Anyaként is küzdhetsz a Földért: A mosipelus mint fegyver!

A minap rám írt egy régi ismerős: van mosipelus csomagja, alig használt, olcsón eladó. Kell-e? Látom ám magam előtt, ahogy az olvasóm őrült izgalommal lejjebb görget: vajon megvettem, vagy maradtam az eldobhatónál?! :-D

Ígérem, kiderül, és a sztoriért annak is érdemes maradnia, akinek nincs otthon pelenkása... Tehát, a mosipelus: többen talán nem ismerik, így érdemes bemutatnom. Ezek az egyre trendibb pelusok használat után vízben áznak, hogy aztán egy forró gépi mosás után újra felhasználhatók legyenek. Aki valami seszínű textíliának képzeli őket a 19. századból, téved.

Már több gyártó is a piacra dobta a bambusz, öko pamut vagy mikroszálas anyagokból készült termékeit, amik mintára és formára is mókásak, bájosak. Akár több babát is végig tudnak kísérni az első rotyogtatástól kezdve a biliig.

Ez sok pénzt spórol a szülőknek - és sok szemetet a Földnek. Ugyanis az eldobható pelenka az egyik legkörnyezetszennyezőbb háztartási szemét: egy csecsemő két év alatt ezer kiló "műsoros" pelust termel, ami 500 év alatt bomlik le.

A blogomon és itt is foglalkoztam már környezetvédelemmel. Időről időre lecserélek valamit a háztartásomban, hogy jófejebb legyek a bolygónkkal: itthon például nem használok eldobható popsitörlőt, hanem nedves törölközővel takarítom a kisfiam hátsóját. Az érkezése előtt a mosipelust is csekkoltam, de egyelőre nem mertem költeni rá (egy szett ára megugorja a százezer forintot). Első gyerek, a pelenkázás még ismeretlen okosság: majd ha jól megy a kicsi életben tartása, rátérhetünk a mosipelusra is.

Forrás: Shutterstock

Azóta eltelt négy hónap. A gyerek él, a pelenkázás oké. A Föld sorsa viszont aggaszt. Ám még mindig nem léptem be a mosipelusos csoportba, és az említett ismerősömmel sem jött össze biznisz. Gondolom, kedves olvasó, az agyadban erre most az veri a tamtamot: DE MIÉRT?! Mert átgondoltam az időbeosztásomat, és látom: a mosipelus most nem fér bele.

Ahhoz is erő vagy szervezés kell, hogy kiteregessem a babarucikat vagy kisúroljak egy kakifoltot. Az meg nem én vagyok, aki este a férje helyett a mosipelusok meghitt társaságában tölti a nap utolsó perceit. Nem akarom ezt ragozni, de aki anya, tudja: ilyen döntéseknél az egész család jól(l)éte a tét.

Ettől persze még gondolok a jövőre: lebomló pelust használok, szóval, a Föld és a napi rutinom jól járnak, a pénztárcám viszont nem. Persze, "így könnyű", mert megengedhetem magamnak. Ám ettől még nem számolom ki, mennyi megy el rá a jövőben - mert akkor újabb plusz pont járna a mosipelusnak, hosszú távon ugyanis az sokkal jobban megéri (ezért sem mondtam le róla végleg).

Emelem a kalapom a mosipelusozók előtt - még ha a renyheségem miatt pellengérre állítanak is -, de az lenne az igazi, ha mindenki helyén kezelné a problémát, ami több, mint egy kupac kakás pelenka és a mögötte vitatkozó anyák. Ha nem állunk le az eldobható pelenka használatával, mi még pelenkázhatjuk a gyerekeinket, de nekik talán már nem lesz hol ugyanezt tenni az unokáinkkal...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?