Szerelem: Kiállsz magadért, vagy éljen a kompromisszum?

Mennyi a szükséges kompromisszum egy párkapcsolatban? Hol végződik az "én", és hol kezdődik a "mi"? Sokszor halljuk, hogy egy szerelemben időnként mindkét félnek engednie kell. Ez valóban így van.

Ugyanakkor azt is halljuk: "Ne add fel önmagad senkiért! Legyenek saját dolgaid, állj ki magadért akkor is, ha kapcsolatban élsz!" Ennek a két egymásnak ellentmondó tanácsnak egyáltalán nem könnyű megfelelni. Mert hol van az arany középút? Mikor vagyok jó magamhoz - és egyúttal a páromhoz is? Ha elmegyek vele meglátogatni a családját, vagy helyette inkább énidőt tartok, mert nekem most arra lenne nagy szükségem? Mi a jobb: ha rosszkedvűen végigcsinálom a kedvéért a családi eseményt, vagy saját magamat választom, és ezzel talán megbántom őt?

Őszintén mondom, nem tudom a választ - mégpedig azért nem, mert kapcsolatok terén sosem lehet általánosítani. Ez mindig az adott két emberről szól, nekik kell megegyezni, mi fér bele és mi nem, mit tudnak egymástól elfogadni. Ehhez nagyon sok kommunikáció szükséges, és persze - mint mindenhez - önismeret is. Tudnom kell, hol vannak a határaim.

Mi az, amit meg tudok tenni önmagam feladása nélkül a másik kedvéért, és mi az, amit már nem. Fel akarom adni az egyéniségem (egy részét) kettőnk kedvéért, vagy hajlandó vagyok akár feláldozni is a kapcsolatot azért, hogy én valóban én maradhassak. Ezt mindenki csak maga döntheti el.

Ráadásul nem vagyunk egyformák, mindenkinek máshol vannak a határai. Lehet, hogy ami neked belefér, azt másvalaki sosem tenné meg. Ezzel nincs semmi gond. Ami fontos: legyél tisztában azzal, hogy ki vagy és meddig vagy hajlandó engedni, mert csak akkor tudsz egy kapcsolatban kiállni amellett, amiben hiszel!

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy megszülethessen a "mi", először meg kell születnie az "én"-nek. Állandó vesszőparipám, de tényleg úgy gondolom, hogy az önismeret mindennek az alapja. Ezt persze nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani, és sokszor pár félresikerült kapcsolat is szükséges ahhoz, hogy jobban megismerd magad.

Gyerekkorunk óta tanuljuk az önérvényesítést és az alkalmazkodást, ami két egymással ellentétesen ható húzóerő. Néha nem könnyű eldönteni, melyik irányba mozdulj. Azt tudom javasolni, hogy - mint mindenben - itt is a belső hangra hallgass!

Legbelül mindig tudod, mikor vagy önazonos, és mikor adod fel magad csak azért, hogy valaki másnak megfelelj. A legfontosabb, hogy saját magadnak felelj meg. Ez nem jelenti azt, hogy egyedül éld le az életed, és ne alkalmazkodj soha senkihez - de nem mindegy, milyen gyakran és milyen horderejű dolgokban alkalmazkodsz.

Ha belül azt érzed, hogy amit a párod vár tőled, az téged teljesen megváltoztat, akkor beszélj vele erről! Van megoldás - még az is lehet, hogy ha elmagyarázod neki az érzéseidet, belátja, hogy ebben nem tudsz engedni. Az is elképzelhető, hogy tulajdonképpen neki ez nem is olyan fontos... Ám ha te nem képviseled az érdekeidet, senki nem fogja megtenni helyetted. Ha nem beszéltek a problémáról, magától nem fog megoldódni.

Egy biztos: mindig csak te döntheted el, hogy kompromisszumot kötsz és benne maradsz egy kapcsolatban, vagy lezárod. Hiába akar okos lenni a barátnőd, az anyukád vagy bárki, neked kell tudnod, melyiket választod - és bárhogy is döntesz, neked kell majd együtt élni a döntésed következményeivel is...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek