtönéből, és elkezdtem másképp látni a dolgokat. Például már nem pánikolok attól, hogy valami szörnyűség történik majd velem vagy a családommal.

A szorongáshoz való viszonyom elfogadóbbá vált, jelentősen csökkentek a félelmeim, erősebb és magabiztosabb lettem. A változást egy antropozófus orvossal való véletlen találkozás indította el bennem, aki utat nyitott annak a rengeteg feszültségnek, amit addig elnyomtam magamban.

Dr. Papp Szidónia azon ritka orvosok egyike, aki nemcsak a fizikai tünetekre összpontosít, hanem a páciens lelki és szellemi állapotára is, ami ugyanolyan figyelmet, gondozást igényel.

- Mindig erre a pályára készültél, vagy más szakmák is érdekeltek?

- Elég korán jutottam erre az elhatározásra, egész pontosan 12 éves koromban, amikor nagypapámnak beadtam az inzulin injekciót, és megdicsért, hogy én csinálom a legjobban. Már az egyetemi évek alatt munkálkodott bennem az a késztetés, hogy találjak egy olyan módszert, ami az akadémikus orvoslást ötvözi a holisztikus szemlélettel. A diploma megszerzése után jó pár évet dolgoztam a közegészségügyben, és azt láttam, a rendszernek nincs kapacitása arra, hogy kielégítse a beteg individuális igényeit, testi-lelki szükségleteit.

Amikor először olvastam az antropozófus orvoslásról, rögtön éreztem, hogy ez lesz az én utam. 2012-től két évet töltöttem Németországban egy antropozófus kórházban, ahol felkészült, gyakorlott kollégák társaságába kerültem, és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Magyarországon szereztem meg a belgyógyászati szakvizsgát, és három éve fogadom a pácienseket magánrendelés keretében.

- "Antropozófus orvoslás" - ez a kifejezés sokak számára idegen lehet, korábban magam sem hallottam ilyesmiről. Elmagyaráznád, mit jelent pontosan?

- Maga a szó a görög "anthroposz" (ember) és "szophia" (bölcsesség) kifejezésekből tevődik össze. Egy olyan 20. század eleji irányzatról van szó, amelynek középpontjában a test, a lélek, a szellem egysége és az ember természettel való kapcsolatának figyelembe vétele áll. Ma már több, mint 60 országban gyakorolják az antropozófus orvoslást. Ezek a kórházak megfelelnek a modern medicina kritériumainak, amiket kiegészít egy holisztikus szempontrendszer. Úgy is mondhatnám, hogy a személyre szabott, természetből merítkező gyógymódok szinte belesimulnak a klinikai koncepcióba.

- Hogyan zajlik egy vizsgálat?

- A konzultáció ugyanúgy kezdődik, mint egy szakorvosi rendelőben tett látogatás, alapos kikérdezéssel és fizikai vizsgálattal. Ezután kerül sor az ún. élethelyzet-elemzésre, ami arra szolgál, hogy jobban megértsem a páciens történetét, körülményeit, aktuális érzelmi állapotát. Ezek alapján lehet meghatározni azt az individuális terápiát, amely során a beteg aktívan részt vehet a gyógyulási folyamatban. A meglévő információk birtokában felvázolok több gyógymódot és terápiás lehetőséget, amik közül közösen választjuk ki a számára legjobbat.

Forrás: Shutterstock

- Miben adhat mást egy antropozófus orvos, mint egy nyugati orvos?

- A klinikai munkám során meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sokan keresnek természetes megoldást az egészségügyi gondjaikra. Nyilván vannak olyan akut helyzetek, amikor az egyetlen megoldás a műtét vagy a kórházi kezelés, de sok esetben létezik alternatíva. Az antropozófus gyógyszerek abban különböznek a szintetikus készítményektől, hogy minden esetben a természetből származnak.

Ezek növényi, állati, ásványi, fém eredetű szerek, nincs mellékhatásuk és a saját öngyógyító folyamatokat erősítik. Továbbá egy minden szempontból legyengült ember esetében nagyon sokat tud segíteni a megértő figyelemmel való odafordulás, a lelki kísérés is. El kell magyarázni neki, hogy mi vezethetett idáig, és ő mit tud tenni saját gyógyulása érdekében.

- Milyen visszajelzéseket kapsz a pácienseidtől?

- A hozzám járók értékelik azt a figyelmet, személyes törődést és gondosságot, amire a klasszikus kórházi ellátás során nem mindig van lehetőség. Általában nem utasítják el a hagyományos orvosi beavatkozásokat, de ennél többet szeretnének tenni az egészségükért. Nyilván minél súlyosabb egy betegség, és minél nehezebben találnak rá megoldást, annál fontosabb a pácienssel való elbeszélgetés és személyes kísérés (vagyis a gyógyulási folyamat figyelemmel követése, nemcsak testi, hanem lelki és szellemi szinten is - a szerkesztő).

Sokszor olyanok keresnek meg, akik már több mindent kipróbáltak, és nem találnak gyógyírt a problémájukra. Ők komplex kezelést kapnak. A gyógyszerek, konvencionális terápiák mellett például járhatnak ritmikus masszázsra, zeneterápiára, festhetnek, agyagozhatnak, de kipróbálhatják a gyógyeuritmiát vagy a beszédképzést is.

Hiszen a felépülés egyik alapfeltétele a lelki folyamatok megismerése és oldása. Ebben kulcsfontosságú szerepet játszik a támogató közösség: orvosok, ápolók, terapeuták, pszichológusok, akik együtt dolgoznak a betegekért.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?