Anyatejjel iszod a kávéd? Mi vagy te, egy kisgyerek?!

Szóval, pár napja anyatejes palacsintát sütöttek a Mokkában. Ezúton is szeretnék gratulálni a szerkesztőnek, aki ezt kitalálta, mert felrobbantotta a netet. Gondolom, ez volt a cél. Mert más értelme ennek nem volt.

Állítólag az anyatej fogyasztásra sokan alternatív gyógyászati módszerként tekintenek - és innen jött az anyatejes palacsinta ötlete. Szerencsére a stúdióba berángatott dietetikus ezt egyből cáfolja is: egy éves kor felett semmilyen különös jótékony hatása sincs az anyatejnek. Szóval, én a Mokkás események elemzését ezzel le is zárnám.

Sokkal inkább az gondolkodtatott el, hogy ennek az egész anyatejes cirkusznak tényleg van-e társadalmi alapja: van, aki a felesége anyatejével issza a kávéját, van anyatejből készült ékszer, van 10 évig szoptató nő, meg anyatej gyógyászat. 

Persze érkezett egy csomó komment, hogy ez az egész így undorító, úgy undorító, de szerintem nem ez vele a baj. Hogy kinek mi az undorító, az elég szubjektív. Apukám szerint szárnyast enni undorító, én meg simán megeszem a békacombot a Balaton partján - míg a férjem fintorogva néz rám. Szóval, engem az anyatej fogyasztás gusztusossága vagy épp gusztustalansága hidegen hagy.

És igen, már megint az ősanyáknál lyukadok ki!

Tudom, hogy a mai instant, kényelem központú világban fokozottan kell hangsúlyozni, hogy minden nehézség és kényelmetlenség ellenére érdemes az anyáknak rávenniük magukat a szoptatásra. Mert jó, mert egészséges, mert fontos - jóval fontosabb, mint különórára járatni meg bio kajával tömni a gyereket.

De álljon már meg a nászmenet! Nem kell szakrális szentséggé avatni az anyatejet meg a szoptatást!

Forrás: Shutterstock

Szóval, összegyűjtöttem, hogy mi a baj azzal, ha valakit az anyatej felnőttkori fogyasztására buzdítunk:

1. Semmi értelme, és még csak nem is finom.

Akármennyire állítják a szoptatás fanatikusok, egy felnőtt ember számára ez semmilyen jótékony hatással nem bír. Nem lesz szebb a bőröd, nem lesz jobb az emésztésed, és a rákot sem gyógyítja. Esküszöm, ha legalább valami különös gasztronómiai élmény lenne, de nem. Vagy nem érződik ki az íze az adott ételből, vagy simán csak fura lesz. És egyszerűen nem erre való. Emberi vérből sem készítenél véreshurkát. Na ugye?

2. Máshol lenne rá nagy szükség.

Ha már a véreshurkánál tartunk, szerintem elég furán néznének rám a Vöröskeresztnél, ha besétálnék azzal, hogy tudom, hogy csomó beteg ember életét mentené meg, de nem adnának nekem egy fél liter AB pozitív vért, hogy este kisüthessem?

Szóval, ha annyi anyatejed van, hogy elég a babádnak, a fagyasztó is tele van tartalékkal, és fejni is van időd, akkor könyörgöm, ne palacsintát süss belőle!

Mert van egy csomó koraszülött vagy beteg baba, akit nem tud az anyukája szoptatni. Márpedig ilyen esetben az anyatej maga a csodaszer! Adott esetben az anyatejes tápláláson múlhat, hogy sikerül-e a szervezetének teljesen regenerálódnia, vagy hátramarad valami károsodás. Szóval, ha van felesleges tejed, add le a gyűjtőbe!!!

3. Fanatizmus jele. A fanatizmus pedig sosem jó.

Ha azt mondanám: hiszek benne, hogy jobb lenne a világ, ha bagettekből készülnének a széklábak, lehet rövid távon a pszichiátrián találnám magam. Nem ártanék én senkinek azzal, hogy itthon kicsavarozom az Ikea székek lábát, és száraz bagettel helyettesítem őket - sőt, lehet, hogy rövid ideig lehetne így is használni őket.

De valljuk be, elárulna valamit a józan ítélőképességemről, ha valami csodálatos eredményt várnék attól, hogy alternatív módon használok fel péksüteményeket. Szóval, én eléggé aggódom a világ józanságával kapcsolatban, ha már cikkekben kell elmagyarázni, hogy az anyatej mire való, és mire nem való.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?